Cum s-a pregătit Prix de Lausanne de un an atipic?

by Cristiana Todiresei
Share the NEWS & spread the JOY!

Într-un an obișnuit, începutul lui februarie marca un moment extrem de important în lumea baletului: începutul prestigioasei competiții Prix de Lausanne. 2021, totuși, nu este un an obișnuit, așa că nici competiția nu este una obișnuită din cauza pandemiei. Această ediție, care a început din 31 ianuarie și continuă până pe 7 februarie, se va desfășura online.

Citește și

Luca Doboș: Singurul român participant la Prix de Lausanne, 2021

Calendarul competițiilor dedicate baletului 2020-2021, și primii pași spre normalitate!

În loc să călătorească până în Elveția ca să danseze pe marile scene, cei șaptezeci și opt de candidați selectați cu atenție, au trimis un video în care execută atât un dans clasic, cât și unul modern. Vor aștepta cu nerăbdare și speranță să vadă dacă vor ajunge pe lista de câștigători a unor burse școlare sau contracte semnate cu cele mai importante academii și companii internaționale. Juriul este format din nouă balerini faimoși, dintre care directorul teatrului Basel și coregraful principal Richard Wherlock.

Galerie foto: Prix de Lausanne ;  candidații cu numerele 101-110 

Prix de Lausanne se derulează online. Dar cu același mare succes ca și până acum!

Jurații s-au întâlnit în Lausanne. Deși urmăresc videoclipurile trimise de candidați în sala de bal a unui hotel, aceștia păstrează distanțarea socială. Organizatorii au decis să rămână la clasicul regulament, în ciuda pandemiei. Vor alege douăzeci de finaliști, din care, până în șase februarie, vor analiza fiecare conținut artistic în parte. Fanii baletului pot urmări online această competiție, atât pe site-ul oficial Prix de Lausanne, cât și pe Arte Concert.

“Planul s-a schimbat foarte mult din luna aprilie”, a spus Kathryn Bradney, director executiv al competiței. Sperăm că la următoarea ediție ne vom întoarce la normalitate, iar candidații vor veni în Lausanne”. Echipa Kathrynei lucrează foarte mult ca noua versiune a concursului să meargă perfect. Mai ales de când noul obiectiv este să pună cadidații în legătură directă cu partenerii. Bradney a declarat că lucrează la o aplicație care să faciliteze conexiunea.

Cursanții Prix de Lausanne au avut acces din luna decembrie la Master Classes și sesiuni de dans contemporan pe Zoom

Foarte mulți candiadați nu aveau spațiul și tehnologia ca să-și poată înregistra numărul artistic, așa că organizatorii concursului au echilibrat lucrurile, oferind tinerilor fondurile necesare pentru a închiria o încăpere unde să poată lucra.

În loc de săptămâna plină de cursurile online la care jurații aveau acces, anul acesta au optat pentru o clasă de zece minute. Kathryn a declarat: “Cursanții vor avea un antrenament Barre și Center de cinci minute fiecare. Așa vor folosi antrenamentele profesorilor.” Pe lângă asta, cursanții au avut acces din luna decembrie la Master Classes și sesiuni de dans contemporan pe Zoom.

În ciuda pandemiei, acești tineri vor să danseze. Eu îi consider cu adevărat o inspirație”

Kathryn Bradney, Director Executiv Prix de Lausanne

În ciuda tuturor schimbărilor, Prix de Lausanne înflorește. De asemenea, 2021 marchează și inaugurarea concursului Young Creation, o competiție de coregrafie pentru tinerii cu vârste cuprinse între paisprezece și douăzeci de ani. Cei doi câștigători Prix vor alege dintr-o gamă variată a coregrafiilor create de tineri, vor realiza un solo, care, bineînțeles, va debuta din 2022 la competiția Prix de Lausanne.

Deși este ediția cu numărul patruzeci și nouă, Kathryn a declarat că niciodată nu au fost mai multe înscrieri (399 de balerini din 43 de țări). 


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate