Arta pe vremea pandemiei! Balerinele Alice Minoiu, Rebecca Rudolf şi Raluca Jercea, spectacol inedit la poalele Munților Bucegi

by Angie Voicu
Share the NEWS & spread the JOY!

Arta pe vremea pandemiei a avut de suferit enorm, însă mulți dintre artiștii de la noi nu s-au lăsat descurajați. Balerinele Alice Minoiu, Rebecca Rudolf şi Raluca Jercea, soprana Zsuzsana Cerveni, violonistul Mircea Lazăr şi pianistul Andrei Licareţ s-au alăturat unei campanii inedite. Proiectul  trage un semnal de alarmă privind impactul pe care îl are pandemia Covid-19 asupra artei.

Au trecut aproape șase luni de când teatrele de spectacol nu mai sunt accesibile publicului. Astfel, balerinele și-au pus din nou poantele în picioare pentru un spectacol unic. Acesta a fost pus în scenă pe câmp, chiar la poalele munților Bucegi. În videoclipul lansat online,  balerinele Alice Minoiu, Rebecca Rudolf şi Raluca Jercea dansează pe melodia „Până când nu te iubeam”, reinterpretată de soprana Zsuzsana Cerveni, în comuna Secăria (Prahova).

Citește și

Simona Noja-Nebyla, despre baletul pe timp de pandemie: “A fost o soluție de compromis”

Scurtă remarcă despre fotografia de balet din timpul pandemiei

Arta pe vremea pandemiei:”Scena poate fi și în spații neconvenționale!”

Filmul a fost realizat în cadrul campaniei Arta pe Scena Nouă. Acesta își propune să aducă în prim-plan impactul pe care îl are pandemia COVID-19 asupra artei. De asemenea, acest proiect vrea să transmită mesajul că indiferent de vreme și vremuri trebuie să fim capabili să ducem arta mai departe.

Trebuie să ne adaptăm și să fim capabili să ducem arta mai departe, indiferent de vreme și vremuri. Arta pe Scena Nouă este un proiect care s-a născut în contextul impactului pe care l-a avut noul tip de coronavirus asupra mediului cultural. Am înțeles că pentru a zâmbi lumea are nevoie de o poveste și am ales să cream una acolo unde natura oferă cel mai frumos décor și însufletește actul artistic. Scena poate fi și în spații neconvenționale, iar noi trebuie să ne adaptăm la aceste vremuri cu multă pasiune și dorință de a oferi publicului emoții cât mai alese. Avem în noi resurse de a merge mai departe indiferent de context, “fără o țintă viața ar fi o rătăcire”, după cum ne spune și Senecca”, a declarat Alice Minoiu, inițiatoarea proiectului, într-un comunicat transmis presei.

YouTube video

A fost o provocare să dansăm în poante pe pământul moale și proaspăt plouat!”

Foto: Raluca Jercea

Coregrafia este una originală.  Dansului balerinelor are loc pe Scena Nouă exprimată prin câmpurile din comuna Secăria, județul Prahova. Spectacolul duce cu gândul la mitologia românească. Mai exact, la ritualul Sânzienelor sau al Ielelor. Acestea sunt fecioare zănatice cu puteri magice, despre care se crede că locuiesc în păduri şi apar noaptea la lumina lunii, rotindu-se în horă, în locuri retrase, dansând goale și cu părul despletit.

Foto: Rebecca Rudolf

A fost o provocare să dansăm în poante pe pământul moale și proaspăt plouat. O experiență specială care nu se încadrează deloc în normele baletului clasic. Dar care ne-a adus și nouă foarte multe emoții”, a mărturisit balerina Rebecca Rudolf.

“Cultura suferă enorm în pandemie și puțini sunt cei care se gândesc la artiști în această criză fără precedent. Arta pe Scena Nouă este un proiect care m-a provocat să am curaj. Să schimb sala de spectacol cu un peisaj mioritic superb. Și să simt din nou vibrația muzicii combinată cu pașii de balet. Este un proiect care ne arată că arta nu se termină niciodată, a precizat balerina Raluca Jercea.


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate