Cartea de balet: Eva Spirescu, „O clipă de frumuseţe”

by Vivia Sandulescu
Share the NEWS & spread the JOY!

Cartea “O clipă de frumusețe” este prima dintr-o serie de lucrări care se vor constitui ȋntr-un proiect editorial special al Ballet Magazine Romania.

Citind şi redactând manuscrisul Evei Spirescu, la un moment dat titlul s-a impus de la sine: „O clipă de frumuseţe” este răspunsul dat de Oleg Danovski la ȋntrebarea „Ce rămâne ȋn urma dumneavoastră?”, adresată coregrafului de Marian Constantinescu, răspuns consemnat de acesta ȋn volumul Dirijorul de lebede, publicat la Editura Muzicală ȋn 1989.

Dar nu doar atât a rămas ȋn urma celui mai important coregraf român, din a cărui vastă creaţie aproape nimic nu mai figurează ȋn repertoriul teatrelor noastre. Ca şi ȋn cazul lui Vaslav Nijinski (cu care avea ȋn comun rădăcinile poloneze), s-au transmis până la noi prea puţine imagini şi mai mult mărturii ale celor peste care a trecut aripa geniului său.

Citește și: Familii de balerini de top din istoria dansului: Nijinsky

Sucombând vicisitudinilor unor vremuri postdecembriste tulburi, din Teatrul de Balet Contemporan şi Clasic Fantasio, devenit ulterior Teatrul de Balet „Oleg Danovski”, a supravieţuit compania de balet ataşată Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, pe afişele căruia nu se mai regăseşte nicio lucrare a Maestrului.

Ȋn schimb, spiritul său a marcat nenumăraţii dansatori care au făcut parte din ea pentru o vreme mai ȋndelungată sau mai efemeră. Fondatorii şi primii membri ai Ansamblului, care se mândrea la ȋnceputul anilor ’80 cu o medie de vârstă foarte scăzută, sunt azi profesori maturi, maeştri de balet sau coregrafi răspândiţi ȋn toată lumea şi au crescut la rândul lor balerini de calitate, perpetuând profesionalismul, exigenţa şi creativitatea instilate de Senior.

 O carte despre persistenţa efemerului

Ȋntre ei s-a numărat şi absolventa Liceului de Coregrafie din Cluj Eva Molnár, devenită Spirescu prin căsătoria cu cel care a ȋnsoţit compania de-a lungul ȋntregii ei existenţe ȋn calitate de consultant şi secretar artistic şi care a consemnat o vreme, cu umorul şi cultura care ȋl caracterizau, evenimentele majore ale stagiunilor. Din cartea “O clipă de frumusețe” respiră atmosfera de camaraderie care caracteriza Ansamblul, de familie artistică dar şi prin alianţe, de emulaţie şi concurenţă, de conştiinţă a participării privilegiate la un fenomen rar.

Cartea de balet

Cele câteva capitole scrise de Nicolae Spirescu au constituit baza lucrării, a cărei publicare a ȋnsemnat pentru semnatara ei ȋndeplinirea unei datorii ȋn egală măsură sentimentală şi profesională. Le-a adăugat note, schiţe de manuscris prelucrate, documente din arhiva personală şi amintiri. A acceptat cu mare reticenţă ca numele ei să figureze ca autor, din raţiuni legate de copyright, considerând că lui Nicolae Spirescu i se cuvine creditul.

A rezultat un parcurs succint dar cuprinzător al acelei unice – până acum – aventuri artistice, a cărei reverberaţie se resimte puternic, deşi indirect, şi azi.

Cartea va apărea la editura Smart Publishing din Bucureşti cu sprijinul Ballet Magazine Romania, va costa 40 lei, va fi difuzata ȋn librării şi va putea fi comandată online. Vom reveni cu amănunte.

Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate