Cu mult înainte să poată vorbi, oamenii și-au exprimat sentimentele și gândurile prin mișcare, prin dans. Originile baletului pot fi urmărite din perioada Renașterii – mișcare culturală care s-a întins pe perioada secolelor XIV-XVII și în dansurile de la curtea regală franceză sau italiană. În acele vremuri, dansul era parte a educației sociale. Orice eveniment era sărbătorit prin dans.
În timp, baletul a evoluat și a devenit una dintre cele mai frumoase arte care fascinează prin grație, sensibilitate, disciplină, muncă și emoție. Ca în orice artă, baletul are câteva curiozități care merită a fi împărtășite!
Citește și:
Sinuoasa istorie a poantelor, de la pantofii cu toc la poantele pentru balerinii bărbaţi
Pilates, o formă modernă și eficientă de completare a pregătirii pentru balerini!
Iată 7 curiozități despre balet, pe care merită să le cunoașteți
1. Amalia Brugnoli, prima balerină care a dansat în poante
Prima balerină care a dansat în poante, a fost Amalia Brugnoli în spectacolul Zâna și Cavalerul ( La Fée et le Chevalier ), balet de Armand Vestris, în anul 1823.
În 1832, 9 ani mai târziu, în baletul La Sylphide, Marie Taglioni dansează pe întreaga durată a spectacolului pe vârfuri în flexibili cu întăritură (poantele acelor vremuri), interpretând rolul principal.
Amalia Brugnoli Marie Taglioni
2. Spărgătorul de Nuci, cel mai popular balet din lume
Cel mai popular balet din lume este Spărgătorul de Nuci, spectacol care a avut premiera în anul 1892, pe scena Teatrului Mariinsky, din Sankt Petersburg. Spărgătorul de Nuci este un spectacol de balet bazat pe povestea fantastică a scriitorului Ernst Hoffman, în regia si coregrafia maestrului de balet Lev Ivanov, care l-a înlocuit pe Marius Petipa încă de la începutul montării, pentru că acesta se îmbolnăvise. Muzica aparține lui Piotr Ilici Ceaikovski.
Citește si despre: Cele mai bune 5 spectacole de balet
3. Cuplul Rudolf Nureyev și Margot Fonteyn, cea mai mare chemare la scenă prim aplauze repetate, în 1964
Cea mai mare chemare la scenă prin aplauze repetate, a fost cea a cuplului Rudolf Nureyev și Margot Fonteyn. Momentul extraordinar rămas în istoria baletului, a avut loc la premiera spectacolului Lacul Lebedelor, la Viena, pe 15 Octombrie, 1964. Au fost chemați prin aplauzele furtunoase ale publicului, de 89 de ori la finalul baletului, coregrafia fiind chiar în regia marelui Nureyev.

Rudolf Nureyev și Margot Fonteyn “Lacul Lebedelor”
Citește și despre: Margot Fonteyn și Rudolf Nureyev, cuplul secolului XX
4. Pierina Legnani, prima balerină care a executat 32 de fouette-uri în coda Grand pas d’action din baletul Cenușăreasa
Prima balerină care a executat cele 32 fouette-uri în coda Grand pas d’action din baletul Cenușăreasa (1893) și mai târziu în Lacul Lebedelor (1895), a fost Pierina Legnani. De atunci, orice interpretă a rolului principal în aceste spectacole de balet a trebuit să facă la fel. Totodată, Pierina Legnani a fost prima balerină care a primit titlul Prima Ballerina Assoluta.

Pierina Legnani
5. Michael Flatley, cel mai bine plătit dansator din lume
Cel mai bine plătit dansator din lume a fost Michael Flatley ,”Lord of the dance”. A câștigat pe săptămână 1 milion de lire. A intrat în Cartea Recordurilor în anul 1999, cu titlul de “world’s highest paid dancer”- cel mai bine plătit dansator din lume.
A câștigat pe săptămână, suma de 1 milion de lire, iar picioarele lui au fost asigurate pentru suma de 25 milioane de lire!
6. Anne Raven Wilkinson, prima balerină afro-americană care a dansat într-o companie de balet
Anne Raven Wilkinson, a fost prima balerină afro-americană autorizată să se alăture unei companii de balet. În anii ’50, a dansat în compania Ballets Russes de Monte Carlo. Condiția a fost ca de fiecare când apărea pe scenă, să se picteze cu alb. După doi ani de creștere a discriminării rasiale, inclusiv amenințări în sud, ea a părăsit Ballets Russes și, în cele din urmă, a primit un loc în Baletul Național Olandez.

Anne Raven Wilkinson
7. Președintele Turkmenistanului a interzis baletul și opera, în 2001
În anul 2001, Sapurmurat Niyazov, președintele Turkmenistanului, a interzis baletul și opera pe motiv că nu respectă mentalitatea și spiritul turkmen. După 19 ani, în luna Noiembrie 2019, ca parte a unui festival de cultură internațională, la Teatrul de Stat din capitala Ashgabat a avut loc primul spectacol. Turkmenistanii s-au bucurat de celebra operă ‘Pagliacci’ a compozitorului italian Ruggero Leoncavallo.