Ce e de preferat, turneul de audiţii sau audiţia pe DVD?

by Vivia Sandulescu
Share the NEWS & spread the JOY!

Sunt ţări în lume care produc mult mai mulţi absolvenţi talentaţi decât pot fi absorbiţi de companiile autohtone. Pe de altă parte, acestea preferă să angajeze şi balerini internaţionali, ceea ce îngustează şi mai mult opţiunea de a dansa acasă. Una din ele este Australia, iar confesiunea de mai jos este o traducere adaptată de pe un blog personal. Desigur, este o experienţă individuală, dar edificatoare pentru un întreg sistem educaţional.

La noi lucrurile stau uşor diferit, atât din punct de vedere al aspiraţiilor viitorilor profesionişti cât şi al modului de a aborda problema debuşeului lor de către şcolile de balet. Pe scurt, fiecare e pe cont propriu.

Turneul de audiţii, cu bune şi cu rele, cu cheltuială şi tristeţi

„Şcoala de balet cu program complet de dans pe care am urmat-o la Sydney organizează în fiecare an un turneu de audiţii la unele dintre cele mai reputate instituţii similare din Europa şi Anglia, încurajând tinerii balerini să-şi completeze studiile în străinătate întrucât în alte ţări sunt mai multe companii şi deci mai multe şanse de a obţine un contract. Astfel poţi deveni independent, învăţa o limbă nouă şi acumula cunoştinţe folositoare încă înainte de a începe să-ţi cauţi un angajament.

Când abia împlinisem 16 ani am luat parte la un turneu de două săptămâni şi jumătate prin Europa şi Anglia, în decursul căruia am dat audiţii la Royal Ballet School (Londra), English National Ballet School (Londra), Rambert Ballet School (Londra), Royal Ballet School din Antwerp (Belgia), Palucca University of Dance din Dresda (Germania), Hamburg Ballet School (Germania), Munich Ballet Academy (Germania), Mannheim Dance Academy (Germania), Dutch National Ballet School (Olanda), Basel Ballet School (Elveţia).

În mare, a fost o experienţă extrem de folositoare. Am făcut şi excursii, am vizitat teatre, am asistat la ore de studii şi la repetiţii ale unor companii. Avantajul turneelor de audiţii este că poţi vedea personal şcolile, îţi poţi face o idee despre stilul, nivelul, programul şi profesorii lor. E important să iei decizia cea mai bună, fiindcă poate avea un impact esenţial asupra carierei tale.

Au fost însă şi aspecte care m-au făcut să mă întreb dacă a meritat efortul. Turneul în sine a fost foarte obositor: am dat în medie câte o audiţie la două zile şi am petrecut restul timpului stând în autocar câte opt ore în şir. Am făcut şi o toxiinfecţie alimentară, ceea ce nu m-a ajutat deloc…

Dintre cei 14 aspiranţi care am participat, au primit invitaţii cam aceiaşi 3-4, aşa că unii s-au întors acasă cu mâna goală şi cu o experienţă umbrită de competiţia continuă şi de dezamăgiri.

Turneul a fost şi prea costisitor. Părinţii mei au făcut un împrumut de aproape 10.000 dolari australieni pentru cele două săptămâni şi jumătate de călătorie şi mă simţeam adesea vinovată de sacrificiul lor. Uneori ne întâlneam la audiţii cu elevi care călătoreau solo sau cu o rudă şi care îşi aranjaseră singuri audiţiile şi cazările şi mă întrebam cât aş fi economisit făcând şi eu acelaşi lucru.

Audiţia pe DVD şi ce anume impresionează şcolile vizate

Dar turneul de audiţii nu este singurul mod de a fi acceptat într-o şcoală pre-profesională. Majoritatea lor acceptă şi DVD-urile, deşi preferă audiţiile live.

Când m-am întors în Australia am luat mai întâi timp de câteva luni ore particulare, lucrând exerciţiile pe care urma să le filmez. Profesoara mea a contactat un cameraman profesionist, dar când am văzut produsul final am început să plâng, fiindcă era de nefolosit. Era plin de greşeli de ortografie, muzica nu se sincroniza cu exerciţiile iar unul lipsea cu totul.

Nu mai aveam timpul sau posibilitatea să corectez ceva, aşa că, în disperare de cauză mama a cumpărat o cameră video şi am închiriat un studio. Am refăcut toată filmarea fără să o am pe profesoară alături şi am editat singură DVD-ul folosind Windows Movie Maker.

Cu acest DVD am fost admisă la 13 şcoli, printre care Academia de Balet Bolşoi (Moscova), Colegiul de Balet de Stat din Perm (Rusia), Central School of Ballet (Londra), Basel Ballet School (Elveţia), Royal Swedish Ballet School (Suedia), Miami City Ballet School (SUA) şi Gelsey Kirkland Academy (New York). De unde reiese că e mai importantă calitatea lucrului tău decât o filmare profesionistă…

Deşi nu-ţi dai seama cum e şcoala dacă dai audiţie pe DVD, poţi face o mulţime de cercetări pe internet sau lua contact cu foşti sau actuali elevi. Am optat pentru Academia de Balet Bolşoi, unde am studiat şase luni, înainte de a mă transfera la Colegiul de Balet de Stat din Perm.

Cel mai important este să găseşti un mediu motivant şi un profesor dedicat

Un alt lucru care trebuie luat în considerare este dacă eşti pregătit să trăieşti departe de casă. Eu aveam deja experienţa asta, aşa că la 16 ani mă consideram gata pentru pasul următor. Dar chiar şi-aşa, m-am luptat cu un dor de casă greu de suportat în Rusia şi am suferit de depresie din cauza izolării sociale la Perm.

Abia aşteptasem să plec, fiindcă eram convinsă că nivelul educaţiei în dans din Rusia va fi infinit mai ridicat decât ceea ce cunoscusem acasă. Lumea tinde să creadă că iarba vecinului e mai verde. Deşi am învăţat foarte multe în Rusia, m-am convins că lucrul cel mai important nu e şcoala pe care o urmezi, ci să găseşti un mediu care să te motiveze şi un profesor bun, căruia să-i pese de evoluţia ta.

Nu e nicio grabă să studiezi în străinătate cât mai devreme. Unele şcoli preferă elevii cât mai tineri, ca să aibă mai mult timp să-i modeleze. Dar sunt şi multe altele şi companii de juniori care optează mai curând pentru dansatori gata formaţi, cărora nu trebuie decât să le mai adauge câteva tuşe. Baletul există de sute de ani şi va fi tot acolo când vei fi pregătit pentru el.”

Autoarea acestui blog a încetat să mai danseze, din motive neprecizate, la vârsta de 21 de ani.


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Leave a Comment

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate