Ce culoare are baletul?

Balerini de culoare au apărut treptat nu doar în SUA şi Cuba, ci în toate colţurile lumii, inclusiv în România

by Vivia Sandulescu
Share the NEWS & spread the JOY!

Răspândirea exponenţilor şcolilor importante de pedagogie a dansului clasic, în special cea rusă, a dus la apariţia unor instituţii performante şi în Brazilia sau Africa de Sud. Un elan neaşteptat au luat în ultimii ani câteva şcoli din Spania şi Portugalia.

Portughezul Marcelino Sambé (n. 1994), al doilea dansator de culoare ajuns prim-balerin al Royal Ballet „Covent Garden” (după Carlos Acosta), a studiat mai întâi La Conservatorul Naţional din Lisabona, apoi la Royal Ballet Upper School, ca urmare a unei burse câştigate la Prix de Lausanne. A absolvit în 2013, iar în compania-mamă a promovat ca prim-solist în 2015 şi principal în 2019.

Marcelino Sambe

Repertoriul lui include roluri prime din Coppelia, Visul, Spărgătorul de nuci, Romeo şi Julieta, Manon, Mayerling, Frumoasa din pădurea adormită, Bayadera, Don Quijote, Giselle, Alice în Ţara minunilor. Dansează în lucrări neoclasice semnate de George Balanchine şi a creat roluri în balete moderne de Crystal Pite, Wayne McGregor ş.a.

https://www.youtube.com/watch?v=OLDGJ2bXBts

Este considerat un coregraf promiţător şi deţine deja câteva premii pentru compoziţie.

A obţinut Medalia de argint la Concursul Internaţional de Balet de la Moscova în 2008, Premiul I la YAGP în 2009, Medalia de aur şi un Premiu special la Concursul Internaţional de Balet din SUA în 2010 şi distincţii oferite de Uniunea Criticilor din Marea Britanie pentru Interpretare în 2017 şi Cel mai bun balerin în 2019.

 

Un balerin „mic pe dinafară, dar mare pe dinăuntru”, pentru care nu există un plan B

Leroy Mokgatle (n.2000)

Aflat abia la început de carieră, sud-africanul a ales dansul în copilărie din întâmplare, dar nu s-a mai dezlipit de el. A studiat la Art of Motion School din Johannesburg, a câştigat Concursul Internaţional de Balet „Genée” de la Londra şi a participat la un program al European School of Ballet din Amsterdam, ca urmare a obţinerii Premiului publicului şi a unei burse la Prix de Lausanne în 2016. Din 2019 este membru al Ballet Béjart Lausanne.

Cu o personalitate cuceritoare dublată de o mobilitate excelentă şi transmiţând o trăire artistică autentică, Mokgatle consideră că micimea staturii sale este o provocare şi nu un impediment în meseria aleasă.

https://www.youtube.com/watch?v=obv6HO4Aj-o

Se conduce după convingerea că nu trebuie să-ţi faci un plan B în viaţă, fiindcă ar fi ca şi cum ai spune că e ok să nu reuşeşti să-ţi urmezi planul A.

 

Solişti de culoare angajaţi în teatrele româneşti

În primii ani ai mileniului legislaţia românească era încă neclară şi stufoasă, iar puţinii balerini străini care se aventurau să danseze în teatrele noastre nu se puteau întreţine dintr-un salariu de bugetar. Lucrurile s-au mai schimbat între timp, dar tot „managerul sfinţeşte locul”.

Jhe Russell (n. 1976) s-a născut în Massachusetts şi a studiat la Boston Ballet School, School of American Ballet şi National Ballet School of Canada., pe care a absolvit-o cu bursa „Erik Bruhn”, în 1994.

Corina Dumitrescu si Jhe Russell

A dansat în companiile Northern Ballet din Leeds, Boston Ballet, North Carolina Dance Theatre. În 1999 a obţinut Premiul I la Concursul Internaţional de Balet „Erik Bruhn” de la Toronto şi a devenit solist al National Ballet of Canada. În 2002 a fost membru al Dance Theatre of Harlem, iar mai târziu al Béjart Ballet Lausanne.

În stagiunea 2003-2004 a fost prim-solist al Operei Naţionale Bucureşti, perioadă când a evoluat în Don Quijote (Basilio, Espado) şi Lacul lebedelor (Siegfried), în principal ca partener al Corinei Dumitrescu.

https://mobballet.org/index.php/2021/05/17/jhe-russell/

S-a retras în 2014, continuându-şi cariera în calitate de coregraf şi profesor. A creat lucrări pentru National Ballet of Canada, National Ballet School of Canada, Béjart Ballet Lausanne şi a predat la Royal Ballet, Pennsylvania Youth Ballet, Georgia University şi Iowa University.

 

Lungul drum din Republica Dominicană până „acasă”, la Sibiu

Johan Mancebo

Născut în Santo Domingo, a făcut parte din prima generaţie de băieţi care au absolvit National Dance School din Republica Dominicană.

A participat la cursurile Cuballet Summer Intensive în 2011 şi a câştigat Medalia de bronz la categoria Pas de deux la 21st Century Panama 2013 Competition.

A dansat cu Dominican National Ballet şi a fost guest artist al Coda 21 din Puerto Rico în 2014; în 2015 a făcut parte din Washington Ballet Studio Company. A participat la numeroase gale de balet în Spania şi Franţa, apoi s-a mutat la Madrid pentru a-şi continua studiile. A absolvit secţia de pedagogie a Cuban Ballet School din cadrul Alicia Alonso Dance Institute din Spania.

Tot la Madrid a primit premii de interpretare în perioada 2015-2019 şi a dansat roluri prim-solistice în spectacole clasice, cu compania Chamber Ballet.

https://www.youtube.com/watch?v=EahQXSU2bX8

S-a alăturat Teatrului de Balet din Sibiu în 2019, unde dansează în Lacul lebedelor, La Fille mal gardée, Spărgătorul de nuci şi într-o serie de lucrări neoclasice şi contemporane din repertoriul teatrului.

Va urma. 


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate