A fi un dansator bun înseamnă automat că ești un profesor înzestrat? Sfaturile Alexandrei Cook, un dascăl care predă la New York

by Angie Voicu
Share the NEWS & spread the JOY!

Există o idee răspândită după care, dacă ești un mare dansator ești automat calificat să predai, indiferent dacă ai pregătire sau experiență ȋn educație sau nu. Există, de asemenea, presupunerea că formarea ca educator în dans este importantă numai dacă lucrezi cu copii. Mulți cred că nu mai ai nevoie de formare ca pedagog adunci când predai unor dansatori cu vârste de peste 16 ani.

Realitatea este că predarea dansului e o artă în sine. La fel cum un dansator continuă să învețe, educatorii trebuie să-și perfecționeze în mod constant abilităţile. Alexandra Cook, dansatoare și profesoară, a explicat în detaliu aceste amănunte.

De la dansator la profesor. Care sunt pașii de urmat

„Am învățat acest lucru în ultimul deceniu, în timp ce predam în medii diferite ca grupe de vârstă și niveluri de prosperitate economică, începători din instituții de învățământ superior dar nu numai, studenți cu sau fără dizabilități din întreaga lume. La început am învățat din greșeli. Am ascultat sfaturile mentorilor, studenților și părinților. Oficial, am început să predau la colegiu unei clase, un curs de „studiu direcționat”, care nu este obligatoriu în pedagogia dansului.

Ulterior am obţinut atestarea pentru programa internațională de bacalaureat (o abordare interdisciplinară bazată pe concept, utilizată în liceele din întreaga lume), în timp ce derulam un program de dans la o școală internațională din Coreea de Sud. În prezent sunt directorul de programe comunitare al Mark Morris Dance Group, care supervizează departamente de Coregrafie din facultăţi și programe de învățământ în cadrul a peste 40 de parteneriate în New York. Mai predau încă la şcoala Mark Morris Dance Center.

Pot spune acum, cu încredere, că sunt un profesor bun. Iar a preda bine este dificil, așa că înțeleg de ce mi-a fost greu la început. Dar întrebarea la care revin este: de ce trebuia să fie atât de greu?”, mărturisea Alexandra Cook într-un articol apărut în Dance Magazine.

Citește și

Experiența scenică a profesorilor de balet – contează sau nu? Simona Noja: “Trebuie să știi ce predai!”

Manuela Ardelean, prim-solistă a Operei Naționale Române Timișoara: „Profesorul are un rol esențial în viața unui balerin”

Pedagogia dansului nu înseamnă să renunți la a fi artist

Ce-ar fi dacă studenților de la colegiu li s-ar spune că a deveni profesor de dans nu ȋnseamnă a renunța la a fi artist? În alte domenii acest lucru e de la sine înțeles. Dansatorul investește enorm pentru a obține atestarea, știind că astfel își poate consolida securitatea financiară. Totodată, el dezvoltă înțelegeri mai profunde ale interconectivității celor două aspecte. Pregătirea pentru a preda eficient dansul oferă beneficii mari, deși acest lucru nu pare evident.

„La noi, mulți proaspăt absolvenți doresc să predea dansul, dar sunt refuzați”

„În fiecare an, Mark Morris Dance Center organizează o audiție pentru profesori de dans. Căutăm practicieni cu experiență care să se alăture echipei noastre. Aplică mulți absolvenți recenţi de colegiu iar scrisorile lor de intenție sunt emoționante. Cei mai mulți spun că vor să inspire copiii. Pasiunea lor este admirabilă (și necesară), dar nu vor fi angajați ca profesori, deşi au diplome de la cele mai bune programe de dans din țară. Mulți sunt șocați că le cerem să aibă cel puțin un an de experienţă. De cele mai multe ori le cerem să petreacă mai mulți ani ca profesori asistenți, înainte de a fi pregătiţi să-și conducă propriile clase.

Pentru a ajuta absolvenții să umple acest gol, programul nostru de 16 săptămâni le permite să asiste la cursuri, să-i observe pe alţii. Este tipul de program pe care mi l-aș fi dorit şi eu înainte să mă aflu la conducerea unei clase. Deşi nimeni nu ne-a pregătit înainte de a începe să predăm, nu înseamnă că trebuie să oferim aceeași subpregătire generației următoare. Putem face mai bine! Putem începe prin a ne asigura că elevii înțeleg că artiștii care predau sunt o parte vitală a comunității – și apoi să continuăm să-i sprijinim pe cei care urmăresc această carieră”, a adăugat Alexandra Cook.


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate