Drumul spre scena Royal Ballet trece prin SUA pentru Daniel Alaya, cel mai recent cititor al Ballet Magazine

by Mihaela Moldoveanu
Share the NEWS & spread the JOY!

Daniel Alaya are 18 ani, s-a născut la Bogota, ȋn Columbia și este cel mai recent cititor al revistei Ballet Magazine după apariția acesteia în format tipărit. Pasionat de balet, Daniel a acceptat să împărtășească tinerilor balerini din România experiența sa de balerin în devenire și să ne spună povestea drumului său spre împlinirea visului de a dansa pe scena Royal Ballet.

Parafrazându-l pe celebrul scriitor columbian Gabriel Garcia Marquez, a cărui carte de memorii se intitula „A trăi pentru a-şi povesti viața“, am putea spune că Daniel Alaya trăiește pentru a dansa.

Daniel Alaya a luat primele lecții de balet la 14 ani, fiind singurul băiat dintr-o clasă de fete. Prima experiență l-a speriat dar nu s-a dat bătut. Atins de magia dansului clasic, de atunci n-a mai avut decât un singur vis. Să danseze, să-și pună toată energia în dans și să atingă cea mai înaltă treaptă a performanței, ca prim-balerin la Royal Ballet, la Londra. Un vis pentru care a făcut sacrificii, dar e hotărât să continue. Cu sprijinul familiei sale, în ciuda tuturor greutăților, încearcă acum să obțină viza pentru Statele Unite ale Americii.

Citește și 

Mihai Claudiu Costache și-a împlinit visul de a dansa în America

Încotro ne ȋndrumǎm bǎieții: balet sau fotbal?

Baletul i-a oferit un scop și sensul vieții. Cu multe ore de antrenament pe zi, găsește timp și pentru relaxare. Își plimbă câinele dimineața, gătește cu pasiune și lucrează cu partenera sa Isabella McCool pentru canalul său de YouTube “Ballet For Two”.

Daniel Alaya dansează ca invitat al St Lucie Ballet și Classical Cuban Ballet din Miami și speră să-și întâlnească idolul cândva, pe Vadim Muntagirov.

Cel mai mare vis? Să fiu prim-balerin la Royal Ballet. Ar fi grozav dacă visul mi s-ar ȋndeplini ȋn vreo cinci ani…

Care este prima ta amintire despre balet?

Am luat prima lecție de balet la 14 ani. Făceam teatru muzical de câţiva ani, dar cel mai mult îmi plăcea să dansez. A fost groaznic! În primul rând, habar nu aveam ce trebuie să poarte băieţii la curs, așa că m-am dus în tricou și niște pantaloni scurți; apoi am încercat să țin pasul cu fetele. Am fost întotdeauna plin de energie, așa că am încercat din răsputeri să fac impresie bună. Când s-a terminat ora, profesoara mi-a spus că am multe calităţi, dar că trebuie să lucrez la elementele de bază și la tehnică. A mai spus că, dat fiindcă aveam 14 ani, aveam mult de recuperat. Dar eram pregătit pentru o provocare, așa că m-am dedicat cu totul antrenamentelor.

Unde ai luat primele lecții?

La Bogota, ȋn Columbia, la „Ballarte Escuela de Ballet”. Cea care mi-a ghidat primii pași a fost profesoara Monica Pacheco.

Când ai decis că asta vrei să faci ȋn viață?

După câteva luni mi-am dat seama cât de mult îmi plăcea să dansez și eram foarte fericit că progresam. Când am găsit Concursul Internațional de Balet de la Miami am venit în SUA și am avut șansa să dansez ca invitat al St Lucie Ballet și Cuban Classical Ballet din Miami.

Ce au spus părinții tăi?

Părinții mei m-au susținut ȋntru totul. A fost foarte greu pentru că voiam să urmez cursuri intensive de vară sau să particip la competiții, dar cursul de schimb de la pesos columbieni la dolari americani era o nebunie, așa că uneori le-a fost imposibil să mă ajute.

Cum ți-a schimbat baletul viața?

Mi-a dat un ţel. Familia a fost impresionată de dăruirea mea pentru balet, dar pentru mine e un lucru firesc! Ies mai rar cu prietenii, prefer să exersez. Este cel mai important lucru pentru mine, fiindcă am câteva obiective clare, iar singurul mod de a le atinge este să mă dedic 150% !

Se ştie că orele de balet nu sunt ușoare … Cum sunt pentru tine?

Orele de studii sunt grele, dar cred că toată lumea știe asta. De multe ori ȋmi place să fac spectacol la curs. Am multe proiecte și mă strădui să progresez constant. În unele zile lucrurile merg mai bine decât în ​​altele, dar e un proces de care mă bucur. Îmi plac turaţiile și săriturile (mai ales când îmi ies bine, ha, ha,ha).  În ultima vreme am lucrat mai mult la partea de adagio şi mă strădui în continuare.

Cum arată o zi obișnuită din viața ta?

De obicei mă trezesc la 6.30, plimb câinele și apoi mă pregătesc pentru balet. Ajung la studio în jurul orei 8.00 și ȋmi fac exercițiile de stretching și încălzire. De la 9 la 12.30 avem ora de studii şi cea de tehnică pentru băieţi. Iau un prânz rapid și apoi repetăm ​​până la ora 15.00 variaţii clasice, pas de deux, solo-uri de dans contemporan, duete și ansambluri pentru spectacolele și competițiile viitoare. La ora 16.00 mă duc la sala de forţă şi mă antrenez. Apoi vin acasă şi fie lucrez pentru canalul meu de YouTube „Balet pentru doi” împreună cu partenera mea Isabella McCool, fie citesc puțin sau petrec timp cu familia.

Ce faci în afară de balet? Urmezi cursuri şcolare? Ai un alt hobby?

În acest moment sunt foarte pasionat de gătit și citit, ambele mă relaxează. Mă pregătesc să mă ȋnscriu de la anul la colegiu online.

Cum e ȋn țara ta? Sunt susținuți tinerii artiști, balerinii? Cultura are o bună finanțare?

Din pacate nu. Columbia este o țară în care artele nu sunt ȋncă atât de apreciate pe cât ar trebui. Nu primim mult sprijin sau salarii, așa că a fi balerin în Columbia nu este ȋncă o realitate.

Care sunt cei mai renumiți balerini columbieni?

Fernando Montano cred că este cel mai faimos, în prezent este solist la Royal Ballet.

Ai un idol, un balerin care te inspiră?

Îl admir enorm pe Vadim Muntagirov, este dansatorul care mă inspiră cel mai mult. Am senzația că poate face orice, are o tehnică impecabilă şi o ţinută nobilă chiar și atunci când repetă. Sper să-l cunosc direct într-o bună zi și să învăț de la el.

Studiază mulți tineri din Columbia în alte țări? Vrei să te întorci acasă după terminarea studiilor?

Da, sunt mulți dansatori care vor să plece în străinătate și să danseze în diferite companii. Aş vrea să mă întorc în Columbia când voi fi dansator profesionist și voi putea să dau ceva înapoi țării mele. Mi-ar plăcea să ţin cursuri sau ateliere.

Cine e alături de tine ?

Părinţii şi familia mea, care fac ca imposibilul să fie posibil pentru ca eu să-mi ȋmplinesc visul.

Cum merge procesul de obținere a vizei pentru  SUA?

Tocmai lucrez cu avocatul meu la etapele acestui proces, ȋn timp ce mă menţin în formă şi continui să dansez cu Ballet Sf. Lucie și Baletul Cuban Clasic din Miami.

Care e cel mai mare vis al tău?

Să fiu prim-balerin la Royal Ballet. Ar fi minunat să interpretez rolul Colas din La Fille mal gardée, acest balet ȋnseamnă mult pentru mine, costumele, muzica, coregrafia, toate sunt fascinante! Mi-ar plăcea să dansez acel pas de deux cu partenera mea Isabella McCool, fiindcă a fost primul din viața mea. M-aș simți împlinit și fericit pentru că mă strădui serios pentru asta. Uneori chiar e mai mult decât pot dar nu mă deranjează, fiindcă ştiu că ȋntr-o bună zi o să reușesc. Ar fi grozav dacă visul mi s-ar ȋndeplini ȋn vreo cinci ani…


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate