Privirea enigmatică a Mona Lisei lui Leonardo da Vinci, nuferii romantici ai lui Claude Monnet sau fascinanta noapte înstelată a lui Van Gogh. Așa ne gândim la un mare artist: asociem numele cu o anumită creație sau un anumit subiect care devine, astfel, semnătura sa artistică.
Citește și “Avem nevoie de artă ca de aer, mâncare sau apă!”
#ballerinasinart. Pictorul balerinelor
În cazul lui Edgar Degas, supranumit ,,pictorul balerinelor”, semnătura artistică vine din cele peste o mie cinci sute de reprezentări ale balerinelor, într-o colecție impresionantă de tablouri în ulei, pasteluri, desene și sculpturi.
Urmărește aici proiectul “Ballerinas in art” derulat de Ballet Magazine
În mai bine de douăzeci de ani (1870-1890), Degas a abordat tema baletului în toate aspectele sale. Petrecând ore întregi la Palais Garnier – Opera din Paris, la spectacolele de balet și orele de repetiții, Degas devine parte din această lume.
În tablourile sale, balerinele apar pe scenă, în timpul reprezentațiilor (,,Steaua”, 1876-77), pozând (,,Balerină la fotograf”, 1874-77), dar și în timpul repetițiilor, surprinzând efortul fizic sub îndrumările maestrului de balet (,,Clasa de dans”, 1873-76, „Sala de balet”, 1872), în repaos (,,Balerină odihnindu-se”, 1885) și în ipostaze spontane, realiste, opuse grației de pe scenă (,,Balerine pe bancă”, 1898).
Vezi aici povestea spectacolului de balet “Zâna păpușilor”
Pe numele său adevărat, Hillaire Germain Edgar de Gas (1834-1917) a început cu academismul clasic și a fost considerat ca făcând parte din nucleul fondator al curentului impresionist, alături de Claude Monet, Auguste Renoir și Camille Pissaro.
Deși a participat la organizarea primei expoziții a impresioniștilor în anul 1874 și a continuat să expună la aproape toate expozițiile realizate de aceștia până în 1886, Degas se considera un artist original, realist, un pictor de personaje și de scenă.
Află mai multe “Informații despre Balet? Bloguri și site-uri ce te-ar putea interesa”
#ballerinasinart. Baletul în pictura lui Degas
Degas nu era interesat de peisaje și lumină – teme principale ale impresioniștilor – ci de reprezentarea mișcării și de ființa umană surprinsă în adevărata realitate în care trăiește.
Dacă prima impresie este că pictorul a dorit să surprindă secvențe din lumea fascinantă a baletului, eleganța dansului și grația tinerelor balerine, pe măsură ce avansezi în profunzimea creaților sale realizezi că Degas a mers mai departe decât perspectiva de suprafață și strălucirea care se vede pe scenă, mai departe decât tehnicile de pictură ale vremii, devenind un artist avangardist, cu mult înaintea epocii în care a trăit.
Dincolo de aparenta lejeritate a pozițiilor și a mișcărilor de balet, scenele din tablourile lui Degas dezvăluie munca asiduă dar și condiția deseori nefericită a balerinelor din acele vremuri.
Vezi și proiectul “Ballerinas in red”, derulat de Ballet Magazine
Ceea ce l-a determinat pe Degas să facă un pas înainte și să se remarce în mod deosebit a fost maniera în care își punea în scenă tablourile, asemeni unui regizor de teatru autentic. Și aici intră în scenă pasiunea lui Degas pentru fotografie, un domeniu încă nou în acele timpuri. Inspirat de cadrele fotografice, artistul creează perspective surprinzătoare și fascinante, instantanee și încadrări asimetrice sau care par întâmplătoare.
De exemplu, în ,,Repetiția” (1877), atenția este distribuită în mod egal între balerinele care exersau și scara în spirală.
Măiestria artistică, dublată de gama elegantă și vie a culorilor cu care sunt zugrăvite rochiile balerinelor, cuceresc și astăzi ochii privitorului care rămâne fascinat de ,,Balerina în verde” (1877-79), ,,Balerine cu fuste de culoarea somonului” (1895-98) sau de cele ,,Două balerine” (1898).
#ballerinasinart. Baletul în sculptură
Pictorul balerinelor Edgar Degas și-a pus ampenta în istoria artei și ca sculptorul Edgar Degas. Moștenirea sa în materie de sculpturi nu a fost nici pe departe la fel de vastă. Dar una dintre acestea s-a remarcat în mod deosebit.
,,Mica balerină în vârstă de paisprezece ani” a produs reacții deosebit de puternice atunci când a fost expusă în cadrul celei de-a șasea expoziții a impresioniștilor, în anul 1881.
Statueta din ceară cu perucă, corsaj, tutu și poante o reprezenta pe Marie van Goethem, o tânără balerină de culoare, care nu semăna cu nicio altă balerină pe care o prezentase până atunci. Și nici cu balerinele pe care spectatorii erau obișnuiți să le vadă pe scenele Operei din Paris.
Considerată mai degrabă urâtă și ridiculizată de critici, care s-au grăbit să o catalogheze drept ,,floare născută în mocirlă”, sculptura este considerată astăzi o capodoperă și este expusă, în bronz, la Musée d’Orsay din Paris.
Inovator în artă, autor al unei opere senzaționale, Edgar Degas a rămas cunoscut ca ,,pictorul balerinelor”, descriind mișcarea elegantă și grația dansatoarelor pe scenă, dar deschizând totodată și ușa din spatele cortinei, spre sala de repetiții, acolo unde munca era istovitoare, cât și spre viața reală a balerinelor vremii, de multe ori diferită de strălucirea afișată în sala operei de la Paris.
Surse : ,,Edgar Degas”, Dr.Martina Padberg, Könemann 2016 ; Biography of Edgar Degas