Începând cu luna Octombrie – Instituțiile de cultură care au în componență și compartimente de balet, au început noua stagiune 2021/2022. Nu neapărat însă într-un moment de bun augur, după cum arată cifrele referitoare la evoluția pandemiei Covid19. Efectele pandemiei s-au făcut simțite însă încă din stagiunea trecută, când mulți balerini profesioniști s-au accidentat.
În perioada de lockdown de anul trecut, dar și câteva luni după, majoritatea instituțiilor au fost închise din cauza ratei de infectare. Au avut apoi aproximativ o lună în care s-au redeschis, dar au apărut cazuri de Covid-19 și s-au închis din nou pentru 14 zile. Apoi s-au redeschis pentru câteva săptămâni. Apoi a venit concediul. Astfel, stagiunea trecută a fost una pierdută pentru balerinii profesioniști, și totodată, un an școlar pierdut pentru majoritatea elevilor care studiază baletul de performanță în liceele vocaționale din România.
Citește și:
Efectele pauzei de la antrenament din 2020, vizibile și astăzi!
Practicarea baletului într-un spațiu mic, neamenajat, cum ar fi camera de zi, are multe limitări. Reduce raza de mișcare, introduce suprafețe neuniforme și uneori obstacole și, de obicei, după un timp relativ scurt în online, antrenamentul și implicarea își pierd din intensitate.
Pe lângă pauza lungă de la antrenament, acest mediu de practică acasă, modificat, restricționat, a dus la o decondiționare a corpului – corpul și-a pierdut încet tonusul, a scăzut masa musculară, mobilitatea articulară și capacitatea de mișcare. Era de așteptat…însă stau și mă gândesc și privesc cu tristețe…După ce că meseria, cariera unui balerin este oricum scurtă…a mai venit și o pandemie cu restricții atât de dure, încât nici măcar antrenamentul în condiții normale, nu a fost permis.
Din păcate, efectele au apărut imediat cu reluarea antrenamentelor la sală și a spectacolelor. Fracturi de stres, dureri și inflamații de tendoane, traumatisme ale gleznelor, articulații înțepenite, fisuri și rupturi musculare, dureri și probleme lombare în timpul pas de deux urilor, în special pentru partea masculină a baletului.
Recondiționarea corpului necesită timp, iar corpul tuturor este diferit. Pentru majoritatea balerinilor va dura mult pentru a-și reveni total și a fi gata să danseze la nivelul la care erau obișnuiți.
„Cercetările au arătat că poate dura aproximativ 12 săptămâni pentru ca un atlet de elită să revină la nivelul anterior de performanță după doar opt săptămâni de lipsă de antrenament și poate dura chiar mai mult pentru dansatorii mai tineri”, spune Monique DeLuca, terapeut fizic pentru dansatori și atleți la John Hopkins.
Să sperăm că artiștii balerini vor fi lăsați să se antreneze așa cum trebuie, să li se permită să-și facă meseria în condiții normale, fără restricțiile dure de care am avut parte.
Pentru moment, artiștii sunt fericiți și recunoscători să fie din nou pe scenă și în sala de balet. Se recuperează, se antrenează și trăiesc din nou emoția spectacolelor!
La fel și elevii liceelor de coregrafie, se bucură de orele de balet la școală! Update: Conform Hotărârii 91/22 octombrie, de luni 25 octombrie, toți elevii intră în vacanță pentru 2 săptămâni.
Le doresc tuturor sănătate, răbdare, speranță și realizări pe măsura efortului și pasiunii lor!