Dansul, de la studiu la artă. Studiile au rolul de a menține și îmbunătății tehnica și acuratețea dansatorului profesionist

by Florin Chiritescu
Share the NEWS & spread the JOY!

Tuturor ne place să vedem pe marile scene ale teatrelor de Operă, spectacolele de balet aduse la cel mai nivel de performanță, acuratețe și profesionalism.

Pentru a realiza acest lucru este nevoie de multă muncă în spatele scenei, respectiv a orelor de studiu și a nenumăratelor repetiții. Aici fac referire, nu numai la spectacolele de dans clasic ci și la spectacolele de dans de caracter, ale unor renumite trupe de gen, dar și la spectacolele de dans contemporan.

Citește și 

Importanța studiilor în balet. Părerile unor artiști balerini, profesori și coregrafi

Vremea baletului online, sau cum să devii relevant în domeniu folosind Social Media! 5 idei de conținut

Studiile au rolul de a menține și îmbunătății tehnica și acuratețea dansatorului profesionist

Fiecare gen de dansatori își menține rutina zilnică sub mai multe forme, cu studii de dans clasic, de dans de caracter, de dans contemporan sau combinate. Studiile au rolul de a menține și îmbunătății tehnica și acuratețea dansatorului profesionist.

După cum spunea și Rudolf Nureyev, atunci când lipsesc de la o oră de studii doar eu simt acest lucru, când lipsesc două zile ajunge să simtă și maestrul de studii, însă în momentul în care lipsesc trei zile, deja acest lucru va fi simțit și de către spectatori într-un mod negativ. Ca urmare a sfatului lui Nureyev, este important să nu lipsim niciodată de la studii, atâta timp cât suntem apți pentru a le realiza și ne iubim meseria, dar și dorim să continuăm profesional pe aria dansului clasic.

Desigur, că până la momentul de a realiza studii în cadrul trupei de balet a unui Teatru de Operă există foarte mulți ani de studiu în cadrul diferitelor academii profesionale de balet (Liceul de Coregrafie din București și Cluj, Academia de Dans Clasic a Operei din Paris, Academia de Dans Clasic A. Vaganova, Școala de Dans a Teatrului Balșoi etc).

 

În primii ani de studiu materia poate fi plictisitoare pentru viitorii balerini, dar în ani de liceu aceasta se complică

Stadiile studiului dansului clasic până când ajunge la nivelul de artă sunt foarte dificile și diferă de la un an de studiu la altul. Dacă în primii ani de studiu materia poate fi plictisitoare pentru viitorii balerini, în ani de liceu aceasta se complică și apar anumite exercitii de virtuozitate și rigurozitate, ajutând viitorii balerini să reziste efortului fizic și psihic de după terminarea liceului și admiterea în corpul de balet al Operei.

În funcție de repertoriul și genul instituției unde aceștia optează sa se dezvolte, există studii de dans clasic obligatorii, parțial obligatorii sau opționale (când fac referire la obligatoriu sau opțional, aduc în vedere faptul că balerinul poate opta la înlocuirea în anumite zile a orelor de studiu pentru dansul clasic cu cele pentru contemporan, caracter etc, în funcție după cum am spus de repertoriul și genul instituției).

Dansul a evoluat atât de mult, nu numai cel clasic, încât există nenumărate resurse de a ne putea dezvolta în absolut orice arie dorim, însă trebuie să ținem cont că o dată ce ne-am retras pe termen lung din studiile de dans clasic, foarte greu sau aproape deloc mai putem reveni înapoi la performanța din trecut. Putem spune ca este o trecere ireversibilă.


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate