Balerinii profesionişti folosesc limbajul trupului pentru a reda poveşti prin dans. O muncă foarte grea, ce necesită combinarea graţiei şi a expresivităţii artistice cu o foarte bună rezistenţă fizică. Ei trebuie să ȋşi menţină constant forma fizică şi corpul, acesta fiind instrumentul lor de lucru.
Pentru că poziţiile de balerini permanenţi sunt foarte rare, ei susţin frecvent audiţii și putini sunt cei norocoşi care ajung să câştige cu adevărat foarte bine din balet. Adesea, până la momentul afirmării, artiștii sunt nevoiţi să accepte angajamente incerte şi salarizări uneori chiar mediocre.
Ȋn spatele spectacolelor de balet sunt ore de antrenament nesfârşite, menite să asigure pregătirea fizică sau să pregătească reprezentaţiile. Cu toate că balerinii profesioniști nu au un program fix, aceștia ȋşi pot exersa şi lucra tehnica timp de câteva ore pe zi. Pentru a-şi păstra condiţia fizică, balerinul va participa la programe de fitness. De exemplu: va participa la ore de Pilates, va repeta coregrafia cu sau fără costume, va participa la regia de scenă a spectacolelor. Toate acestea sunt urmate de o reprezentaţie seara.
Pentru a reuşi ȋn această meserie trebuie să fii extrem de motivat. Flexibilitatea, ritmul, perseverenţa şi rezistenţa sunt calităţi fără de care nu poţi reuşi, iar acestea se dobândesc de la cele mai fragede vârste.
Cerinţe de educaţie pentru balerinii profesioniști
Deşi este necesară doar obţinerea unei diplome de licenţă ȋn dans, majoritatea balerinilor aleg să urmeze mai ȋntâi cursurile unei şcoli particulare de balet, ȋncepând pregătirea de la vârsta de cinci sau şase ani. De obicei, balerinii se antrenează multe ore, acestea nefiind plătite, pentru a ajunge la o audiţie ȋn cadrul unei companii de balet profesioniste, unde au şansa de a-şi ȋncepe activitatea plătită ȋntr-un ansamblu de juniori sau ȋn corpul de balet.
Concurenţa este dură şi este foarte probabil ca balerinii să participe la nenumărate audiţii ȋnainte de a semna un contract. Totodată, ei trebuie să fie flexibili ȋn ceea ce priveşte reşedinţa şi mereu pregătiţi să facă sacrificii pentru carieră.
Citește și
Topul celor mai bogaţi balerini. De la „protejate” la artişti polivalenţi
Interviu cu Alexandru Deneș, Prim-solist al cabaretului Moulin Rouge
Salariul unui balerin profesionist
Potrivit DanceParent, una dintre cele mai reprezentative publicații online din Statele Unite, cu informații destinate părinţilor care au copii interesaţi de balet, din datele publicate de Departamentul Muncii din SUA reiese că, în anul 2018, un balerin câştiga un salariu mediu de 14,25 $/oră. Potrivit aceleiaşi surse, schema de salarii tipică a balerinilor profesionişti varia într-o plajă cuprinsă între 8,74-30,95 $/oră.
Evident, este de aşteptat ca salariile să fie mai mari ȋn companiile de prestigiu; de asemenea, salariul este diferit și în funcție de fişa postului. Balerinii tineri ȋncep ca membri ai corpului de balet. Pot avansa până la poziţia de demi-solist, ȋn care pot prelua roluri mai mici. Apoi la cea de solist, care le oferă avantajul de a dansa ȋn lucrări importante, dar nu roluri principale. Numai câţiva balerini norocoşi au şansa de a deveni prim-solişti sau prim-balerini (principals), competiţia fiind globală.
Baletul nu trebuie privit prin prisma câştigurilor
Pentru a ne face o idee mai completă în acest sens, să ne uităm la cifrele Departamentului Muncii din SUA pentru anul 2018. Potrivit acestora, la momentul menționat,
- salariul mediu al balerinilor a fost de 30.007 $ anual;
- salariul unui balerin al companiei Houston Ballet a fost ȋn medie de 62.973 $ anual;
- membrii corpului de balet din primul an de la Compania Boston Ballet au ȋncasat ȋn medie 1.262,53 $/săptămână;
- membrii companiei de balet din St. Louis au câştigat ȋn medie 325 $/săptămână;
- spectacolele independente au adus câştiguri cuprinse ȋntre 500-1.500 $/eveniment.
Baletul nu trebuie privit prin prisma câştigurilor pe care le poate aduce. Ȋnainte de orice, este o artă care necesită talent, dăruire, mulţi ani de pregătire şi, uneori, multe sacrificii personale. Foarte probabil că Maia Pliseţskaya, Erik Bruhn sau Mihail Barâşnikov nu au pornit pe acest drum ȋntrebându-se cât vor câştiga sau câte sacrificii vor fi nevoiţi să facă. Dacă iubeşti baletul şi simţi chemarea, nu ȋţi rămâne decât să ȋţi urmezi calea! Câştigurile vor fi pe măsura implicării şi talentului tău, fiind pe deplin răsplătite de satisfacţiile faptului că faci ceea ce ȋţi este hărăzit să faci. Aplauzele vor confirma aceasta!