Diferențe. De ce scade calitatea fotografiei de balet la adolescente

by Paul Schneider
Foto: Paul Daniel Schneider
Share the NEWS & spread the JOY!

Trăim vremuri interesante, deloc ușoare, după a căror trecere nimic nu va mai fi la fel. Lucrurile se vor fi schimbat în toate domeniile, iar între acestea, viziunea asupra propriei imagini. Mai ales a celor care au contribuit într-o formă sau alta la menținerea stării de bine din mijlocul crizei.

Propria imagine este ceea ce oferim celor care ne privesc. Fie că oferim această imagine în stare brută sau mascată. Dincolo de optică, este o stare de fapt, un status quo al fiecăruia dintre noi. Iar imaginea de sine e bine să fie una bună, pentru că… dacă noi nu ne privim frumos și nu ne iubim și respectăm imaginea, cum am putea aștepta de la ceilalți s-o facă?

Ilinca Nistor

Ilinca Nistor

Iris Mârza

Iris Mârza

Magdalena Knappe

Magdalena Knappe

Modele: Ilinca Nistor, Iris Mârza, Magdalena Knappe; Foto: Paul Daniel Schneider

În vremuri nu de mult apuse, fotografia era apreciată ca fiind o clipă imortalizată într-un cadru, pe-o coală de hârtie. Astăzi, odată cu evoluția tehnologiei, fotografia a devenit atât de banală încât nu de puține ori, o puștoaică face mai multe poze când își schimbă șlapii decât au făcut părinții noștri în 15 ani. Da, e real! Simultan cu această dezvoltare, a scăzut însă violent calitatea fotografiei! Și, mai mult de atât, a scăzut respectul de sine, în propriile imagini.

O poză se face și se (poate) șterge în câteva clipe

Interesant e, în acest context, unde a fost publicată aceasta poză și ce spune ea despre noi.

În egală măsură cu scăderea calității fotografiei și a respectului de sine în fotografie, a crescut și sexualizarea imaginilor pe care le facem și publicăm. Fiind un urmăritor constant al fotografiei de balet văd frecvent fetițe de 10-12 ani în poziții care deși se vor a fi de balet, nu au nicio legătură cu baletul, dar ar putea fi strâns legate de feminități premature, forțate, impuse.

Dacă o poză are potențial de-a aduce like-uri și inimioare, atunci nu mai e o problemă că subiectul are 12 ani și formele aproape complet la vedere. Important e efectul bulversant al acestei imagini. Fără nicio legătură cu faptul că aceste poze pot fi ușor găsite și peste ani. Fără nicio legătură cu faptul că peste timp s-ar putea să nu mai vrem astfel de cadre în mediul public. Da, sună urâtă, dar lumea e nebună! E frumoasă în anumite condiții, dar mai mult nebună decât bună! Iar dansatorii uită (prea) des asta!

Dansatorii și (mai ales) dansatoarele vin la pachet cu forme și proporții fizice de invidiat, forme care le asigură din start un capital solid de imagine, mai ales că în imagine nu se vede nivelul de cultură și inteligență. Acest capital de imagine poate fi util în condițiile în care este folosit inteligent, în favoarea noastră. Da, zic a noastră, pentru că și noi, fotografii, avem o vină…

Citește și: “6 mari compozitori celebri în istoria muzicii de balet”

Imaginea de mai jos, găsită aiurea pe Instagram, nu are nimic în comun cu baletul. Nici cu fotografia de artă. Prezența unui pointe este aproape sacrilegiu într-un astfel de context. Important însă că sunt luminițe și cadrul a adus câteva sute de like-uri și, implicit, o vizibilitate în plus.

Sursa: Instagram

Cum se educă gusturile în fotografie

Despre asta e vorba. Despre gusturile în fotografie! Gusturi care se pot educa și ar fi bine să se educe! Pentru că e vorba de noi, de copiii noștri, de viitorul lor păstrat în imagini ce pot fi găsite peste ani, cu mare ușurință.

Părinții educă gusturile fotografice ale copiilor și îi supraveghează

Ca fotograf, eu mi-am luat de mult angajamentul față de mine însumi, de a promova doar arta! Iubesc baletul și susțin fotografia de artă! Iar tinerii dansatori au artz în mișcările lor, în dansul lor!

Baletul e artă, e muncă, e efort indescriptibil, știm asta cu toții, iar tinerele balerine își pângăresc propria imagine cu o ușurință fantastică. Pe de-o parte depun eforturi greu de înțeles, pentru ca apoi să-și “beștelească” imaginea cu o lejeritate devastatoare, apărând în poze mult sub nivelul lor. Iar asta e ceva ce eu ca om, ca părinte și nu mai puțin ca fotograf nu pot pricepe.

Sursa: Instagram

Unde e baletul în această fotografie? Nu e! Nu este nimic natural într-o astfel de poziție, care să-mi aducă aminte, fie și doar fugitiv, de balet.

În loc de poante puteau fi clăpari, opinci sau cauciucurile bunicii mele. Nu, nici artă fotografică, nici nu prezintă un chip sau o formă fizică impecabile. E doar un cadru care nu ne spune nimic. Peste ani însă, dacă domnița din cadru va ajunge o somitate în balet, acest cadru va fi mereu un subiect de distracție pentru concurența non-prietenoasă și non-binevoitoare. Ca să nu mai vorbim de presă, care pe baza unui astfel de cadru poate elabora strategii de amuzament pe termen lung. 

Fiți mai selectivi atunci când alegeți să vă publicați imaginea!

Întreb acum și părinții care ne citesc, și tinerii dansatori, fie ei tinere domnițe cu cosițe de aur sau tineri vânjoși, cu mușchi și tehnică de revistă: vreți astfel de cadre cu voi? Vreți ca imaginea voastră să fie asociată cu gafe optice de-acest fel? Nu cred că merită! De fapt, sunt convins că nu merită pătarea propriei imagini cu o poză de-asta.

Munca voastră din studiourile de balet, eforturile voastre la bară și în sălile de forță, eforturile părinților voștri de-asemenea, au altă valoare!

Fiți mai selectivi atunci când alegeți să vă publicați imaginea! Despărțiți imaginea privată de cea de dansator! Faceți conturi separate în online pentru imaginea voastră privată și pentru imaginea de dansator. Si separați-le bine! Pentru că distracția de la cabană, soldată (invariabil) cu o beție crâncenă, nu are ce căuta în același ansamblu cu imaginile de pe scenă sau din sala de studiu.

Pozele de la mare, cu grand-je-uri făcute pe plajă  nu sunt poze de balet! Aceste poze vorbesc despre vacanță, despre mare, despre costumul de baie uneori prea decoltat, în niciun caz despre balet și cu atât mai puțin despre artă.

În loc de final:

Nu am niciun drept, prin nimic din ceea ce fac sau spun, să denigrez un om din cauza propriei imagini. Ceea ce contează nu este ceea ce cred despre el; este ceea ce crede despre el însuși. A submina respectul de sine al unui om este un păcat.” –  Antoine de Saint-Exupery

Imaginea de sine a fost, este și va fi mereu unul dintre punctele critice ale umanității. Faceți în așa fel ca imaginea voastră să fie, înainte de orice, o imagine care să vă placă mereu, indiferent de vârstă!

Respectul de sine e o constantă, rămâne cu noi și ne urmărește întreaga viață, întreaga carieră, întreaga dezvoltare! Faceți fotografii frumoase! Fiți voi înșivă, la fel de frumoși în afara scenei, precum sunteți pe scenă!


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate