Dance World Cup Romanian Qualifier deschide ușile către cea mai mare competiție internațională de dans pentru micii dansatori români

by Mihaela Moldoveanu
Share the NEWS & spread the JOY!

Dance World Cup, un concurs ce promovează diversitatea în dans, este cea mai mare competiție de dans din lume prin multitudinea stilurilor de dans. Bucuria dansului aduce pe scena fiecărei finale mii de copii talentați. Printre aceștia s-au numărat de-a lungul anilor și mulți copii din România.

Suntem la prima competiție de dans din acest an și s-au terminat deja înscrierile pentru calificarea de la sfârșitul lunii ianuarie. Dance World Cup România este una din cele peste treizeci de competiții de calificare care au loc în lume pentru a alege câștigătorii marii Finale DWC.

Citește și 

Micuțele balerine, o incursiune în lumea frumoasă dar adesea nemiloasă, a baletului

Interviu cu o artistă dedicată publicului: Cristina Dijmaru, Prim-solistă a Operei Naționale București

Dance World Cup Romanian Qualifier, competiția din România, se va ține online pe site-ul competiției, iar marea finală va avea loc în luna iulie la Burgos în Spania.

Sperăm ca și anul acesta printre finaliști să se afle și copiii din România, despre care Doamna Lorelei Bari, profesor de balet și director artistic al concursului ne-a vorbit cu multă afecțiune, întrun interviu acordat în exclusivitate.

 

 

Dance World Cup, un concurs ce promovează diversitatea, ce adună an de an peste 6000 de copii în finale, într-un scurt interviu cu Maestra de balet Lorelei Bari.

Ce ne puteți spune despre concursul Dance World Cup Romanian Qualifier, în calitatea dumneavoastră de director artistic al acestei competiții?

Lorelei Bari: Dance World Cup Romania este unul din cele 35 de concursuri de calificare care se țin în fiecare an în lume pentru a alege câștigătorii care vor concura între ei în Finala DWC care are loc în fiecare an în altă țară.

Ca director artistic al concursului mondial DWC, pot spune ca în Finală ajung copii excepționali din toată lumea, dintre care este foarte greu să alegi câștigătorii. Școli de renume, ca de exemplu Conservatorio Nacional de Ballet e Danca Annarella Sanchez din Portugalia, International Ballet School Bonn, Germania, participă în Finala care în fiecare an are peste 6000 de participanți.

Dance World Cup este un concurs pentru toate stilurile de dans care se adresează copiilor din toată lumea, cu scopul de a aduna pe aceeași scenă copii talentați a căror bucurie este dansul.

 

Dance World Cup oferă Masterclass-uri gratuite pentru primii 12 finaliști cu cei mai cunoscuți profesori de specialitate

Lorelei Bari: În ultimii 2 ani, pentru cei care se află în primele 12 locuri în Finală la solo balet, contemporan, jazz, Dl John Grimshaw – directorul competiției – a inițiat un Program educativ prin care acești copii sunt invitați la masterclass-uri gratuite cu unii dintre cei mai cunoscuți profesori din aceste specialități.

Acest Program educativ va continua în următorii ani, pentru că Dance World Cup își dorește ca elevii să aibă cât mai multe oportunități de a lucra cu personalități din lumea dansului. Din același motiv, plănuim și un spectacol în care ne dorim să includem copii talentați din diverse țări participante în Finală.

 

Imnul Național al României s-a auzit pe scenă de multe ori în festivitățile de premiere de după finalele Dance World Cup

Ce ne puteți spune despre istoria acestui concurs în România?

Lorelei Bari: În România suntem la a 9-a ediție a concursului de calificare și pot spune cu mândrie că micuții dansatori români care au ajuns în anii trecuți în Finală au reprezentat România cu cinste, iar Imnul Național s-a auzit pe scenă de foarte multe ori în cei 8 ani care au trecut. Este un concurs care promovează copiii români, nu sunt acceptați copii din alte țări (deși – în special anul acesta – am primit multe cereri de participare din Italia, Franța, Japonia).

Câți participanți s-au înscris anul acesta? Sunt regulile diferite față de alți ani?

Lorelei Bari: Anul acesta – un an extrem de greu pentru toata lumea, dar mai ales pentru lumea artistică – avem în concurs foarte multe solo și mult mai puține dansuri de grup decât în ceilalți ani. În plus, din cauza faptului că sunt zone care au fost carantinate (de exemplu Dobrogea sau Moldova) nu avem copii din aceste zone, ceea ce este păcat, pentru că în anii trecuți veneau copii foarte talentați de acolo. Regulile nu pot fi diferite, întrucât este un concurs de calificare și regulile sunt impuse de cei din direcția concursului

A fost mai dificilă organizarea acestei ediții online? În ce fel?

Lorelei Bari: Orice experiență nouă este mai dificilă decât ceea ce ai făcut deja. Pentru ediția din acest an colaborez cu DanceComp Genie, o companie canadiană care se ocupă de detaliile tehnice ale concursului online – înregistrare, organizarea videourilor, jurizare online….

Totul a fost nou pentru mine, deci este o provocare în plus într-un an plin de provocări și necunoscut.

Ceea ce pot spune, însă, e că sunt absolut uimită de puterea copiilor de a trece peste această perioadă, de dorința și pasiunea lor pentru dans și că – deși a fost un an extrem de greu pentru ei și mulți dintre ei au făcut multe luni de ore online – reușesc să transmită, chiar și prin filmări, dragostea lor pentru mișcare, muzică și competiție. Bineînțeles că tuturor le lipsesc scena și publicul, dar chiar și așa sunt extraordinari. Avem copii extrem de talentați în România și mi-aș dori ca ei să fie mai publicizați decât sunt în momentul de față. Pentru că merită!

 

Dance World Cup Romanian Qualifier va avea loc sâmbătă 30 și duminică 31 Ianuarie. Finala va avea loc anul acesta la Burgos, în Spania, între 2 și 10 Iulie

Care va fi programul acestui an? Unde și când va avea loc finala concursului?

Lorelei Bari: Ediția excepțională online a concursului Dance World Cup Romanian Qualifier va avea loc sâmbătă 30 și duminică 31 Ianuarie. Finala va avea loc anul acesta la Burgos, în Spania, între 2 și 10 Iulie.

Ce știți despre celelalte competiții din acest an? Vor fi toate online?

Lorelei Bari: Probabil că multe dintre competițiile programate până la sfârșitul acestui an școlar vor fi online. Dar toți sperăm ca situația să se mai amelioreze și copiii să poată concura pe scenă, așa cum le place.

În încheiere, ce sperați și ce vă doriți de la acest an?

Sper sa treacă această perioadă pentru a putea fi din nou pe scenă și pentru a putea vedea spectacole live. Îmi doresc să pot călători din nou pentru a-mi vedea în primul rând copilul și pentru a putea juriza competiții din întreaga lume, așa cum am făcut în trecut.

 

Dance World Cup Romanian Qualifier, un juriu format din personalități de excepție ale lumii baletului mondial

Anul acesta juriul este format din personalități ale dansului mondial, ce pot cu advărat să-i ajute pe micuții dansatori să-și împlinească visele. Unii dintre membrii juriului vor acorda și burse, deși este un an cu multe limitări de deplasare și cu multe incertitudini. Juriul Dance World Cup Romanian Qualifier este deci format din:

 

Amanda Bennett fost director artistic al Prix de Lausanne, director al Teatrului de Balet din Basel și profesor pentru Baletul din Basel, începând cu anul 2001. Dna Bennett este profesor acreditat ABT pentru curriculum-ul naţional de pregătire, formală/metodologie.

 

 

 

 

 

 

Larissa Saveliev este fondatoarea Youth America Grand Prix (YAGP), prima competiție care ofera burse de balet pentru studenți. Este printre cele mai influente personalități din lumea dansului, potrivit clasamentului “Top 25 most influential people in dance” realizat de publicația “Dance Magazine”

 

 

 

 

 

Dollie Henry, interpret, coregraf, regizor  de jazz și este recunoscuta ca unul dintre cei mai redutabili exponenți ai dansului de jazz artistic și creativ și dans de teatru. Este inițiator și coordonator de ateliere de lucru, programe de mentorat și cursuri de masterat, în întreaga lume.

 

 

 

 

 

 

Stefi Scherzer este membru de onoare al Operei de Stat din Berlin și unul dintre dansatorii clasici remarcabili ai Germaniei. Este profesor de dans clasic, poante și repertoriu clasic la Academia de Dans din Zurich, unde este și membru al structurii de conducere.

 

 

 

 

 

 

Fostă solistă și prim-solistă a Operei din Roma și a Teatrului Scala di Milano, Kristina Grigorova este profesor de balet clasic și repertoriu, participând, de asemenea, la numeroase ateliere, scenă, expoziții, comisii pentru examene și jurii in concursuri nationale si internationale.

 

 

 

 

 

Cris Penfold, jurat in Finala Mondiala DWC, predă workshopuri de jazz, musical, dans contemporan si step la nivel internațional. Este absolvent al scolii London Studio Center, și a evoluat pe scene prestigioase precum Grand Palais, Paris, Royal Opera House sau English National Opera

 

 

 

 

 

 

Massimo Perugini este Director Artistic al Centrului de formare profesionala CDMA, al Programului de dans contemporan SCDP si coregraf al Ofbalance Contemporary Ballet. Lector la  CDT contemporary dance theater si TAP WALL, este membru al jurilului in diverse concursuri internationale.

 

 

 

 

 


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate