Celebrități care au făcut balet. Multe staruri de la Hollywood au început cu dansul clasic

by Sena Vladoiu
Share the NEWS & spread the JOY!

Baletul de plăcere sau profesionist, rămâne o artă care a inspirat multe vedete înainte de a-și construi drumul spre succesul hollywoodian. Printre cele mai cunoscute celebrități care au făcut balet se numără Audrey Hepburn, Cyd Charisse, Deborah Kerr, Jean-Claude Van Damme, Penelope Cruz, Maddona sau Patrick Swayze. Aceste staruri au urmat cursuri de balet care le-au transformat și le-au inspirat mai departe în cariera lor.

Celebrități care au făcut balet: Audrey Hepburn a studiat în Belgia

 

 

Audrey Hepburn  studiază baletul în Belgia, după războiul din 1945, cu Sonia Gaskell și Olga Tarasova. În 1948, Hepburn primește o bursă de studii la Ballet Rambert și se mută la Londra.

Printre profesorii pe care i-a avut se numără și Marie Rambert, maestră a baletului britanic. Mai târziu, Hepburn și-a folosit experiența în balet la audiția pentru debutul său muzical american – “Funny Face”. În cadrul audiției și-a prezentat talentul alături Fred Astaire.

 

 

YouTube video

 

 Celebrități care au făcut balet: Cyd Charisse i-a avut ca parteneri pe Fred Astaire și Gene Kelly

 

Cyd Charisse a fost o îndrăgita actriță a musicalurilor anilor ’40 -’50. În copilărie a avut poliomielită, dar și-a depășit fragilitatea cu ajutorul lecțiilor de balet, pe care le-a început la opt ani. La vârsta de 15 ani a intrat în Ballet Russe de Monte Carlo.

Când cel de-al doilea război mondial a provocat ruptura companiei, Charisse s-a întors la Los Angeles. S-a alăturat studioului de film MGM ca balerină, obținând roluri importante în “Singin in the Rain”, “The Band Wagon” sau “Brigadoon”.

A avut forța și harul unei balerine cât și o prezență extraordinară pe ecran. Aceste calități i-au permis să joace diverse roluri în filme celebre de musical. I-a avut ca parteneri pe doi dintre cei mai mari artiști de la Hollywood: Fred Astaire și Gene Kelly.

YouTube video

Deborah Kerr a descoperit baletul la 5 ani

balet celebritati

Deborah Kerr cunoscută pentru filmul de aventuri, The King and I, a avut primul contact cu baletul la vârsta de 5 ani. La 16 ani, a intrat la Școala de teatru Hicks-Smale din Bristol, condusă de mătușa ei, Phyllis Smale. Acolo studiază actorie, balet și canto. A câștigat o bursă la școala de balet Sadler’s Wells, iar prima sa apariție pe scenă, a fost în corpul de balet în anul 1938.

Deși Deborah era pasionată de balet, a realizat curând că înălțimea ei (1.70 cm) a pus-o în contradicție cu ceilalți dansatori.  A abandonat curând orice gânduri serioase de a dansa profesional. A început să se concentreze pe actorie, devenind un star de cinema valoros al anilor ’50.

 

 

Celebrități care au făcut balet: Patrick Swayze este cunoscut pentru rolul din Dirty Dancing (1987), Ghost (1990). Un alt film de excepție este One Last Dance (2003), în care apare alături de soția sa

 

balet

 

Patrick Swayze arată de mic copil talent față de activitățile artistice. Datorită mamei sale care conduce o școala de dans, începe să ia lecții de balet. În ciuda glumelor pe care colegii de școală le făceau pe seama lui, continuă să danseze, demonstrând că este un dansator de valoare.

Practică în paralel patinaj artistic și fotbal american. În anul 1972 se mută la New York, unde studiază baletul, la școlile Joffrey Ballet și Harkness Ballet.

Moira Shearer remarcată pentru talent, dar și pentru frumusețea impresionantă

balet

 

Moira Shearer, scoțiancă de origine, a descoperit baletul clasic în anul 1931. Deși a avut primele lecții de balet la Ndola, pregătirea ei a fost în esență în Marea Britanie, mai întâi cu Flora Fairbairn, apoi cu un  marele pedagog Nikolai Legat.

Ea a intrat în 1936, la vârsta de 10 ani, la Școala de balet Sadler’s Wells, în Londra. A fost imediat remarcată pentru stilul ei clasic și frumusețea excepțională. Până în 1942 se alăturase baletului Sadler’s Wells. Frederick Ashton a integrat-o în baletul său din 1943, The Quest, iar Ninette de Valois a ales-o pentru Pas de trois, o mică bijuterie din baletul Promenada. Până în 1944, a devenit prim solistă a companiei, dansând o mare varietate de roluri, atât clasice, cât și demi-caracter. Moira Shearer a experimentat și provocarea de a lucra cu alți mari coregrafi precum Léonide Massine și George Balanchine.

Citește și: 7 mari coregrafi în istoria baletului

O putem vedea in filmul de excepție The Red Shoes (1948)

YouTube video

 Brigitte Bardot a descoperit baletul la vârsta de 7 ani

 

Pentru Brigitte Bardot antrenamentul din baletul clasic a fost valoros în mai multe feluri. Pentru început, i-a oferit o postură aparte și plină de grație, pe care am putut-o observa în fiecare apariție pe marile ecrane. Brigitte Bardot a intrat la vârsta de 7 ani, la școala privată Hattemer. Mergea doar 3 zile pe săptămână la școală ceea ce îi oferea timp suficient pentru a studia baletul la studioul local “Madame Bourget”. În 1947, la vârsta de 13 ani, a fost admisă la Conservatorul Național Superior de Muzică și Dans din Paris pe care l-a absolvit cu rezultate foarte bune.

YouTube video

În 1950, Bardot a apărut pe coperta revistei Elle, moment ce i-a adus o ofertă pentru filmul Les Lauriers sont coupés. Cu timpul, renunță la balet pentru o carieră în actorie.

Printre profesorii cu care a studiat se numără renumitul balerin și coregraf Boris Knyazev, inițiatorul tehnicii floor barre. 

 

Celebrități care au făcut balet: Sarah Jessica Parker, de la balet la filme de Hollywood

 

Sarah Jessica Parker a urmat cursurile de balet ale școlii de Arte Creative din Cincinnati în copilărie. Mai târziu, în anii ’70, studiază baletul clasic la American Ballet School, din New York.

Dragostea ei pentru dans nu a dispărut niciodată, întrucât Parker a produs un serial care urmărește viața balerinilor din New York City Ballet. 

 

 

Maddona renunță la balet pentru a deveni cântăreață

 

 

balet

 Maddona a început lecțiile de balet în timpul colegiului. Lucrează în particular cu profesorul Christopher Flynn  și tot datorită lui, în 1976, primește o bursă pentru a studia baletul la Universitatea din Michigan, dar renunță la facultate după doi ani și se mută în New York, pentru a deveni cântăreață.

Jean-Claude Van Damme, poreclit Le ballon

balet

 

 Jean-Claude Van Damme s-a dedicat total artelor marțiale de la vârsta de 10 ani. La 16 ani, descoperă și studiază și baletul clasic vreme de 5 ani, declarând ca “a fost cheia succesului carierei, baletul oferindu-i grație și flexibilitate”.

Era poreclit le ballon pentru că avea o detentă extraordinară, putând sări din picioare, mai mult decât oricine altcineva la acea vreme. În cei 5 ani de balet, devenise atât de bun, încât a fost invitat să se alăture ca balerin, Operei din Paris.
A decis în schimb să se concentreze pe karate și ridicarea greutăților.

 

  Jean Claude Van Damme: “Ballet is an art, but it’s also one of the most difficult sports. If you can survive a ballet workout, you can survive a workout in any other sport.”

Zoe Saldana  a devenit cunoscută cu rolul din filmul Avatar (2009)

 

Zoe Saldana a studiat baletul clasic la una dintre cele mai prestigioase școli ECOS Espacio de Danza Academy, din Republica Dominicana. Deși Saldana a fost foarte pasionată de balet mulți ani, în cele din urmă a decis să renunțe. Într-un interviu acordat revistei Cosmopolitan în 2012, Saldana a explicat că a renunțat pentru că: „o parte din mine murise înăuntru”

 

“În dans folosești fiecare parte a corpului, cu excepția vocii tale. Am vrut să încep să acționez pentru că voiam să-mi folosesc vocea”

În plus, Saldana a dezvăluit că „nu avea picioare” pentru balet.  Tot ea a spus că nu era interesată să fie unul dintre numeroșii balerini de ansamblu, deoarece „avea prea multă mândrie și ambiție”.

O putem vedea in filmul Center Stage (2000).

Citește și: Top 10 cele mai bune filme despre balet 

Penelope Cruz a renunțat la balet pentru actorie

Penelope Cruz a studiat baletul clasic timp de 9 ani la Conservatorul Național din Madrid.  La 15 ani, este descoperită de o agenție de talente, care îi promite o carieră de succes în cinematografie.
Despre balet spune că i-a insuflat disciplina, care a fost un element important în viitoarea sa carieră de actorie.

„ Dacă nu aveam disciplina dobândită în anii în care am facut balet, mi-ar fi fost mult mai greu în lumea filmului”

 


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate