Cu toții am auzit măcar o dată că baletul te disciplinează, iar termenul în sine parcă ne cam pune pe gânduri fiindcă ne duce cu gândul la muncă, la respectarea unor reguli și la restricționarea voii în anumite momente.
Un elev își poate pune problema cum să devin mai disciplinat acasă și la școală. În schimb, un elev care studiază baletul de performanță, un artist balerin, își poate pune problema cum să devin mai disciplinat în ceea ce fac.
Disciplina este esențială pentru cei care vor să își atingă un țel anume.
Pentru a obține performanță și ceea ce-ți dorești, trebuie să știi la ce să renunți. Anumite rezultate pe parcursul anilor de balet, cer anumite acțiuni și sacrificii. In puține cuvinte: cer disciplină. Poți prin disciplină ajunge în top. Munca, pasiunea și disciplina pot transforma în viitor solist un elev balerin căruia ceilalți nu-i dau mari șanse. Cu atât mai mult dintr-un elev balerin plin de potențial.
Există un lucru pe care îl au în comun toți balerinii: un puternic simț intern al disciplinei.
Disciplina în balet presupune instruirea elevului pe un anume tip de conduită. Un balerin nu poate ajunge artist, fără disciplină. Profesorul de balet trebuie să aibe capacitatea unor metode de dezvoltare și formare a caracterelor elevilor lui; prin stilul și exercițiile predate în timpul unei ore de balet, elevii pot deprinde atitudini, comportamente și mai târziu, autocontrolul. Tot profesorul de balet trebuie să știe să creeze un mediu pozitiv, în care elevii să-și poată manifesta propria lor personalitate, lucru foarte important în instruirea unui viitor balerin.
Un alt aspect important al disciplinei în balet este comportamentul clasei.
Atitudinea este un element important atunci când intri în sala de balet. Faptul că există un regulament pentru o sală / curs de balet ( nu este permis accesul cu încălțămintea de stradă, ținuta și părul prins în coc sunt obligatorii, purtarea bijuteriilor nu este recomandată, etc) duce deja către un comportament ce ține de disciplină.
Elevul disciplinat este acel elev, care intră primul în clasa de balet, se încălzeşte chiar dacă ştie că ora începe cu încălzirea, este primul care se aşează în poziţie înainte ca muzica să înceapă, este acel elev care reţine corecturile şi le aplică, este elevul care nu se joacă, nu glumește în timpul orei, este elevul care acordă atenţie şi finalizează fiecare exerciţiu sau combinaţie de mişcări în parte.
În timpul cursului, elevii trebuie să fie liniștiți în timp ce profesorul oferă instrucțiunile pentru exerciții sau atunci când oferă corecturi. Dacă elevul are întrebări, atunci ar trebui să ridice mâna și să aștepte să fie recunoscută de profesor. Comportamentul în clasă implică, de asemenea, amabilitate față de colegi, precum și respect pentru autoritatea profesorului. În balet, corectura făcută unui elev este în principiu importantă pentru toți elevii prezenți. Ei trebuie să aibe capacitatea să rețină și să aplice corectura pe corpul lor, chiar dacă este făcută pentru alt elev. Aceasta este o altă trăsatură a disciplinei în comportamentul clasei.
Telefoanele mobile, care reprezintă o distracție, trebuie să rămână oprite și niciodată verificate în timpul orei. Acestea nu sunt doar o distragere a concentrării clasei, dar și a respectului față de profesor.
Citește și: Cât costă să devii balerin? O perspectivă financiară asupra dansului clasic
Disciplina în balet este un mod de viață, un mod bun de a învăța să îți educi viața chiar și în afara sălii de balet.
Elevii care au talent și disciplină, dezvoltă în mod natural alte abilități care îi fac să muncească din greu și să rămână concentrați în ciuda presiunilor externe.
Una dintre trăsăturile obișnuite la elevii balerini mai avansați este un nivel ridicat de gândire critică, dar și o apreciere naturală pentru angajament
Nu sunt mulți adolescenți suficient de maturi încât să înțeleagă cu adevărat complexitatea de a stăpâni un element, un exercițiu sau o coregrafie. Totodată, nu este neobișnuit ca un elev balerin de 14-15 ani să aibă mai mult de zece ani de experiență. 😁
Datorită anilor de pregătire în baletul clasic de performanță, elevii disciplinați sunt adesea mai înțelepți și se transformă mai repede în adulți.
Aceștia tind să aibă o mai bună înțelegere a muncii și dăruirii decât colegii lor. Capacitatea lor de a gândi critic despre ei înșiși, precum și obiectivele lor pe termen lung se traduc adesea prin succesul la clasă, pe scenă, în cadrul spectacolelor.
Cariera unui balerin profesionist poate fi grea din punct de vedere emoțional. Există perioade dificile, cu stres, cu multe repetiții, spectacole, cu cerințe uneori prea mari, alteori absurde, cu accidentări, însa tot cu disciplină vei reuși să treci prin și peste toate.
De fiecare dată când urmezi o hotărâre bună, așezi o cărămidă în plus la construirea unei stări pozitive. Este o stare pe care cu toții ne-o dorim!
În același timp, prin alegeri deliberate, cultivi un obicei pozitiv. Treptat devine noul tău mod de a fi, pe care apoi îl poți exercita cu ușurință.
Cheia despre disciplina care îi transformă pe tinerii balerini aspiranți în artiști împliniți și maturi, este că această calitate, trebuie să vină din interior.
Citește și: De câtă “deschidere” e nevoie în balet? Cum a evoluat etalarea picioarelor