Cami și Soleil, Zâna cea bună și Zmeul cel rău: „Copiii te obligă la sinceritate”

by Mihaela Moldoveanu
Share the NEWS & spread the JOY!

Cami și Soleil – Camelia și Ștefan Soare au o școală de balet, binecunoscută de către amatorii și profesioniștii din baletul românesc contemporan.

Școala se numeste „Soleil” pentru că atunci când făcea balet la liceu și învăța franceza, pe Ștefan colegii au început să-l strige Soleil. Și de atunci, așa i-a rămas numele. Ai fi zis că un soare are nevoie de o lună, dar Camelia e la fel de solară și de luminoasă.

Citește și:

Tehnica în balet. De ce este atât de importantă?

Cartea de balet: Eva Spirescu, „O clipă de frumuseţe”

Anul acesta școala de balet Soleil a împlinit zece ani de la înființare. Camelia și Ștefan Soare aveau în plan să pregătească ceva special; filmulețe cu elevii mai vechi, cu premiile obținute, multe momente de dans.  Pandemia le-a dat planurile cu totul peste cap însă! I-a rupt de viața normală, după cum spun chiar ei în interviul pe care-l puteți citi în întregime în prima ediție tipărită a revistei Ballet Magazine.

Ștefan Soare – Soleil: Am avut o aniversare de zece ani mai ciudată. Spectacolul acela îl vom reface. E un an ciudat, dar rotund: noi facem 10 ani, Cami a făcut 50, pentru mine e tot o cifră rotundă, deci e un an special.

YouTube video

Camelia Soare: După zece ani, satisfacția muncii noastre se regăsește în rezultatele copiilor.

Ballet Magazine: Ce înseamnă zece ani ? Ce sentimente aveți la această aniversare? 

Ștefan Soare – Școala aceasta a deschis un nou univers în lumea noastră. Fiind amândoi balerini la Opera din București, eram obișnuiți cu lumea teatrului, rupți cumva de cea din afară, prin care treceam şi pe care nu o cunoșteam foarte bine. Cu copiii retrăim universul copilăriei și avem parte de niște momente pe care nu ni le închipuiam. Ȋi privim cu alți ochi, chiar și pe stradă. Vedem unul, ne dăm cu părerea dacă ar putea face balet sau i s-ar potrivi mai degrabă desenul…Suntem mai atenți la lumea copilăriei și la copii.

 

Cami și Soleil: Zâna cea bună și Zmeul cel rău. “Când le atragem atenția, înțeleg că au greșit, apoi vin și ne iau în brațe și sar pe noi. Acest gest al copiilor ne termină!”

Cami și SoleilBallet Magazine: La ce răspund copiii cel mai bine? 

Camelia S. – La zâmbet. Dacă ești deschis în fața lor, vii cu bună dispoziție, nu stai crispat, copiii răspund pozitiv.

Ștefan S. – Și la povești. Dacă știi să le transformi această muncă într-o joacă la început, ca să o poată accepta, sunt mai deschiși. Le plac foarte mult poveștile. În special celor mai micuțe, care abia fac primii pași, le inventez povești. Le arăt cum facem ca vrăbiuțele sau ca un motan. Este o joacă, dar o joacă serioasă, care duce apoi către exerciții fizice grele, la care trebuie să răspundă muzical și interpretativ. Celor mari le cerem mai mult, ca la orice școală importantă de balet, fie că e de stat sau particulară.

Camelia S. – Oricât de obosită eram atunci când mergeam și la Operă, când veneam la ore nu mai simțeam oboseala și deveneam Zâna cea bună!

Ștefan S. – Cami e Zâna cea bună, eu sunt Zmeul cel rău. Când le atragem atenția, înțeleg că au greșit, apoi vin și ne iau în brațe și sar pe noi. Acest gest al copiilor ne termină! Tu ȋi cerți și ei vin și se agață de gâtul tău, ar vrea să stea ciorchine pe noi! Sunt o lume nouă, frumoasă, inocentă. Copiii te simt imediat și te obligă la sinceritate.

Află povestea Școlii de balet Soleil în primul număr tipărit al revistei Ballet Magazine. Acesta poate fi achiziționat prin comandă fi de pe site-ul www.balletmagazine.ro fie de pe site-ul www.carturesti.ro

 


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate