Baletul Operei Naţionale Bucureşti s-a alăturat demersurilor de susținere a artiştilor din Ucraina

Departamentul de Balet al Operei Naţionale Bucureşti oferă balerinelor Bogdana Alekseeva şi Lara Paraschiv, ambele din Odesa, posibilitatea de a se pregăti, alăturându-se programului de studiu şi repetiţii al operei bucureştene

by Ballet Magazine
Share the NEWS & spread the JOY!

În aceste momente cumplite, în semn de solidaritate și pentru susținerea artiștilor din Ucraina, Opera Naţională Bucureşti s-a alăturat demersurilor de ajutorare a victimelor războiului de pe teritoriul ucrainean, oferind susținerea și sprijinul necesare pentru 7 balerini veniți din Ucraina.

Citește și 

Ballet Magazine Romania stands by Ukraine choreographic community!#StandWithUkraine!

Opera Națională București în misiune socială! ONB susține proiectul „Școala Generații – Prevenirea abandonului școlar prin implicarea comunității”

 

Baletul Operei Naționale Bucureşti s-a alăturat demersurilor de ajutorare a victimelor războiului de pe teritoriul ucrainean

Bogdana Alekseeva s-a născut şi a crescut în Doneţk, Ucraina. La 12 ani a început studiile la Şcoala de Coregrafie de Stat din Belarus și din 2019 s-a alăturat corpului de balet al Operei din Odesa, Ucraina.

Potrivit Agerpres, tatăl ei a murit în 2014, în timpul războiului din Dunbas. În 2022, înainte de invazia Rusiei în Ucraina, mama ei a fost internată in spital iar, din cauza războiului, Bogdana a pierdut legătura cu mama sa. Cu ajutorul unui prieten de origine americană, Bogdana a primit fonduri pentru a scăpa din Odesa în cea de-a treia zi de bombardamente şi s-a urcat într-un autobuz către Moldova.

 “A trebuit sa plec din Odessa pentru ca ne au spus ca teatrul se închide, am nevoie sa continui sa dansez, visez mereu sa lucrez in diferite locuri şi sa îmi extind repertoriul.”

Bogdana Alekseeva balerină a corpului de balet al Operei din Odesa, Ucraina

 

 

Cât despre Lara Paraschiv, aceeași agenție de presă Agerpres, informează că are dublă cetăţenie, canadiană şi română, și a studiat la Academia Bolshoi, evoluând ulterior la Teatrul de Balet de Stat Astrakhan din Rusia.

După ce a trecut pe la Baletul Gelsey Kirkland din New York și prin trupa Baletului Rusesc din Orlando, în ultimii doi ani a fost angajată a Teatrului de Balet de Stat Dnipro din Ucraina. Localitatea Dnipropretrovsk este chiar lângă Harkiv şi Doneţk. Povestea Larei, citată de Agerpres, este impresionantă, și o puteți găsi mai jos!

“Multe vieţi sunt în pericol şi mă tem că Teatrul în sine este în pericol, deoarece oraşele de lângă Dnipro nu mai există, clădirile au fost distruse, aeroporturile au fost bombardate, mulţi oameni au fost răniţi, ucişi şi lăsaţi fără case. Dimineaţa, când au sunat sirenele războiului la Dnipro, am împachetat ce am putut şi am plecat. Am luat cu mine câţiva artişti pentru a trece graniţa cu Moldova împreună.

Doi băieţi din Kârgâstan, doi moldoveni şi doi ucraineni. Am ajuns la hotarul Palanca pe drumuri foarte grele. Oraşe liniştite, goale, se simt ca “zombieland” din cauza evacuării, străzi pline de armată şi tancuri. La graniţă am aşteptat 15 ore la coadă. Linia era plină de maşini ucrainene şi câţiva moldoveni.

Odată ce am ajuns, au anunţat o nouă regulă prin care bărbaţii ucraineni între 18 şi 60 de ani nu au voie să treacă graniţa, trebuie să se alăture armatei. Am stat acolo şi mă uitam la familiile sfâşiate, în timp ce numai mama cu copii puteau traversa, iar bărbaţii trebuiau să rămână în urmă şi să se întoarcă pe jos sau cu autobuzul. Copiii plângeau, taţii erau furioşi.

Nu i-au lăsat pe artiştii noştri de balet să treacă. Au trebuit să rămână în urmă în timp ce noi găseam o modalitate de a-i trece. Am vorbit cu un avocat din România care ne-a spus că pot cere azil politic doar prin intermediul Poliţiei de Frontieră a Moldovei, deoarece, desigur, ucrainenii nu i-ar lăsa să treacă, indiferent de scuza sau documentul pe care îl au.

Prin azil politic am reuşit să facem ca nişte artişti de balet să treacă graniţa. Acum am rămas fără muncă, bani, case. Am lăsat în urmă prieteni şi rude pentru a căror siguranţă ne temem în fiecare minut al zilei. Am lăsat în urmă apartamente întregi cu toate lucrurile noastre de acolo. Am plecat cu toţii doar cu un rucsac cu documente şi încărcătoare şi telefoane.

Ruşii au pus stăpânire pe multe dintre oraşele de lângă Dnipro şi, în curând, vor fi şi acolo, ne temem că atunci când acest război se va termina, lucrurile nu vor mai fi ca înainte. Ucraina va trebui să se construiască din nou şi va trece mult timp până când totul va fi în siguranţă pentru ca oamenii să se întoarcă şi să se bucure din nou de artă.”


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate