Călătorii europene în pași de dans: 5 destinaţii de top pentru un iubitor al baletului

by Dana Badea
Share the NEWS & spread the JOY!

Frumusețea experienței vizionării unui spectacol de balet nu este dată doar de trăirile unei seri într-o sală de spectacole, contează și ceea ce se întâmplă în jurul ei. Drumul, orașul, oamenii, pe scurt experiența de călătorie, care face ca amintirea ei să fie de neuitat. Dacă iubiți baletul și vă doriți să mergeți să vedeți o producţie a unui teatru faimos, nu ratați ocazia unui city-break … atunci când și dacă situația pandemică vă va permite!

5 destinații în orașe care găzduiesc cele mai mari companii de balet din Europa

Arta coregrafică este și ea afectată de restricții, ca toate celelalte arte, dar în speranța reîntoarcerii cât mai rapide a fastuoaselor spectacole pe marile scene vă propunem 5 destinații în orașe care găzduiesc unele dintre mai mari companii de balet din Europa. Vreți să faceți turul alături de noi?

Locul 5, destinaţii de top pentru un iubitor al baletului: Teatrul La Scala, Milano

Deși din punct de vedere arhitectural nu impresionează la exterior, Teatrul La Scala din Milano este unul dintre cele mai celebre, pe scena căruia orice artist își dorește să ajungă. Clădirea, proiectată de Giuseppe Piermarini și inaugurată în 1778, a fost construită pe locul Teatrului Ducal (Regio Ducal Teatro alla Scala), distrus într-un incediu în 1776. Având o capacitate de 3.000 de spectatori, a devenit în scurt timp locul de întâlnire al nobilimii milaneze.

Costul construcţiei a fost amortizat din vânzarea de loji private, iar proprietarii acestora se întreceau în a angaja artişti prestigioși care să le picteze pereţii şi să le amenajeze. Teatrul era luminat cu 84 de lămpi cu gaz în zona scenei şi alte 1.000 în restul sălii. Iluminatul electric a fost introdus abia ȋn 1883.

Sezonul tradițional al Teatrului La Scala începe pe 7 decembrie, de ziua Sfântului Ambrozie, patronul orașului Milano. Spectacolele trebuie să se termine înaintea miezului nopții și, ca atare, reprezentațiile mai lungi încep cât de devreme este necesar pentru ca ora de închidere să fie respectată. De Scala din Milano se leagă viaţa şi opera marelui compozitor italian Giuseppe Verdi, ca şi multe întâlniri ale italienilor care luptau pentru independenţă şi unire.

Printre românii care s-au remarcat pe scena Scalei se numără balerinul şi coregraful Gheorghe Iancu, semnatarul Lacului lebedelor de la Opera din capitală. Actualele stele ale companiei sunt Roberto Bolle şi… rusoaica Svetlana Zaharova, care alcătuiesc pe scenă un cuplu de vis.

Milano este situat în regiunea Lombardia, una dintre cele mai bogate regiuni din Italia, iar zona metropolitană are peste 7 milioane de locuitori. Prin urmare are o rețea de transport în comun foarte bine pusă la punct, care vă va ajuta să ajungeţi dintr-un capăt în celălalt fără probleme.

Ce să vizitaţi în Milano? Castelul Sforzesco – dacă vă place istoria, o plimbare în interiorul fortăreței vă va întoarce în timp, iar muzeele din castel vă vor purta în lumea fascinantă a artei. Intrarea în curtea interioară este liberă, dar pentru a vizita muzeele va trebui să scoateți din buzunar 5 euro.

Dacă sunteți pasionați de artele plastice, de la Castelul Sforzesco până la Pinacoteca Brera aveți doar câteva minute de mers pe jos. Galeria Brera a fost inaugurată în 1809 alături de Academia de Arte Frumoase, la cererea ȋmpărătesei Mariei Tereza a Austriei.

Cina cea de Taină, una dintre cele mai faimoase picturi din lume, creată de Leonardo da Vinci ȋntre 1494-1498, o veţi găsi pe peretele bisericii Santa Maria delle Grazie. Are 4,60 metri înălțime și 8,80 metri lungime. Între timp, dacă vi se face foame căutați un restaurant unde se servește aperitivo. Cu doar 10 euro veţi avea parte de gustări din belșug, stropite cu un pahar de vin bun.

Vezi celelalte 4 propuneri realizate de Ballet Magazine în prima ediție tipărită a revistei. 

Revista poate fi comandată online atât pe site-ul oficial Ballet Magazine România cât și pe site-ul librăriei Cărturești

 


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate