Cei 20 de fotografi români, care merită atenția dumneavoastră pentru fotografia de balet

by Ballet Magazine
Share the NEWS & spread the JOY!

Fotografia de balet este o zonă a artei fotografice pe cât de exotică, necunoscută publicului larg, și deci nișată, pe atât de spectaculoasă ca oportunități de imagine. De aceea probabil nu puțini sunt fotografii, amatori sau profesioniști, care au încercat cel puțin o dată să scoată în evidență frumusețea acestei lumi. În acest articol vă prezentăm 20 de fotografi români extrem de talentați.

Baletul poate fi considerat maximul de eleganță, rafinament și delicatețe pe care ni-l putem imagina, iar fotografia de balet este probabil domeniul ce oferă astfel maximul de oportunități unui artist fotograf pasionat de ceea ce înseamnă frumos în forma sa pură.

Fotografia de balet forțează fotograful în perfecționarea abilităților

Fotografia de balet este ofertantă, dar și forțează fotograful în perfecționarea tuturor tipurilor de abilități de fotografie, indiferent că vorbim de acțiune, dans sau de portret. Chiar dacă pare un domeniu intimidant însă, pentru a face fotografie de balet nu trebuie să fii dansator sau balerin! Important și suficient este să reușești să “vezi”, dintr-o perspectivă proprie grația și frumosul, să reușești să le transmiți mai departe.

20 de artiști fotografi români cu lucrări în zona fotografiei de balet

Ballet Magazine a identificat pentru dumneavoastră 20 de artiști fotografi români care au pășit în zona fotografiei de balet.

Unii dintre ei sunt deja niște celebrități în domeniu, cu un istoric și cu portofolii consistente, cu o recunoaștere adesea mult dincolo de granițele României. Unii au explorat acest domeniu, fără a rămâne însă ancorați definitiv și exclusiv aici. Alții ajunși din întâmplare poate, au descoperit plăcerea, și încă experimentează.

Lăsând așadar lista deschisă, vă propunem să urmăriți, apreciați și să susțineți pe cei 20 dintre fotografii români identificați de Ballet Magazine România care performează sau care doar s-au aventurat (cu succes zicem noi!) pe tărâmul exotic al fotografiei de balet.

Prezentate mai jos aleator, în ordinea în care aceștia au fost admirați de noi de-a lungul timpului – fără ca acest criteriu să fie însă foarte strict respectat, vă propunem așadar următoarele nume, sau după caz pseudonime, cu invitația de a nu ezita să ne transmiteți nominalizările dumneavoastră.

Lista celor 20 de artiști fotografi români recomandați de Ballet Magazine

1. Akira Enzeru

Un artist român cu pseudonim cu rezonanțe japoneze – și asta din simplul motiv că a trăit și a profesat o lungă perioadă de timp în Japonia. Akira Enzeru are un istoric și o serie de proiecte spectaculoase în domeniu. Unul dintre acestea, și cel care era în derulare când noi l-am descoperit este “Ballerinas Everywhere”. Un proiect de mare succes care a fost o sursă de inspirație și altor fotografi.

Între aceștia și lui Cristian Bucur, fotograf român stabilit în Japonia de anul trecut, pe al cărui site Cristian Bucur Photography găsim printre fotografiile de familie și de eveniment și câteva prime încercări de fotografie de balet. Foarte reușite spunem noi!

Revenind la fotografiile semnate Akira Enzeru, le puteți găsi pe www.akiraenzeru.ro dar și pe contul său de instagram @akira_enzeru sau pe pagina de Facebook Akira Enzeru Photography

2. Lavinia Huțanu

Lavinia Huțanu este fotograf al Operei Naționale București, Lavinia Huțanu și-a făcut masteratul exact în acest domeniu în Marea Britanie și a colaborat la nenumărate proiecte cu revista Ballet Magazine, toate foarte apreciate de către publicul larg.

Între proiectele ale căror fotografii s-au bucurat de cele mai multe aprecieri vă invităm să o admirați pe prim-solista Cristina Dijmaru în fotografiile pentru “Ballerinas love pets”și pe cele cu prim- soliștii Rin Okuno și Robert Enache acorda, aici “Christmas Pas de deux” 

Lucrările Laviniei le puteți găsi pe website-ul newlightstudio.ro,  pe pagina sa de Facebook aici sau pe contul de instagram newlightstudio.ro

3. Paul Daniel Schneider

Un pasionat de fotografie în general, și de fotografie de balet în mod special, care nu se dă înapoi nici de la a scrie. Cu un portofoliu impresionant care cuprinde atât tinere speranțe ale baletului, din România și din străinătate deopotrivă, cât și nume mari ale acestui domeniu, Paul Schneider a publicat câteva articole pe tema fotografiei de balet și în revista Ballet Magazine.

Vezi aici “Fotografia de balet – între artă și indecis. Sfaturi pentru o fotografie reușită” de Paul Daniel Schneider

Lucrările sale pot fi găsite pe contul personal de Facebook Paul Daniel Schneider și pe contul de instagram @shoutohgraphy

4. Octavian Cărare

După o perioadă în care a lucrat pentru Comisia Europeană a făcut o schimbare radicală în urmă cu circa opt ani, când a ales să se exprime prin fotografie, după cum a povestit într-un interviu acordat recent revistei Ballet Magazine.

Citește și “Octavian Carare: ”Cred că există un moment când poziția balerinului în zbor atinge perfecțiunea!” 

În ultimii patru ani și-a folosit pasiunea pentru a studia baletul, emoția înscrisă pe chip, forța brațelor, grația, saltul perfect al balerinilor!

Lucrările lui Octavian Cărare le puteți admira pe website-ul www.octaviancarare.com   sau pe contul acestuia de Instagram @octaviancarare . Nu ezitați însă a vizita și contul său de Facebook, unde deasemeni puteți găsi multe din lucrările sale de referință.

5. Andrei Runcanu

Andrei este actor și fotograf în același timp. În fotografie, imaginile sale se focusează pe portrete, modă și fotografierea artistică. Între proiectele derulate de acesta trebuie menționat “My trade trip”, un proiect foto de excepție. Jurnalul acestei călătorii îl puteți găsi aici “My trade trip”

Deși fotografia de balet este o temă ce apare sporadic în portofoliul acestuia, atunci când apare merită atenția oricui. Lucrările lui Andrei le puteți găsi pe website-ul andrei.runcanu.ro, pe contul său de instagram @andreiruncanu  sau pe pagina de Facebook Andrei Runcanu Photography

6. Dragoș Burcea

Pasionat de fotografie de când se știe, are un portofoliu excepțional de fotografii ce pun în evidență frumosul feminin. Așa a ajuns probabil în zona fotografiei de balet, unde are o serie de fotografii remarcabile.

Vă invităm să admirați lucrările lui Drgoș pe pagina sa de Instagram @dragosburcea    și pe pagina proprie de Facebook

7. Eduard Guțescu

Ambasador Nikon, Eduard lucrează în mod special peisaj și portret. Această orientare este vizibilă din numărul mare de lucrări de acest tip. Deși tangențial ca temă, dansul în general și baletul în mod special, este o prezență ce nu se poate să nu-ți placă.

Lucrările lui Dragoș pot fi admirate pe www.eduardgutescu.ro dar și pe paginile de social media. Instagram @gutescueduard și Facebook Eduard Guțescu

8. Cătălin Samoilă

A descoperit fotografia glamour odată cu primul aparat foto, spune despre el însuși într-o sumară prezentare de pe site, traducând sintagma “glamour” în “farmecul evident al femeilor”.

Pasionat deci de frumosul feminin nu putea să nu ajungă la fotografia de balet. “Pentru că sunt mereu în căutarea perfecțiunii, am descoperit fotografia ca mijloc în atingerea acestui deziderat, și o nișă în artele frumoase”

Lucrările lui Cătălin pot fi admirare pe website-ul www.catalinsamoila.com și pe pagina personală de Facebook.

9. Bogdan Cioc

“Photographer la Bogdan Cioc Food Photography” cum se prezintă pe Facebook, ne spune foarte clar că fotografia comercială de food, este una dintre principalele sale preocupări în acest domeniu.

De altfel asta se poate vedea foarte ușor dacă ajungi pe site-ul www.limette.film și pe pagina sa de Facebook .

Pentru încercările sale, reușite zicem noi, cu fotografii ce au ca subiect baletul prin balerinele surprinse, este un artist ce merită urmărit.

10. Daniel DM

Avem plăcerea să vă introducem aici una dintre aparițiile proaspete pe lista noastră, descoperit (cel puțin deocamdată!) doar ca pseudonimul Daniel DM.

Fotograf din hobby, cu un portofoliu divers, ne dovește că se apleacă foarte serios asupra fotografiei de balet. Asta cel puțin reiese din numărul de fotografii cu balerine ce apar pe contul acestuia de Instagram @mdanielphoto

Nu ezitați însă să vă uitați și pe contul său de Facebook. Sigur veți găsi fotografii de balet care să vă încânte ochii.

11. Mihai Ștefan

Cu pragmatism, Mihai Ștefan s-a orientat profesional în primul rând spre fotografia de eveniment, așa cum se vede din numărul mare de fotografii de acest tip din portofoliul acestuia, disponibil pe mihaistefanphotography.weebly.com

Transpare însă preocuparea pentru frumosul feminin, iar încercările punctuale realizate în zona fotografiei de balet ne dau încredere că vom avea acest nume mult mai prezent decât până acum în acest domeniu.

Lucrările sale pot fi găsite și pe contul său de Facebook

12. Răzvan Boroda

Apropiat de balet pe cale profesională, fiind pianist, maestru corepetitor balet în cadrul Operei Naționale din Iași, Răzvan face fotorgafie portret, travel și fotografie de produs. Frumosul feminin este însă o preocupare, cel puțin după câte se poate vedea în portofoliul ce poate fi admirat pe pagina de Facebook Razvan Boroda Photography

Preocuparea pentru frumosul feminin, interesul pentru fotografiile în mișcare și mai ales încercările în zona fotografiei de balet, ne spun că foarte probabil vom vedea tot mai multe fotografii cu semnatura lui, și merită deci urmărit.

13. Andrei Moldovan

Tânăr pasionat de fotografie și relativ recent pătruns în zona fotografiei de balet, Andrei a produs deja o serie de lucrări, dintre care, unele au atras multe aprecieri din partea publicului, după publicare lor de către Ballet Magazine.

Lucrările sale pot fi văzute pe www.thefallofclubs.com  sau pe contul său de Instagram @afallenclub . Îl puteți găsi însă și pe Flickr, aici.

Având în vedere feed-back-ul publicului, cu siguranță vom mai auzi de el, și merită deci urmărit și de dumneavoastră.

14. Ovidiu Matiu

Din Sibiu, Ovidiu Matiu este fotograful ce urmărește îndeaproape ce se întâmplă la Teatrul de Balet Sibiu chiar dacă fotografia de balet nu este neapărat prima și cea mai importantă preocupare ca fotograf.

Fotografiile sale, de balet dar nu numai, pot fi admirate pe pagina proprie de Facebook Ovidiu Matiu       

15. Bogdan Toma

Natura, animale, mașini, evenimente … acestea sunt temele predominante în portofoliu prezentat online pe Bogdan Toma Photography

Frumosul feminin deasemeni însă prezent pe pagina sa, iar încercările de a face fotografii cu sau despre balet și balerine au fost suficient de reușite pentru a-l trece pe lista noastră. Mult succes în fotografia de balet Bogdan Toma!

16. Diana Bilec

Diana Bilec l Portrait & Event Photographer  ne spune din start și suficient de clar care este direcția în care Diana lucrează. Cu toate acestea, fie datorită modelului, fie datorită unei aplecări pe care nu și-a acceptat-o însă, fotografiile care au ca personaje balerinele sunt de o frumusețe aparte.

Asta ne face să o recomandăm spre a fi urmărită de publicul Ballet Magazine, și să vă spunem că nu veți face deloc o eroare alegând-o, atunci când vă veți gândi să vă faceți un portofoliu personal.

17. Teodora Tofan

Portretul, mișcarea și frumusețea feminină sunt temele care deschid website-ul teodoratofan.myportfolio.com, iar asta ne spune că pasul următor este fotografia de balet; un domeniu în care numără deja o serie consistentă de fotografii.

Nu neapărat poate atât de multe încât să o putem intitula “fotograf de balet”, dar în mod cert suficiente pentru a vă recomanda să o urmăriți.

18. Patricia Tomas

Un ochi și un aparat formate pentru a pune în valoare frumusețea feminină în culori africane în mod special. Asta se vede la deschiderea portofoliului ei, fie că vorbim de contul de Flickr fie că vorbim de contul de Facebook

În oricare dintre variante însă, fotografiile ce au ca protagonist una dintre cele mai frumoase tinere balerine în devenire fac din Patricia și un “fotograf de balet”.

19. Andrei Mihai Cristian

Andrei Mihai Cristian sau “Domnul fotograf” face poze “de când se știe”, însă în anul 2012 a început să ia în serios fotografia ca formă de exprimare, după cum chiar el povestește.

Pe site-ul său www.dinmers.ro și pe pagina sa de Facebook găsim dovada că fotografia care scoate în evidență frumosul, folosind ca model balerine, este o zonă pe care o explorează … cu succes zicem noi!

20. Nicu Cherciu

Și la final, dar nu cel din urmă, Nicu Cherciu! Autor în calitatea de “fotograf oficial” a numeroase fotografii ale Operei Naționale Cluj-Napoca și totodată fotograf la cunoscute festivaluri precum Neversea, UNTOLD sau TIFF, nu mai are nevoie de alte cuvinte.

Fotografia de balet este așadar parte a vieții sale, iar mărturia este făcută de paginile oficiale de social media ale Operei Naționale Cluj-Napoca

Citește și

Scurtă remarcă despre fotografia de balet din timpul pandemiei

Top 12 cele mai apreciate fotografii din proiectul „Ballerinas in red”

 


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate