Arta revine la viață încet, dar sigur!
Se reiau spectacolele în aer liber cu până la 500 de spectatori
Se redeschid școlile de balet particulare.
Pandemia de coronavirus a afectat puternic un sector care în România supraviețuia oricum cu greu: CULTURA.
Cei mai afectați au fost și rămân în continuare artiștii independenți. Cei care lucrau pe drepturi de autor în spectacole sau care participau la evenimente culturale…toate fiind anulate.
Ministerul Culturii a propus și pentru aceștia soluția șomajului tehnic. Însă viitorul apropiat nu arată prea bine pentru sectorul cultural independent, care supraviețuia cu greu și înainte de pandemie. Criza de sănătate a închis și instituțiile culturale de stat, de la teatre la operă și filarmonică, la muzee. Astfel, în ultimele luni am fost privați de cultură, de actul artistic pe viu… care ne îmbogățește spiritul.
Domeniul artei în România a fost total sub stare de urgență deși ne-am putut bucura de spectacole online gratuite. Dar…nimic nu se compară cu un spectacol live, într-o sală de spectacole.
Emoția și energia pe care o simți într-o sală în fața unui spectacol de operă sau balet, există doar acolo, în sală, alături de artiștii care evoluează pe scenă.
Deși în alte țări balerinilor profesioniști le-a fost permis antrenamentul în sălile instituțiior de cultură din care fac parte începând cu luna Mai, la noi lucrurile s-au mișcat mai greu. S-au formulat mai multe petiții cu privire la reluarea activităților artistice.
Personalități, artiști, manageri de evenimente culturale susținuți de către public, au adunat destul de multe semnături, iar petițiile au fost transmise forurilor superioare.
In urma acestor petiții, recent, câteva instituții de cultură de la noi din țară, și-au deschis porțile pentru ca artiștii să-și reia studiul. După 3 luni de stat în casă, câteva compartimente de balet au fost în sfârșit lăsate să-și reia antrenamentele. Mai puțini în sală, respectând distanța fizică, dar măcar se pot bucura de meseria pe care și-au ales-o.
Arta a reușit cumva să supraviețuiască acestei perioade de criză, luând uneori forme neașteptate. Dar oferind mereu măsura rezistenței și a sensibilității sufletului omenesc.
Consumul cultural a crescut enorm în perioada în care am stat izolați în case. De la filme la cărți, de la muzică, la operă, balet sau la vizite virtuale în muzeele lumii.
Instituţiile de cultură au încercat menţinerea legăturii cu publicul prin intermediul Internetului, pentru a-i ajuta pe oameni să reziste, să le dea sens, să rămână împreună în lipsa contactului fizic, dar să se apropie prin spectacole de operă și balet. Această provocare fără precedent…a pus la încercare însă strategia culturală în situaţii critice.
Citește și: Baletul românesc, un strigăt mut de izolare
Zeci de spectacole de balet au fost transmise în mediul online, am putut astfel urmări înregistrări oferite pe site-urile sau paginile de Facebook ale Operei Naționale București, Teatrului Național de Opertă și Musical “Ion Dacian”, Operei Comice pentru Copii, Operei Naționale Române Cluj-Napoca, Operei Naționale Române Iași, Teatrul de Balet Sibiu. Dar și secvențe mai scurte din spectacole sau interviuri cu artiștii Teatrului Național de Operă și Balet “Oleg Danovski”, Operei Naționale Română Timișoara, Teatrului de Revistă “Constantin Tănase”
Arta revine la viață încet, dar sigur!
Începând cu data de 1 Iunie, spectacolele în aer liber sunt permise cu un număr maxim de 500 de spectatori. Distanțați, bineînțeles.
Astfel, Opera Comică pentru Copii, Opera din Brașov, Opera din Craiova, Teatrul de Operă și Balet “Oleg Danovski” Constanța, Teatrul Național București, Teatrul de Revistă “Constantin Tănase”, Teatrul “Toma Caragiu”Ploiești, Teatrul Național “Vasile Alecsandri” Iași, oferă / vor oferi spectacole în aer liber.
Ne bucurăm pentru această relaxare oferită după atâta timp artiștilor, chiar dacă nu toți pot beneficia de aceasta.
Se redeschid școlile de balet particulare!
Odată cu noile măsuri de relaxare din 15 Iunie care permit redeschiderea sălilor de fitness și reluarea activității fizice în spații închise, școlile și studiourile de balet se redeschid.
După 3 luni de pauză, iată că managerii școlilor/studiourilor de balet își redeschid sălile.
Majoritatea managerilor de școli particulare au postat anunțuri pe site și pe paginile din social media, despre reluarea cursurilor de balet din 15 Iunie.
Cu siguranță toți au fost extrem de afectați în perioada aceasta. Sălile de balet au chirii și costuri de mentenanță destul de mari, uneori prea mari. Pornesc de la 400-500 de euro și ajung în funcție de dimensiunea spațiului și de zonă și la 1000 -1500 de euro lunar. Este posibil ca unii propietari ai acestor spații să fi fost înțelegători cu chiriașii , dar doar pentru o anumită perioadă.
Citește și: Profesori de dans clasic în vremea pandemiei
Nu putem compara o sală de balet cu o sală de fitness. Nici ca activitate fizică și nici ca volum de clienți. În general o sală de fitness se află într-un centru / club sportiv de peste 2000 de mp. O sală de balet în schimb, este un loc diferit, mai intim. Se găsește deobicei ca spațiu separat, într-o clădire cu diferite firme/domenii de activitate.
Conform regulamentului propus din 15 iunie, la clasele cu activități fizice de grup, este necesară o distanță de 10 mp între participanți.
Aici s-a făcut în primele zile o confuzie. Nu este vorba de 10 metri liniari, ci de 10 metri pătrați. Acest lucru presupune că dacă un spațiu are 50 de mp, vor intra maxim 4 cursanți, 5 cu profesorul. La un spațiu de 80 de mp, vor intra 7 cursanți, 8 cu profesorul. Astfel se respectă distanțarea fizică impusă de autorități până la noi măsuri de relaxare.
Este important ca elevii să-și reia activitățile fizice și artistice, să se reunească cu profesorii și să revină în sala de balet. Cu siguranță elevii, profesorii, dar și părinții, abia așteaptă reîntâlnirea! Vor putea lucra responsabil, ținând cont de toate măsurile impuse de autorități, astfel încât cursurile de balet să se desfășoare în siguranță.
Arta revine la viață! Incet, încet, comunitatea artistică din România își reia în mod responsabil activitatea.
Să sperăm că de la toamnă vor fi permise și spectacolele în spații închise. Ne este dor de sălile de Teatru și Operă, de orchestră, de artiști, de spectacole.
Ne este dor de actul artistic.