„13Under13” 2021 by Ballet Magazine. Cele mai promițătoare 13 micuțe balerine în devenire ale anului

“13 under 13, 2021” este un proiect realizat de Ballet Magazine Romania în colaborarea cu școlile de balet nominalizate în proiectul “Școala ta de balet”.

by Cherciu Lavinia
Share the NEWS & spread the JOY!

“13 under 13, 2021” sau altfel spus “Cei 13 copii, balerini în devenire cu vârsta de sub 13 ani, care prezintă un mare potențial de a deveni reprezentanți de succes ale baletului românesc ” este un proiect ce a început în luna februarie a acestui și care este realizat de Ballet Magazine Romania în colaborarea cu școlile de balet nominalizate în proiectul “Școala ta de balet”.

Prin proiectul “13 under 13, 2021” Ballet Magazine Romania propune publicului, promovează și susține acei 13 copii cu vârsta de sub 13 ani, balerine sau balerini în devenire, care prin munca și realizările de până acum – și conform aprecierii profesorilor cu care lucrează – prezintă potențialul de a deveni viitoare “stele ale baletului românesc”!

Citește și

“13 under 13, 2021”! Un proiect Ballet Magazine în parteneriat cu școlile nominalizate în proiectul “Școala ta de balet”

Cine sunt cei care fac posibile performanțele și succesul micilor balerini? Ballet Magazine dă startul proiectului “Școala ta de balet”!

Iată așadar mai jos lista celor mai promițători 13 copii din baletul românesc actual, viitori posibili mari balerini, cu vârsta de sub 13 ani … așa cum sunt ei văzuți de profesorii cu care lucrează și de echipa proiectului “13Under13, 2021″ by Ballet Magazine Romania.

Ordinea prezentării este cea dată de numărul de comentarii și aprecieri înregistrate în cadrul proiectului “Școala ta de balet” de școala și profesorul cu care aceștia lucrează, și din partea cărora vine dealtfel și nominalizarea.

“13Under13, 2021” by Ballet Magazine Romania

1 Adriana Gyuge, Școala de balet și dans Denisse, Timișoara

“Adriana este elevă la școala de balet Denisse de aproape 6 ani. Este o elevă conștiincioasă, muncitoare până la epuizare pentru pasiunea ei, talentată și atentă la detalii.

Are aptitudini foarte bine dezvoltate pentru a urma această carieră frumoasă. A obținut multe burse și premii frumoase pe podium. Are o eleganță desăvârșită a brațelor, eleganță ce nu o întâlnești foarte des.

Are linii foarte frumoase ale corpului. După părerea mea, are toate caracteristicile pentru care aș putea spune că Adriana este o posibilă viitoare stea a baletului românesc.” Denisa Fodor, Coregraf Școala de balet Denisse

În ceea ce privește premiile și distincțiile obținute ca recunoaștere a muncii și talentului său, putem aminti pe cel mai recent dintre acestea, respectiv bursa gratuită de o săptămână de studii în cadrul Dutch National Ballet Academy, în sezonul 2021-2022, câștigată în urma participării la competiția “International Ballet and Contemporary Dance Competition Domenico Modugno” din Italia. Dar și calificarea în finala DWC Dance World Cup 2021, ce va avea loc in Burgos,Spania (2-10 Iulie 2021) sau bursa Ateneo della Danzaspring (29 Aprilie -2 Mai 2021).

Acestora li se adaugă bursa pentru semifinalele Youth America Grand Prix (YAGP) București, Scholarship – Ateneo della Danza spring / summerstage 2021, sau Scholarship Certificate ,Conservatorio Internacional de Ballet e Danca Annarella Sanchez, Leiria Portugal

2 Sofia Barzac, La Sylphide Academic Ballet School, București

“Un copil cu o sensibilitate deosebită, un talent remarcabil și o putere de muncă rar întâlnită la un copil de vârsta ei.

Elevă a școlii La Sylphide Academic Ballet School de patru ani, modestă și cuminte, Sofia dă dovadă în fiecare zi de dorința de perfecționare, de înțelegere profundă a faptului că muncă continuă și asiduă este calea unică spre performanță.

La toate concursurile la care a participat a reprezentat școala și profesorii care o pregătesc cu cinste, a câștigat nenumărate premii și a primit multe burse naționale și internaționale. În prezent Sofia se pregătește sub îndrumarea a doi profesori de excepție: Dna Anca Mândrescu și Dl Constantin Marinescu” Lorelei  Bari, Director și Coregraf La Sylphide Academic Ballet School

Dintre premiile și distincțiile cu care se poate mândri orice elev, putem menționa  medalia de aur (Gold Medal) în urma participării la competiția internațională DWC Romania Qualifier 2021-București, cele trei burse de studii primite la Zurich Dance Academy, Basel Ballet Academy și Conservatorio Annarella Sanchez în cadrul aceleiași competiții, și nu în ultimul rând participarea cu succes la festivalul We Dance Festival & Contest din Rusia, și medalia de bronz câștigată în urma participării la International Ballet Competition Domenico Modugno.

3 Ema Stoian, Dance Planet Academy

“La 12 ani, Ema Stoian este pasionată de balet, acrodance, şi dans contemporan. La vârsta de trei ani şi jumătate, a intrat într-un club pentru copii, unde a luat lecţii de dans, balet şi gimnastică. La 6 ani, profesoara de la club i-a recomandat să facă gimnastică ritmică de performanţă, iar un an mai târziu, fetiţa lua medalia de aur la Cupa României.

In 2018, Ema a participat la finala mondiala  Dance World Cup – competiţie care a avut loc la Barcelona – unde a luat locul I pentru categoria ei de vârstă, la secţiunea acrodance. În afară de dans, Ema este pasionată de muzică, pictură şi design vestimentar (îşi pune singură pietricele pe rochii).

Ema a fost deasemeni finalistă la “Românii au Talent” unde a primit un Golden Buzz de la juriul care a fost impresionat profund de prestația ei pe scena de la ProTv.” Oana Ioniță, Director și Coregraf Dance Planet Academy

Iar premiile și bursele primite doar în ultimul în ultimul an sunt o bună dovadă a recunoașterii talentului tinerei balerine în devenire. Între acestea putem menționa bursa de 2 săptămâni la Ballettschule Theater Basel pentru anul școlar 2021-2022, bursă de vară de două săptămâni oferită de Hungaran Dance Academy pentru anul 2021, bursa de vară pentru două săptămâni la Ateneo della Danza sau bursa de două săptămâni la Balleto di Verona … iar lista poate continua.

4 Sofia  Botnar, Școala de balet Soleil

“Născută la Chișinău, Sofia a venit la cursurile Școlii de balet Soleil din februarie 2016, cu intenția clară de a urma arta baletului. Bunica Sofiei a fost balerină în Rusia și directoarea Teatrului Luceafărul din Chișinău. Sofia este dedicată artei dansului, extreme de muncitoare și pasionată de tot ce se întâmplă în lumea baletului românesc și internațional. Aparițiile Sofiei pe scenă te încântă de fiecare dată prin strălucirea și tehnica unei adevărate Prime-Balerine. Iar dovadă stau premiile obținute la aproape toate concursurile naționale și internaționale la care a participat” Ștefan Soare, Director și Coregraf Școala de balet Soleil

Între distincțiile obținute probabil că este suficient să trecem în revistă numai concursurile la care Sofia a obținut locul întâi de pe parcursul anului 2019, și anume: YAGP Romania, Festivalul Steluțele Aurii, Art Dance Festival, Eurodance Festival, Bucharest Dance Awards, Lebăda de Cristal sau European Ballet Grand Prix.

5 Danciu Alia, Școala Populară de Arte, Arad

“În vârstă de 10 anișori, Alia urmează cursurile de balet din cadrul Școlii Populae de Arte din Arad din 2017. Este o fetiță isteață, îndrăzneață și foarte muncitoare, și acestea sunt calități care, la o vârstă atât de fragedă, sunt premise ale posibile cariere de succes. Alia este fără îndoială una dintre posibilele viitoare stele ale baletului românesc.” Bianca Michaela Tonța – profesor coregraf, Școala Populară de Arte Arad

Începând cu anul 2020 Alia a participat și la primele sale concursuri . Și chiar dacă pandemia a schimbat total fața lumii baletului, s-a putut bucura, alături de colegele cu care a participat, de toate premiile primite, și mai ales de locurile de pe podium 1,2 și 3.

 

6 Antonia  Dinu Ciobanu, Balet  Academic  Svetlana

“Născută în luna martie a anului 2012, Antonia studiază în cadrul şcolii Balet Academic Svetlana din anul 2017. La cei numai cinci anișori, încă din primele zile de pregătire Antonia a avut rezultate peste așteptări. Harnică și persistentă, nu se oprește din exerciții până nu obține rezultatul dorit. Înțelege, reține și își amintește repede și bine mișcările atât la exerciții cât și în timpul repetițiilor pentru variații. Este o adevărată plăcere să lucrezi cu Antonia.

A fost atrasă de balet deoarece s-a îndrăgostit de mișcările și de costumele balerinelor pe scenă, și se vede dansând pentru totdeauna. Baletul este pentru ea modul în care poate exprima ceea ce nu poate spune prin cuvinte. Ca bucuria pe care o simte când aude valurile mării.”  Svetlana Zotina Director și Coregraf al şcolii  Balet Academic Svetlana

Cât despre premii și distincții, chiar dacă palmaresul la acest moment nu este încă suficient de bogat, simpla apreciere, și nominalizarea făcută de profesor, precum și prezența prin ea însăși în acest catalog al celor mai promițătoare 13 micuțe balerine ale anului 2021, sunt de natură a aduce recunoașterea eforturilor micuței noastre steluțe.

Photoshoot made by crisanbogdan.com

7 Copca Sofia Alexandra, Ballet Fusion Sibiu

“La cei doar 11 anișori are deja aproape 7 ani de când face balet. A început la vârsta de patru ani deși, mai intensive, lucrează de doar aproximativ doi ani. Este o fire ambițioasă care își dorește foarte mult să ajungă o balerină de success și face tot ce poate pentru a-și atinge visul.Din cauza situației aduse de pandmie Sofia nu a apucat însă să vadă și să simtă ce înseamnă un spectacol sau concurs pe scenă, însă tot timpul liber l-a folosit pentru a se perfecționa. Așteptăm deci rezultate bune de la ea la concursul Sibiu Ballet Competition, la care va participa online.” Claudiu Buldan, Director și Coregraf al școlii de balet Ballet Fusion

Începând cu luna septembrie a acestui an Sofia își va începe studiile la Academia de Balet a Operei din Viena, unde a fost acceptată ca o recunoaștere a potențialului pe care-l are. Îi dorim mult success și așteptăm cu încredere și drag pe marile scene.

binary comment

8 Alexe-Ressler Isadora, Studioul Coregrafic Reverance

“Isadora, mi-a atras atenția din prima când avea mai puțin de 4 ani. Avea o privire curioasă, pătrunzătoare și foarte hotărâtă. Analiza temeinic tot ce spuneam, dar parcă nu înțelegea ce făceam într-o sală de balet, ne jucam sau făceam altceva. Atunci când lucrezi cu copiii foarte mici orice mișcare și exercițiu este dozat pe măsura posibilităților celor mici pentru a nu-i descuraja și motiva în același timp să exerseze, dar Isadora își dorea mult mai mult din prima; având un simț artistic și ritmic foarte bine pronunțat își dorea să învețe direct coregrafii complicate. I-au plăcut poveștile cu balerine, unde poți fi ceva sau cineva în același timp, dar fiind un spirit analitic studia și lega lucrurile în felul ei

Am lucrat mai multe variații, iar studiu individual era cel care îi dădea încredere. Din toamna anului 2020 este elevă în clasa a V-a la Liceul de Coregrafie ”Floria Capsali” din București. Cei peste 6 ani petrecuți în cadrul Studioul Coregrafic Reverence sper să-i rămână în aminte drept primii pași în descoperirea dansului orientat spre lumina rampei.” Violeta Captari, Director și Coregraf Studioul Coregrafic Reverance

Cu peste 60 de apariții în concursuri și spectacole și numeroase premii și distincții, putem aminti totuși: locul I quartet dans clasic, locul II grup dans clasic si locul I dans de caracter în cadrul Romanian Dance Cup, participarea la preselecția națională Romanian Dance Cup și selecția la concursul Mad2Dance Roma, Italia 13-15 mai 2017 sau participarea la concursul internațional Sun-Joy-Beauty 15-19 iunie 2019, locul II solo dans clasic, locul III duo dans clasic pe poantes, quartet și la grup.

9 Ana-Maria Ciumacenco, Colegiul Național de Coregrafie Republica Moldova

„Ana-Maria a practicat gimnastica estetică de la frageda vârstă de patru ani, câștigând numeroase premii, diplome și medalii. La vârsta de 7 ani a început să studieze dansul modern, ocupând locuri de frunte la diferite concursul naționale și internaționale. Dar cu adevărat patima pentru dans a căpătat-o după ce a pășit pragul Colegiului Național de Coregrafie din Chișinău, care este cea mai bună școală de balet din Republica Moldova.

Ana-Maria se diferențiază prin bunele sale maniere, modestie și tact, bucurându-se de credibilitate atât din partea colegilor cât și a profesorilor. Este sociabilă, diplomată și răspunde bine criticilor. De remarcat fiind însă faptul că are performanțe excelente la toate disciplinele de studiu, fiind premiată cu bursă pentru asta. Iar aplecarea către artă este completată de pasiunea pentru desen, domeniu artistic în care a câștigat deasemeni numeroase premii și distincții internaționale.

Oricum, cu trăsăturile mai sus menționate și cu interesul, entuziasmul și dragostea manifestată față de arta baletului, considerăm că Ana-Maria are toate premisele să devină o balerină de talie mondială.” Iurie Madan, Director Colegiul Național de Coregrafie Republica Moldova

Cât despre distincțiile primite la concursurile de balet putem aminti locul I la International Dance Open European Grand Prix, Timișoara – Romania, European Championship Tap Dance & World Cup Jazz, Praga – Republica Cehă sau locul patru la World Dance Championship, Riesa – Germania.

10 Sofia Cuzmin, “It’s What I Love” Constanța

“Într-un loc mirific unde Marea și Delta se întâlnesc, la doar 4 ani,  Sofia Cuzmin a descoperit în primii ani de gradinita alături de educatoarea sa bucuria dansului. Acum , la 13 ani povestește cu drag și respect despre profesorii cărora le-a trecut pragul. 

Îndrăgostita fiind de balet,  s-a mutat în Constanța,  lăsând Jurilovca , localitatea unde a copilărit cu drag,  unde dansurile tradiționale rusești i-au fost primii pași către concursuri naționale și regionale.  Descoperind incet incet arta , s-a hotărât sa se înscrie la Constanța la balet, secția coregrafie, clasa a V a, în prezent fiind eleva a liceului de arte ” Regina Maria “Constanța.  

Dincolo de gratie , baletul înseamnă forta,  control si disciplina ceea ce o reprezinta, ascultarea, atenția si execuția ii sunt cei mai buni ” prieteni ” iar perseverenta și recunostinta spera sa o plimbe pe marile scena ale tarii și lumii!” Elena Rusa, fondatorul, managerul și îndrumător al școlii de dans It’s What I Love

Cât despre premii și distincții, lăsăm lucrurile sub tăcere, așa cum au fost lăsate de însăși profesorul care a făcut nominalizarea, așteptând însă cu nerăbdare ca talentul și recunoașterea performanțelor sale să justifice pe deplin încrederea îndrumătorilor săi.

11 Sara Andreea Cernega, Total Dance Center, Constanța

“Sara este una dintre micuțele noastre pasionate balerine, dintre cele pe care profesorul – coregraf Roxana Gurau le pregătește intens pentru marile scene și Academii de dans din lume.

În vârstă de numai 11 ani, Sara dovedește determinarea unui adult, luând în serios responsabilitatea ce vine odată cu această disciplină. A progresat cu fiecare concurs la care a participat, se antrenează intens la cursurile de balet iar când ajunge acasă continuă singură cu studiul. Iar pentru desăvârșirea sa profesională Sara a urmat stagii de pregătire cu multe nume mari ale coregrafiei locale și internaționale, precum Delia Hanțiu, Arenkova Tatiana, Aleksandr Stepin, Alexei Mouskalenko, Misha Tchoupacov, Nina Ivanovich, Olga Makarova sau Valentina de Piante .  Este impresionantă determinarea și ambiția ei, și vrem să o susținem, pentru ca astfel să o ajutăm pe Sara să se apropie de visul ei.” Roxana Gurău, Director și Coregraf Total Dance Center

În ceea ce privește premiile și distincțiile primite, putem aminti calificarea în finală, și premiile obținute la festivalul Movmnt International Dance Competition 2020, Ruse – Bulgaria, locurile IV și V la concursul Stelele Aurii 2019, București dar și calificarea în emisiunea  “Românii au talent” … dar pe lângă acestea se poate lăuda cu numeroase alte competiții și apariții în spectacole.

12 Manzu Giulia, Honey Dance Studio

„Giulia este unul dintre cei peste 100 de copii care urmează cursurile școlii Honey Dance Studio. Are o mare pasiune pentru balet și, în ciuda vârstei mici, pentru că are doar șase anișori, promite multe realizări în acest domeniu artistic. O nominalizez cu mare drag și speranță ca pe unul dintre copii cu mare potențial de a face o carieră de succes pentru că știu și simt că o voi vedea peste câțiva ani pe marile scene ale lumii, în cele mai faimoase spectacole de balet” Diana Soare, Director și Coregraf Honey Dance Studio

În ceea ce privește premiile și distincțiile, vârsta fragedă și perioada de pandemie nu a permis participarea la evenimente și competiții care să aducă recunoașterea realelor sale calități. Pasul făcut în luna martie însă în acest sens, prin participarea la Romania’s Dance Cup este promițător, deoarece a obținut un prim și bine-meritat loc întâi.

 

13 Natalia Gabriela Ivan, Liceul de Coregrafie Floria Capsali București

“Născută la data de 16 noiembrie 2009 Natalia este elevă a liceului încă din anul 2018, când aceasta nu împlinise încă vârsta de 9 ani. A fost înscrisă în clasa a II-a cu program suplimentar de artă, iar în prezent Natalia este elevă în clasa a IV-a. 

Despre Natalia sunt foarte multe de spus şi aş vrea să încep prin a menționa că nu este din București, ci din Slatina, județul Olt, de unde venea la fiecare sfârșit de săptămână însoțită de bunica sau de mama ei pentru a face balet, pentru a se antrena intens, pentru a-și urma visul, ceea ce bineînțeles că m-a impresionat. Natalia este un copil minunat care mi-a atras atenția cu perseverența, cu ambiția, cu dedicarea, cu sudoarea frunțiiei, care înciuda faptului că în timpul anului școlar se antrena doar vinerea și sâmbăta a reușit să rămână la înălțime, remarcându-se printre copiii de vârsta ei. Este permanent extrem de motivată și competitivă, este talentată și muncitoare și consider că poate avea un viitor strălucit în lumea baletului dacă va continua să lucreze cu aceeași dăruire.

În vacanța de vară nu se juca precum alți copii de vârsta ei, ci studia tehnica baletului, făcea repertoriu, lucre pentru deschidere, pentru condiție fizică, petrecându-și o mare parte din timpulei liber la București pentru ca îi place, pentru că vrea, pentru că iși dorește să ajungă cândva o mare balerină care să danseze pe marile scene.” Daniela Tebeica, profesor de dans clasic în cadrul Liceului de Coregrafie FloriaCapsali

Cât despre premiile și distincțiile obținute, în ciuda unei vârste extrem de fragede palmaresul este mai mult decât spectaculos. Astfel, deși era doar în clasa a III-a, a fost selectată și a participat cu variații clasice solo la 3 spectacole organizate de Liceul de Coregrafie Floria Capsali (2018,2019). Deasemeni, a participat și a obținut premii și burse în cadrul unor concursuri naționale și internaționale, după cum urmează (de precizat vârsta fragedă, de numai 9 – 10 ani):

Festivalul Național Stelele Aurii 2018,2019, locul 1 dans clasic, locul 1 dans contemporan, invitație de participare în Gala Steluțelor; VIBE-Vienna International Ballet Experience 2018, locul 1 dans clasic, locul 3 dans contemporan; European Ballet Grand Prix Viena 2019, locul 1 dans clasic, locul 2 dans contemporan; Young Artist Grand Prix București 2018, locul 1 dans clasic, locul 3 dans contemporan, participare în gală; Bucharest Dance Competition Opera Comică pentru Copii București 2019, locul 1 dans clasic, locul 1 dans contemporan, premiul special al O.C.C.; Sibiu Dance Competition 2018, locul 1 dans clasic, locul 1 dans contemporan, participare în gală, invitație de participare Playa del Carmen Mexico; Sibiu Dance Competition 2019, locul 2 dans clasic, locul 2 dans contemporan, bursa de studii Art Studio Professional Dance School în Brescia Italia, invitație de participare la International Ballet and Contemporary Dance Competition Domenico Modugno-Lecce Italia;  French Style Dance Competition 2018,2019, locul 1 dans clasic, locul 1 dans contemporan, invitație de participare la YSBC, invitație de participare la Revolve Dance Festival winter edition; Lebada de Cristal 2018, 2019, locul 1 dans clasic și trofeu, locul 1 dans contemporan și trofeu, scholarship DanceS Events Namur Belgia; Scholarship Dance Campus & Contest San Francesco di Paola Italia; Premiul special al juriului; YAGP Barcelona 2019 top 12 dans clasic.

 

“13Under13, 2021” by Ballet Magazine Romania, un proiect de promovare a eforturilor și rezultatelor micilor balerine sau balerini în devenire

În cadrul proiectului, primelor 13 școli dintre cele nominalizate de public în cadrul proiectului anterior “Școala ta de balet” le-a fost transmisă invitația de a nominaliza câte doi dintre cei mai promițători elevi pentru înscrierea în acest proiect. Doi copii care prin eforturile depuse, prin performanțele înregistrate sau prin trăsăturile psihice și fizice sau prin aptitudinile pe care le au, pot fi – în aprecierea exclusivă și subiectivă a profesorului cu care lucrează, viitoare stele ale baletului românesc.

Condiția este ca vârsta copiilor nominalizați să fie de sub 13 ani – considerând acest prag de vârstă ca acel moment în jurul căruia, copilul face pasul determinant de la hobby către profesionism.

Nominalizările făcute de profesori și de școlile de balet au făcut ulterior obiectul unei analize realizate de echipa de proiect din cadrul Ballet Magazine Romania, selectându-se unul din cei doi copii. În această analiză un rol foarte important l-au avut caracterizarea realizată de profesor și fotografia. Alte informații, precum cele legate de premiile și distincțiile primite, și informațiile publice din și despre concursurile la care au participat, au completat imaginea.

 

“13Under13, 2021” by Ballet Magazine Romania, un demers de recunoaștere și promovare a eforturilor, dăruirii și rezultatelor micilor balerine sau balerini

Proiectul va continua în a doua parte a acestui an prin realizarea unei serii de mini-interviuri cu micuțele noastre viitoare balerine de succes, și publicarea lor în online.

În același timp, la finalul proiectului, cele 13 finaliste ale proiectului “13Under13, 2021” by Ballet Magazine Romania, respectiv: 1 Adriana Gyuge, 2 Sofia Barzac, 3 Ema Stoian, 4 Sofia Bodnar , 5 Danciu Alia, 6 Antonia Dinu Ciobanu, 7 Copca Sofia Alexandra, 8 Alexe-Ressler Isadora, 9 Ana-Maria Ciumacenco, 10 Sofia Cuzmin, 11 Sara Andreea Cernega, 12 Manzu Giulia, 13 Natalia Ivan … se vor regăsi și în ediția a doua în format tipărit a revistei Ballet Magazine, ce urmează să fie scoasă pe piață în toamna acestui an.


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate