Daria Ene, câștigătoarea premiului Ballet Magazine în cadrul competiției AllStyles Hybrid: “Totul începe cu un vis!”

by Mihaela Moldoveanu
Share the NEWS & spread the JOY!

Daria avea trei anișori când a văzut pentru prima oară un spectacol de balet. O clipă magică, în care a fost vrăjită pentru totdeauna. Ca un magician desăvârșit, destinul îi făcuse cu ochiul. Luminile, costumele, muzica, balerinele, le-a văzut cu ochi de copil.

O lume fascinantă în pași de dans. Daria a început și ea să danseze acasă, pe o scenă improvizată. Apoi, la șapte ani, a pășit într-o sală de balet adevărată. La Studioul de balet pentru copii al Operei din București.

Zâna cea bună, doamna profesoară Magdalena Rovinescu. Primul spectacol, așteptarea, forfota din culise. Muzica, bătăile inimii. Cortina s-a ridicat. Magicianul o invita să pășească pe scenă. Iată, aceasta va fi casa ta, parcă-i șoptea.  Și așa a fost. Dovadă stă și primul concurs din acest an.

Citește și

Operatorii culturali vor putea desfășura activități de la 1 iunie 2021, atât în spații exterioare cât și în interior

De Ziua Internațională a Dansului, concursul “Ballerinas in Red”! Vezi ce trebuie să faci pentru a te înscrie și câștiga

 

AllStyles Hybrid, prima participare la categoria profesioniști, și câștigarea premiului special oferit de revista Ballet Magazine

În pași de dans, neînfricată ca o războinică, Daria urmează însă un vis măreț. În regatul ei, un palat strălucitor ca aurul o atrage ca un magnet. E Academia de Balet pe care o construiește deocamdată în imaginație. Visează o școală impunătoare, la standarde internaționale. Cu mentori și spații generoase pentru tinerii dansatori. Pentru ca ei să rămână în țară. Să studieze și să se antreneze aici. Alături de părinții și prietenii lor. Ca o mare familie.

Fascinația baletului și primii pași pe scena Operei Naționale

Când te-ai apucat de balet?

La spectacolele de operă și balet de la Opera Națională București mergeam de la vârsta de trei ani. De când mă știu, mi-a plăcut să dansez. Dădeam spectacole în fața familiei, organizam o mică scenă, iar toată lumea era invitată la spectacolul meu.

Mă fascinau balerinele și luminile scenei, forfota din culise, cortina fastuoasă, dar am pășit prima data în sala de balet mai târziu, când aveam șapte ani.

 

Aceasta nu e doar o scenă. Aici va fi casa mea!

Eram o fire timidă, retrasă și aveam nevoie să simt pe cineva foarte aproape de mine ca să pot prinde incredere. Din acest motiv părintii au “întârziat “startul. Când am pășit prima dată pe scenă, am știut că pentru mine nu va fi un loc oarecare, ci va fi chiar casa mea! Am reușit în cele din urmă să intru pe poarta Operei Naționale, ca o mică balerină. Mă pregăteam și-mi urmam visul  la Studioul de Balet pentru copii și tineret al Operei din București.

Aici am găsit o familie frumoasă, formată de doamna Magdalena Rovinescu, prima profesoară care a contribuit la educația și la conturarea personalității mele de mică ”artistă”.

În anul 2019, în urma unui turneu în Japonia, unde am participat împreuna cu Studioul, am avut un ”click”. Atunci am decis să urmez Liceul de coregrafie Floria Capsali, să las în urmă baletul ca hobby și să să-l studiez la nivel profesonist.

Ai un model care te inspiră, te impresionează?

Apreciez foarte mult tehnica de predare și sensibilitatea doamnei profesoare Magdalena Rovinescu. Mă impresionează energia și precizia Nataliei Osipova. Îmi place tehnica Cristinei Dijmaru și mă inspiră eleganța Marianelei Nunez.

 

Balet zi de zi, povești filmate și postate de Daria pe youtube

YouTube video

 

Cât timp, unde te antrenezi și cum arată zilele tale în perioada asta?

Daria – Mă antrenez de trei ori pe săptămână, timp de aproximativ patru ore. Particip fizic, unde este posibil, la diverse workshopuri în studiouri din București și urmez online cursurile liceului de coregrafie.

Viața este pe zile, iar fiecare zi are povestea ei. Indiferent că sunt în vacanță sau nu, mă antrenez continuu și acasă unde am transformat o cameră în mini-sală de balet. Îmi doresc să evoluez, să corectez anumite “defecte” pe care mulți copii le au trecute la “calități native”. Dar sunt convinsă că în această meserie performanța se obține prin multă muncă și perseverență.

Ce ți-a lipsit cel mai mult anul trecut, în izolare? Dar acum?

Daria – Începând clasa a 7-a de liceu, îmi lipsesc orele fizice de balet cu doamna profesoară Anamaria Ghinea. O apreciez pentru răbdarea și perseverența cu care m-a convins că am făcut o alegere bună. Cursurile online sunt productive, dar nu se compară cu atmosfera de la sală. 

Îmi lipsesc indicațiile profesorului cu privire riguroasă, care te simte aproape și îți vede palmele transpirate de emoție. Dar și sunetul pianului, vibrația clapelor care-ți impun să ții passe-ul cât mai sus și să turezi piruetele la capacitatea ta maximă!

 

AllStyles Hybrid, categoria profesioniști și premiul Ballet Magazine

Concursul AllStyles Hybrid a fost primul pe anul ăsta?

Daria – M-am bucurat foarte tare când m-am înscris la concursul AllStyles Hybrid care s-a desfășurat fizic pe scenă. A fost primul meu concurs la categoria profesioniști și mi-am asumat că voi participa alături de elevi ai Liceului de coregrafie foarte bine pregătiți. Îmi era foarte dor să simt lumina reflectoarelor, să dăruiesc publicului și juriului emoție, să mă bucur că sunt văzută!

După o perioadă aridă, vestea organizării acestui concurs a fost ca un curcubeu, venind ca un răspuns, ca un zâmbet divin la lacrimile artiștilor.

 

Daria Ene, câștigătoarea premiului Ballet Magazine în cadrul competiției AllStyles Hybrid: ”În Ballet Magazine, descopăr omul din spatele scenei”

Ce pasiuni mai ai, cu ce îți mai ocupi timpul liber?

Daria – Mă atrage actoria, îmi place să filmez și să montez mini-videoclipuri cu povești despre mine și viață. Îmi mai plac fotografia și călătoriile.

În urma unui casting, am fost distribuită în spectacolele Operei Naționale București. Cu multă bucurie, alături de artiști consacrați ai scenei, l-am interpretat pe Iepurașul Alb din “Motanul Încălțat” și pe mica Tatiana din “Evgheni Oneghin”

Citești revista Ballet Magazine?

Daria – Am aflat de revistă de ceva timp și mă întrebam cum trebuie să fii ca să poți apărea în paginile ei. Acum știu: să fii tu, să-ți urmezi visul, să-ți dorești cu adevărat iar universal va face totul posibil.

Îmi place formatul revistei. Interviurile sunt foarte interesante, ne lasă să descoperim omul din spatele scenei. Îmi doresc să găsesc revista și la chioșcurile de ziare, ca să simt mirosul tiparului. Cred că fiecare iubitor de balet ar vrea s-o aibă în bibliotecă.

Cum arată următoarele luni, pentru ce te mai pregătești ?

Daria – Urmează consursul YAGP. Îmi doresc să fiu la nivelul așteptărilor profesorilor și să obțin rezultatele cele mai bune. Vreau să demonstrez că și în pandemie se poate lucra la fel de bine ca înainte. Doar dacă îți dorești, dacă ești ambițios și perseverent.

Știu că va fi o competiție grea, cu concurenți bine pregătiți. Dar dacă vreau să ajung unde mi-am propus, trebuie să-i “înfrunt“ pe cei mai buni și să lupt pentru ceea ce îmi doresc!

 

Visul Dariei : O Academie de Balet pentru ca tinerii să se perfecționeze în țară!

Care e visul tău, Daria? Unde vei fi, cum te vei simți când îți vei trăi visul?

Daria – Constantin Brâncuși spunea că ” trebuie să încerci necontenit să urci foarte sus, dacă vrei să poți să vezi foarte departe”. Muncesc și mă antrenez ca să să pot dansa pe cele mai mari scene. Îmi doresc să studiez la L’Ecole de Paris și să ajung cât mai sus. Să ofer publicului mostre de frumusețe din dansul clasic și emoțiile specifice operei.

Când ajungi pe scenă ești tentat să te crezi “vedetă” dar eu știu că e nevoie de echilibru. Că trebuie să dansezi cu suflet și din suflet. Să vorbești cu publicul prin ochi și prin mișcare. O  mișcare simplă de dans poate deveni atât de specială prin stilul și personalitatea interpretului. 

În viitorul îndepărtat îmi doresc să deschid o Academie de balet la standarde internaționale în București. Cu săli rezervate elevilor de la Liceul de coregrafie. Pentru ca ei să se poata perfecționa și antrena așa cum merită. Fără să mai fie nevoiți să plece departe de familie, în alte țări!

 

Părinți de balernină! Nicoleta Ene și Cristinel Ene: Daria este ca un dar!

Cum ați primit vestea că Daria vrea să facă balet de performanță?

Nicoleta Ene : Pentru noi, ca familie, Daria este ca un DAR din partea divinității și va fi un DAR și pentru lumea artistică. Totul depinde de ea. Nu m-a surprins decizia Dariei de a trece la nivelul profesionist pentru că știu cât e de ambițioasă. Noi o admirăm fiindcă într-o lume online, ea a ales să fie reală. A ales să muncească și a ales să fie curajoasă într-o lume plină de frică. 

Cel mai greu va fi când va trebui să plece departe ca să-și urmeze visul. Poate va merge la o școală în străinătate ca  să se perfecționeze. Îmi vor lipsi diminețile și imaginea ei adormită pe scaun în timp ce eu îi modelez cu grijă cocul specific. Îmi vor lipsi drumurile dintre școală și sălile de antrenament. Îmi va lipsi jumătate din inimă. Îmi va lipsi ea.

Ce simțiți când o vedeți dansând?

Cristinel Ene: Când Daria e pe scenă, simt că acolo e locul ei, îi simt dragostea și pasiunea. Dar și tot efortul și munca din spatele fiecărei apariții. Mă simt împlinit ca părinte și sunt bucuros că ea își trăiește visul!


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate