Acneea dansatorilor. Greu de privit, dar nu imposibil de tratat! Doctor Teodora Predescu, medic specialist Dermatologie și Estetică medicală, Bioterramed

by Mihaela Moldoveanu
Share the NEWS & spread the JOY!

Ne-am obișnuit ca cei pe care-i vedem pe scenă sau pe micile ecrane să fie frumoși, luminoși, să ne emoționeze și să ne inspire. Îmbrăcați în costume atrăgătoare, cu corpuri bine lucrate, exprimând emoții așa cum noi nu o facem. Uneori însă un zâmbet pe scenă ascunde o durere în suflet sau în trup.

Orele intense de muncă și antrenament lasă și urme. Dansatorii pot face acnee oriunde pe față și pe linia maxilarului, dar apare de obicei pe frunte, obraji și bărbie. Adică în locurile unde șterg în mod repetat transpirația cu mâinile murdare.

Citește și: 

Dieta balerinilor și performanța. Simona Noja: “Important este să fim sănătoși”

Machiajul micilor balerine. 8 accesorii și produse de machiaj care nu se împrumută niciodată

Într-o dimineață, o tânără dansatoare se uită în oglindă și chipul arată diferit. De când s-a apucat de dans, e prima oară când fața e ca un câmp de bătălie. Acneea a venit în vizită și nu mai pleacă. Ce poate face? O vizită la dermatolog îi poate readuce zâmbetul. Îi poate reda pielii frumusețea.

Doctor Teodora Predescu, medic specialist Dermatologie. Acneea se lipește de dansatori

”Ține acneea sub control! Și pielea acneică poate deveni frumoasă!”

Aceasta este credința Teodorei Predescu, dermatolog, inițiatoarea și coordonatoarea programului “Și pielea acneică poate deveni frumoasă” . Un program prin care își motivează pacienții să nu se lase complexați de acnee.

 

Nu lăsați această alterare a pielii să vă afecteze încrederea, pe scenă sau în afara ei. Apare și la dansatorii amatori și la profesioniști, dar poate fi tratată, cu răbdare și perseverență! Teodora Predescu, medic specialist dermatologie și estetică medicală ne spune și cum.

Dr. Teodora Predescu – Acneea apare frecvent la dansatorii de performanță. La dansatorii adolescenți întâlnim două forme de acnee: acneea vulgară – forma comună de acnee întâlnită la 80% din adolescenți. Este secundară factorilor genetici, modificărilor hormonale specifice adolescenței și excesului de sebum. Sau acneea mecanică, o formă particulară de acnee produsă prin transpirația excesivă, acumulare de sebum și ocluzia produsă de hainele mulate, țesăturile sintetice  și produsele de machiaj. Afectează zone precum: față, spate sau decolteu.

Acneea apare prin hipersecreție de sebum, keratinizare anormală cu formarea de dopuri cu efect ocluziv asupra glandei sebacee. La acestea se adaugă acumularea de bacterii și inițierea procesului inflamator local.

Alte cauze ale acneei pot fi :perioada premenstruală (mai mult de jumătate dintre femei prezintă o agravare a acneei în această perioadă), cosmeticele folosite (fond de ten, pudră, creme grase, demachiere incompletă sau absența acesteia). De asemenea,  clorul din apa de piscină sau mediul cald și umed care asociază transpirație excesivă. Care agravează leziunile de acnee. Expunerea la radiația UV (soare)  determină inițial o ameliorare a leziunilor, însă după 2-3 săptămâni post-expunere apare o agravare a acestora. Sau consumul de medicamente cauzatoare de acnee (produse cortizonice, hormoni androgeni, steroizi anabolizanți la sportivi, vitamina B12 )

 

Acneea e mai raspândită la fete sau la băieți? Ce spune Doctor Teodora Predescu, medic specialist Dermatologie?

Dr. Teodora Predescu – Acneea afectează atât persoanele de sex feminin cât și pe cele de sex masculin. În cazul acneei care debutează în adolescență, aceasta afectează mai frecvent persoanele de sex masculin, în timp ce acneea debutată la vârsta adultă este mai comună la pacienții de sex feminin. De asemenea, bărbații devoltă forme mai severe de acnee dar care sunt mai ușor de tratat. Iar femeile au forme ușoare dar mai dificil de vindecat. Acest lucru se datorează profilului hormonal diferit dintre cele două sexe.

Ce probleme mai poate cauza transpirația excesivă la nivelul feței?

Dr. Teodora Predescu – În cazul persoanelor cu ten gras, transpirația excesivă poate induce sau agrava afecțiuni precum acneea sau dermatita seboreică. Iar  persoanele cu ten uscat sau sensibil pot dezvolta dermatite de contact de tip alergic sau iritativ.

Ce pot face tinerele balerine, dansatoare, ca să evite apariția acneei?

Dr. Teodora Predescu – Demachierea este esențiala și obligatorie înainte de culcare. Să-și facă o rutină de îngrijire pentru față și s-o respecte cu strictețe! De asemenea, e necesară crearea și respectarea rutinei de îngrijire pentru zona picioarelor. Utilizarea cremelor de protecție solară este esențială. Se recomandă produsele cu SPF>30, cu spectru larg și rezistente la apă sau transfer.  Efectuarea unui duș după fiecare antrenament iar în timpul antrenamentelor să folosească haine din materiale lejere, naturale, cum ar fi bumbacul. Evitați poliesterul!

 

Doctor Teodora Predescu, medic specialist Dermatologie Exercițiu și Estetică medicală: zilnic, rutină, disciplină.

Dr. Teodora Predescu – Rutina de îngrijire a unei balerine trebuie să țină cont de următoarele aspecte. Utilizarea de  loțiuni demachiante sau soluții micelare seara, înainte de culcare. Curățarea feței cu ajutorul unui gel de spălare adaptat tipului de ten. Cunoașterea tipului de ten este de importanță maximă. Aplicarea unei creme de hidratare de consistență fluidă. Utilizarea unei creme special concepute pentru zona ochilor. Utilizarea cremelor de protecție solară pe tot parcursul anului. Exfolierea pielii cu un produs pe bază de acizi (ex. acidul salicilic), să se facă o dată sau de două ori pe săptămână!

Evitarea machiajului înainte de vârsta de 12 ani

De la ce vârstă e recomandat ca tinerele balerine să folosească produse cosmetice?

Dr. Teodora Predescu – În cazul tinerelor balerine, produsele de machiaj pot fi folosite începând cu varsta de 12 ani. Se recomandă aplicarea unei cantități mici de machiaj, cu limitarea la un număr redus de produse, cum ar fi rujul de buze și mascara. Fondul de ten poate fi utilizat localizat, pentru camuflarea diferitelor leziuni active de acnee. După vârsta de 15 ani, machiajul poate fi mai complex. 

Ce alte probleme ale pielii cauzate de ritmul de viață și de antrenament, mai pot apărea la dansatori?

Dr. Teodora Predescu – Pe lângă probleme cu acneea de care am amintit anterior, dansatorii profesioniști suferă frecvent și de afecțiuni ale picioarelor. Prevenția și tratarea leziunilor minore fac parte din rutina de zi cu zi a unui dansator profesionist. Recomand așadar tăierea cât mai scurtă a unghiilor și evitarea utilizării lacului de unghii colorat. Pentru că acesta va împiedica observarea unui potențial traumatism la nivelul unghiilor.

Utilizarea zilnică a unor creme intens hidratante, cu proprietăți regeneratoare,  în special pe zonele supuse fricțiunii sau presiunii. Alegerea corectă a mărimii pantofilor de dans și de asemenea, nu utilizați o singură pereche de pantofi! Folosiți pantofi cu protecție pentru degete. Iar în cazul unor traumatisme sau răni la nivelul picioarelor abțineți-vă de la antrenamente măcar  2-3 zile. Recomand folosirea compreselor cu soluții antiseptice și aplicarea antibioticelor locale.

Și pielea acneică poate deveni frumoasă! N-o lăsați să vă strice ziua, apelați la specialiști. Pe doamna doctor Teodora Predescu o găsiți la Clinica Bioterramed


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate