Ce culoare are baletul?

Când baletul a căpătat o culoare rasială, au apărut interpreţi de top şi în rândul balerinilor de culoare. Dincolo de scenă, aceştia sunt oameni ca oricare – familişti cu copii sau hipersexuali care îşi periclitează cariera, homosexuali declaraţi ori cu orientare sexuală încă indecisă.

by Vivia Sandulescu
Share the NEWS & spread the JOY!

Culoarea pielii este după unii un avantaj, atrăgând mai mult atenţia asupra lor decât dacă ar fi fost albi, zonă care nu duce lipsă de balerini spectaculoşi

Carlos Acosta  (n.1973) a fost ultimul din cei 11 copii ai unei familii sărace hispano-africane din Havana. A studiat la Şcoala Naţională a Baletului Cubanez, iniţial ca să-şi consume energia, să se disciplineze şi pentru a beneficia de un prânz gratuit. A absolvit în 1991 cu calificative maxime.

Carlos Acosta

Câştigător al Prix de Lausanne în 1990 şi al Marelui Premiu la Concursul Internaţional de Dans de la Paris, a obţinut premii şi în Italia, SUA, Prix Benois de la Danse şi înalte distincţii ale Marii Britanii.

A făcut parte din English National Ballet, Baletul Naţional Cubanez, American Ballet Theatre, Houston Ballet, iar între 1998-2015 a fost angajat al Royal Ballet „Covent Garden”. Statutul de guest artist din ultimii ani i-a permis să onoreze nenumărate invitaţii internaţionale în SUA, Rusia, Olanda, Argentina, Japonia, Franţa, Germania etc.

În toate companiile în care a dansat, repertoriul său a inclus prinţi, oameni de rând (albi), cât şi partituri neoclasice semnate de George Balanchine, Ben Stevenson, Jiri Kylian, William Forsythe, Nacho Duato, MacMillan.

Din 2020 este directorul Birmigham Royal Ballet, unde pandemia l-a împiedicat să gireze un festival de dans programat pentru stagiunea trecută, în care era implicată şi „veterana” Alessandra Ferri.

Citește și

Este baletul doar pentru fetițe? Ce îl face atrăgător și pentru băieți?

Încotro ne ȋndrumǎm bǎieții: balet sau fotbal?

 

Amar Ramasar s-a născut la New York (în 1981), din părinţi provenind din Trinidad şi Puerto Rico. În 2000 a fost acceptat ca stagiar la New York City Ballet, unde a fost angajat în anul următor şi a devenit solist în 2006, apoi prim-solist în 2009.

În 2019 a debutat la Opera din Roma în Carmen, în coregrafia lui Jiří Bubeníček.

În 2018 a fost dat afară de la New York City Ballet, după ce s-au confirmat acuzaţiile că vehiculase fotografii ale unor colege în ipostaze sexuale, fără ştirea şi consimţământul acestora. Un an mai târziu, un judecător a decis că suspendarea lui fusese corectă, dar pedeapsa prea aspră şi că trebuia reîncadrat. Programările fiind făcute cu mult timp înainte, NYCB a anunţat că Ramasar se va retrage în mai 2022. Păcat…

 

Calvin Royal III (n.1988), al treilea prim-solist de culoare al companiei de la înfiinţarea ei (după Desmond Richardson şi Misty Copeland), a început să danseze la 14 ani, dar în curând câştiga premii la consursuri (YAGP, 2006) şi burse de studii.

Calvin Royal III

Stagiar, apoi angajat al ABT în 2011, a devenit solist în 2017 şi prim-solist în 2020, în plină pandemie. Repertoriul lui include cu precădere roluri din baletele clasice şi neoclasice, în care este adesea partenerul lui Misty Copeland (a cărei piele are totuşi o nuanţă mult mai deschisă). A fost primul interpret al unor creaţii noi, printre care Cântece din Bucovina, în coregrafia lui Alexei Ratmansky. A primit o serie de premii prestigioase şi a apărut în calendare-foto de succes. Se declară proudly gay.

„E important pentru mine să arăt că se poate ajunge aici şi că ar trebui să fie mai mulţi Calvin şi mai multe Misty, mai mulţi dansatori de culoare, fiindcă şi poveştile lor trebuie spuse şi cunoscute.”

 

Osiel Gouneo (n.1990) şi-a început formarea profesională la Şcoala Baletului Naţional Cubanez în 2005 iar în 2008 a intrat în compania naţională din Havana, devenind prim-solist în 2011.

A dansat timp de trei stagiuni cu Baletul Naţional Norvegian, iar din 2016 s-a alăturat companiei Bayerisches Staatsballett din Germania ca prim-solist.

A evoluat pe scenele Coliseum din Londra, Bolşoi din Moscova, Lincoln Center din New York, la Opera din Paris sau la Teatrul Naţional Japonez din Tokio. Este prim-solist invitat al English National Ballet, Royal Danish Ballet şi participă la numeroase festivaluri şi gale.

Osiel Gouneo

Printre premiile obţinute se numără Medalia de aur la Cuban Grand Prix şi la Concursul Internaţional de Balet de la Beijing, cât şi Medalia de argint la Varna.

Repertoriul său, preponderent clasic şi neoclasic, îmbină roluri în mod tradiţional „albe” (Romeo, Siegfried, Franz, Des Grieux, Albrecht) cu unele neutre sau mai „pigmentate” (Maurul din Petruşka, Solor sau Idolul de bronz din Bayadera, Abderahman din Raymonda) etc.

 

Gabe Stone Shayer (n.1993) a fost adoptat de la naştere: mama lui e blondă cu ochi albaştri, fratele lui este fiul biologic al părinţilor săi adoptivi. A fost crescut parţial de bunica lui ghaneză, de care a rămas foarte ataşat.

A început să studieze cu seriozitate baletul la 12 ani, iar la 14 s-a mutat la Moscova, unde a continuat la Academia de Balet a Teatrului Bolşoi, la clasa lui Ilya Kuzneţov, fiind primul balerin de culoare care a absolvit această instituţie.

Deşi nu a suferit în direct de pe urma unor atitudini antirasiste în Rusia, a fost conştient de importanţa de a fi primul dansator negru de la Bolşoi. Dar după angajarea la American Ballet Theatre a urmat o perioadă când a fost distribuit doar în creaţii de dans contemporan sau în personaje negative. Visează însă la roluri de eroi, îndrăgostiţi şi prinţi…

Promovat recent ca solist, balerinul cu codiţe împletite blonde este considerat o stea în ascensiune şi datorită mişcării Black Lives Matter, care i-a dat încredere în direcţia pe care o urmează baletul, aceea de ştergere a stigmatului şi a stereotipelor legate de rasă şi culoare.

 

Va urma. 


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate