Dan Bujor, terapeut: “Contracturile musculare se tratează printr-un masaj ferm”

by Alexandra Nastase
Share the NEWS & spread the JOY!

Contracturile musculare de la nivelul gâtului, în zona cefei, de exemplu, sunt deranjante,  greu de tratat și de alungat. În plus, nu-i greșit să spunem că în viața oricărui balerin apare cel puțin o dată o astfel de problemă. Ce se întâmplă? Ce este de făcut? Cum trecem peste aceste situații și cum mergem mai departe? Răspunsurile la aceste întrebări, le-am aflat de la terapeutul Dan Bujor, specializat în masajul cu bambus.

Contracturile musculare pot apărea în orice moment, chiar și pe scenă!

– Ce sunt contracturile musculare și cum pot fi ele identificate?

Dan Bujor: Sunt situații medicale care apar din cauza scurtării dureroase a fibrei musculare. Tensiunea intramusculară permanentă presează pe vasele și capilarele intramusculare determinând o deficiență circulatorie intramusculară, ceea ce provoacă hipoxie musculară, mai pe înțelesul tuturor vorbim de o slabă oxigenare a mușchiului. Acumularea de dioxid de carbon în mușchi provoacă durere. Mușchii în stare de contractură sunt fermi la palpare, tendonul este întins, iar imobilizarea le reduce semnificativ amplitudinea de mișcare.

-Când și din ce cauză apar? Postura incorectă este un factor determinant?

Dan Bujor: Contracturile pot apărea în urma unor solicitări fizice intense sau a purtării unor greutăți mult prea mari.
Contracturiile musculare pot fi determinate și de prezenta unor afecțiuni ale coloanei vertebrale: scolioză, cifoză, spate plan sau lordoză. De asemenea, afecțiunea poate apărea în sarcină sau din cauza unei atitudini vicioase a coloanei vertebrale. Și, pentru că acest aspect ne interesează, contracturile musculare pot apărea bunăoară și în timpul repetițiilor, ba chiar în timpul spectacolelor de balet.

Balerinele pot suferi contracturi musculare din cauza efortului depus la antrenamente

Citește și: “Dr. Adriana Nae, consultant în nutriție: “Nu recomand dansul pe stomacul gol!”


-Ce soluție de tratament există pentru contracturilor musculare?

Dan Bujor: Masajul poate fi de ajutor în cazul contracturilor musculare. Aici vorbim despre o tehnică specială în care terapeutul se folosește de coate, antebrate, pumni și degete în timpul unei ședințe. Tipul de masaj potrivit în cazul unei astfel de suferințe se numește Deep Tissue și presupune manevre care se execută de-a lungul, dar și contra fibrei muscular și a tendoanelor. Aceste manevre au rolul de a relaxa în profunzime musculatura, de a restabili circulația sanguină deficitară, de a asigura un flux sangvin și limfatic bun. Masajul decontracturant al spatelui va înlătura stările de amorțeală sau oboseală acută, resimțite la nivelul musculaturii spatelui, gâtului, umerilor și al bazinului.


– Ce este masajul Deep Tissue? După nume pare a fi o tehnică care lucrează mușchii în profunzime.

Dan Bujor: Prin masajul terapeutic Deep Tissue se urmărește eliberarea tensiunilor, durerilor și blocajelor. Se acționează asupra straturilor musculare profunde, tendoanelor, ligamentelor și țesuturilor conective. Se realizează cu miscari lente, dar ferme, întinderi ușoare, presiuni crescătoare sau fricțiuni.

Citește și: “Florin Chirițescu: “Un copil care face balet și se înfometează va fi afectat emoțional”

Se recomandă consumul crescut de apă în timpul tratamentului


-Când încep să se vadă primele efecte ale acestui tip de masaj?

Dan Bujor: Tipul acesta de masaj vine cu rezultate vizibile de la prima ședință. Pacientul se va simți plin de energie și va avea o mobilitate mult mai mare. Efectul maxim al acestui masaj este resimțit la o zi sau două distanță după efectuarea lui, când se restabilește capacitatea funcțională a mușchilor, iar durerile se diminuează sau dispar în totalitate. Masajul determină creșterea fluxului de sânge, nutrirea țesuturilor și relaxarea mușchilor. Efectuat profund, reduce contractura musculară și ameliorează totodată tonusul muscular.

-Ce recomandări aveți pentru cei care recurg la acest gen de masaj?

Dan Bujor: Se recomandă în paralel efectuarea de exerciții fizice, saună, înot, dar și un consum de apă mai ridicat. Recomandarea este ca acest tip de terapie să fie făcută săptămânal. În timpul tartamentului este important de știut pentru pacient că trebuie să mențină o poziție corectă pe tot parcursul zilei.  De asemenea, trebuie să se evite suprasolicitarea mușchilor contracturați. Tratamentul trebuie continuat până la final, chiar dacă rezultatele apar după prima ședință de masaj. Nu uitați ca înainte de a începe o activitate fizică este cel mai important să încălzăți bine toate grupele de mușchi.

Citește și: “De cȃtǎ „deschidere” e nevoie ȋn balet? Cum a evoluat etalarea picioarelor”


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate