Bullying-ul în lumea baletului! Florin Chirițescu: “Ce condamn cel mai mult este bullying-ul din interiorul artei”

by Florin Chiritescu
Share the NEWS & spread the JOY!

Bullying-ul este un subiect foarte controversat și dezbătut în foarte multe teme ce cuprind diferite arii profesionale. Din punct de vedere al unui balerin și ulterior al unui profesor de balet, pot spune că mai ales în anii de formare am fost martor la anumite agresiuni verbale (bullying verbal) îndreptate atât asupra mea, cât și asupra anumitor colegi.

De obicei vastul subiect de care se leagă într-un fel sau altul majoritatea persoanelor este acela că dansatori, în special balerinii, sunt gay, iar acest tip de dans este dedicat doar fetelor.

Citește și 

Încotro ne ȋndrumǎm bǎieții: balet sau fotbal?

Top 5 din 70 de balerini care au marcat lumea dansului

Din punctul meu de vedere printr-o astfel de afirmație ne putem da seama de multe lucruri cu privire la viziunile și personalitatea persoanei ce o spune. Baletul este recomandat băieților, în aceeași măsură ca orice alt sport sau formă de artă. Spun acest lucru deoarece, sunt sigur că cei care afirmă cele spuse mai sus nu au habar de ceea ce se petrece în timpul pregătirii unui viitor balerin, dar și în pregătirea acestuia zilnică după ce a absolvit academia de balet.

De fapt baletul este la fel de solicitant, sau chiar mai solicitant în anumite cazuri decât gimnastica … și cu mult mai solicitant decât fotbalul spre exemplu – prea iubitul sport masculin.

 

“Outside Bullying”, realizat de către genul de persoane din afara lumii baletului, și “Inside Bullying”, realizat de către artiști, colegii de companie de balet

Aici voi vorbi de două categorii de Bullying și le voi numi outside Bullying (realizat de către genul de persoane menționat mai sus) și inside Bullying (realizat de către artiști, colegii de companie de balet). Ceea ce mi se pare mai trist decât outside Bullying, este cel inside, care se petrece înăuntru lumii artistice.

De multe ori din cauza acestui act grotesc multe personalități din lumea artistică au ajuns la depresie și apoi la suicid. Bullying-ul nu este un subiect tabu, ce trebuie tratat artificial și pus înapoi într-un sertar și uitat acolo. Acesta este la fel de periculos ca și un virus sau bacterie ce macină pe interior persoana bolnavă și apoi la final aceasta pierzând bătălia. Datorită răutății și frustrărilor se petrec foarte multe nedreptăți, eșecuri, sinucideri.

Când o prea distinsă doamnă a spus că baletul e pentru fetițe pe un important post american, astfel jignindu-l în mod direct pe Prințul George, care studiază dansul clasic, ne demonstrează cât de îngustă și grotească poate fi de multe ori mintea oamenilor, chiar și a celor care lucrează în televiziune folosindu-se de acest lucru, de multe ori, pentru a manipula sau dezinforma oamenii cu privirea la anumite subiecte, în loc de a-i ajuta să înțeleagă mai bine anumite subiecte.

Nu ne putem forma ca și personalități sau caractere, dacă am avut parte de Bullying din partea anumitor persoane pe un termen foarte lung, deoarece victimele acestui fenomen nu mai au încredere în propria persoană, iar fiecare om ar trebui să fie egal din toate punctele de vedere. Din experiența personală pot spune că am avut parte de Bullying din școala generală și până la terminarea liceului. Acest lucru mi-a afectat semnificativ încrederea în mine, dar și relația mea cu persoanele din jurul meu. Fără să vrei faci anumite greșeli pe care apoi le realizezi când de multe ori este târziu sau prea târziu pentru a păstra anumite relații interumane.

 

Arta este cea mai frumoasă modalitate a umanității de a își exprima sublimul și celestul, însă de multe ori se întâmplă total contrariul

 

 

Ce condamn cel mai mult este Bullying-ul din interiorul artei. Din punctul meu de vedere arta este cea mai frumoasă modalitate a umanității de a își exprima sublimul și celestul, însă de multe ori se întâmplă total contrariul. În loc să creăm, ne urâm și în loc să iubim, suntem geloși pe succesul altor persoane. Consider că artiștii ar trebui să se dedice în totalitate artei și frumosului și nu scandalurilor și bârfelor.

 

 

Să nu uităm de asemenea ca menirea unui profesor și maestru de balet este aceea de a crea, forma și dezvolta personalitățile viitorilor sau actualilor balerini. De multe ori cei care participă în mod direct la Bullying sunt profesorii, prin simplul fapt de a fi subiectivi la ora de dans și nu obiectivi. Favorizând un elev, în favoarea altuia din “n” motive, poate fi un serios subiect de Bullying pentru acel copil. La fel se întâmplă și în companiile de dans, în momentul acela când maestrul de balet favorizează un balerin, iar ceilalți nu știu cum să îi taie mai repede craca de sub picioare celui favorizat. Astfel de comportamente nu au ce căuta în artă, deoarece cu am spus și mai sus, nu trebuie să murdărim arta cu negrul din sufletele noastre și frustrările personale. Noi suntem singuri responsabili de frustrările, reușitele și eșecurile personale în egală măsură.

Închei acest articol printr-o simplă frază și îndemn asupra profesorilor de dans! Haideți să creăm artiști și să îi ajutăm pe copii să evolueze, uitând de frustrările și interesele persoanel, ei nu au absolut nicio vină pentru nimic! Noi suntem responsabili pentru viitorul lor.

Florin Chirițescu este absolvent al Liceului de Coregrafie Floria Capsali din București, și bursier al Conservatorului Superior de Dans Maria de Avila din Madrid, unde a studiat cu profesori de renume mondial, cum ar fi Juan Giuliano, Jose Carlos Martinez, Monique Loudieres sau Virginia Valero. Este colaborator al revistei Ballet Magazine, și adesea invitat la diverse școli de dans pentru a susține workshopuri despre tehnica Vaganova. În prezent, Florin Chirițescu predă cursuri de dans, specializarea sa fiind dansul spaniol flamenco, în cadrul unei școli private din România.


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate