Liceul de Coregrafie Floria Capsali a reluat tradiția spectacolelor de sfârșit de an! “Ce fericire! Am reușit!” exclamă doamna Mihaela Țigănuș Vasilovici care a semnat regia spectacolului. Speranța a devenit realitate cu două spectacole! Primul, în data de 30 Mai, la Teatrul Național de Operetă “Ion Dacian” iar al doilea, la începutul lui iunie la Opera Națională București.
Fragmente din balete clasice, pas de deux-uri renumite, suite de dansuri românești, lucrări contemporane, interpretate cu pasiune de invitați de onoare alături de elevii liceului, au făcut din Gala Extraordinară de Balet a liceului Capsali, un adevărat succes.
Pentru Mădălina Giurgescu, de anul acesta director al liceului, este deja a doua gală extraordinară, care vine după multe spectacole și proiecte îndeplinite. Iar pe elevii liceului îi așteaptă o vară de dans și pregătire pe țărmul Mării Negre.
Citește și
Director al Liceului Floria Capsali de doar un an, Mădălina Giurgescu readuce instituția în atenția publicului prin implicarea în numeroase evenimente
B.M. – Primul an de directorat, prima vacanța de vară la liceul Capsali și a câta gală deja?
M.G. – Pentru mine este a doua Gală a liceului.
Anul acesta, bucuroși că am scăpat de restricții, cu ajutorul partenerilor noștri de la ONB și de la Teatrul de Operetă, am reușit să organizăm două Gale Extraordinare ale liceului. Prima, pe 30 mai, pe scena Teatrului Național de Operetă Ion Dacian și a doua pe 8 iunie la Opera Națională București. Însă, să nu uităm de restul evenimentelor la care am participat: Olimpiada de Coregrafie pe scena Centrului Cultural Ion Manu, Gala Olimpicilor pe aceeași scenă, Dans în jurul lumii (spectacol organizat de Teatrul de Operetă și Muzical Ion Dacian cu ocazia Zilei Internaționale a Dansului, la care am participat și noi), Spectacolul de absolvire al promoției 2022 pe scena Teatrului Național de Operetă Ion Dacian, proiectul Străzi Deschise organizat de Primăria Capitalei, spectacolele de 1 iunie și altele. Deci, o mulțime de evenimente frumoase derulate pe parcursul unui semestru, prin care am reușit să aducem bucurie și împlinire în sufletul elevilor și profesorilor noștri, în inimile părinților.
B.M. – Gala de la Opera Națională a fost o reprezentație în toată regula, cu bilete vândute, un spectacol susținut totuși de elevi. E prima de acest fel pentru elevii liceului?
M.G. – Cu siguranță nu! Au mai fost multe. Dar înainte de pandemie.
B.M. – Cum au primit elevii provocarea? Cum a fost întâlnirea cu publicul?
M.G. – Ca de fiecare dată, elevii noștri au primit această provocare cu mare bucurie, împliniți și fericiți că au oportunitatea să performeze pe una dintre cele mai mari scene din România. Iar fără emoții nu se poate! Ele fac parte din spectacol. Fără de ele, reprezentația artistică nu s-ar apropia de perfecțiune. Am avut un public minunat care efectiv s-a înclinat în fața talentului și muncii acestor copii.
B.M. – Pentru dvs, care au fost dificultățile organizării acestei gale? Și ce v-a plăcut cel mai mult?
M.G. – Nu este deloc simplu să realizezi așa ceva! Nici pe partea organizatorică și mai ales pe partea artistică. De partea organizatorică m-am ocupat împreună cu colega mea Ileana Sora, iar de partea artistică, doamna Mihaela Tigănuș Vasilovici împreună cu colectivul profesorilor de specialitate. Nu a fost ușor deloc! Sunt foarte multe aspecte de pus la punct, într-un timp foarte scurt, dupa o avalanșă de alte evenimente.
Însă merită! Merită să vezi rezultatele muncii tale! Merită să vezi lumina și aprecierea din privirea copiilor și din privirea publicului! Merită enorm acel moment de final, când toată sala este în picioare și aplaudă!
Citește și
Mihaela Țigănuș Vasilovici este șef catedră specialitate și cea care semnează regia artistică a spectacolelor Liceului Floria Capsali
Programul ” Galei Extraordinare de Balet ” a Liceului de Coregrafie Floria Capsali din 9 iunie a debutat cu un fragment din baletul “Lacul Lebedelor ” actul II , având ca invitați de onoare doi prim soliști ai primei scene lirice – Cristina Dijmaru și Bogdan Canila , alături de ansamblul liceului. A continuat cu fragmente din balete clasice , Pas de deux-uri renumite din baletul “Frumoasa din pădurea adormită” , “Corsarul” , “La Sylphide” , Pas de quatre din “Căluțul Cocoșat” , lucrări contemporane , neoclasice și suite de dansuri românești.
Expresivitatea și tehnica dansatorilor elevi a emoționat publicul care a răsplătit cu ropote de aplauze această seară. Aș vrea să felicit profesorii , elevii și părinții care, împreună , au dat viață acestei seri magice de sfârșit de an .
Ce seară minunată ! Am stat în culise cu emoție și am privit acești copii atât de talentați iar pentru mine a fost o bucurie să îi văd cum freamătă să intre pe scenă cu speranța că vor face tot ce pot să arate că munca lor nu a fost în zadar și că pot să entuziasmeze prin tehnica , expresivitatea și grația lor . La final ” Grand Défilé ” care încheie în mod tradițional galele liceului , cortina care se închide ușor în aplauze , iar noi toți, profesori și elevi , bucuroși , emoționați, cu lacrimi în ochi dar cu fețe fericite. Am reușit !
Mihaela Țigănuș Vasilovici, Șef de catedră specialitate
Urmează Summer Camp la 2 Mai, un eveniment sub forma unui workshop, organizat de Liceul de Coregrafie Floria Capsali
B.M. – Din afară se vede ca și cum liceul Capsali ar intra într-o normalitate confortabilă, binefăcătoare și sunt convinsă că acest lucru vi se datorează dvs și echipei de profesori. Ați reușit să realizați tot ce v-ați propus până acum? Cum arată bilanțul la jumătatea anului?
M.G. – Chiar am reușit! Mi-am propus multe spectacole, evenimente. Și au fost din plin. Cred că la un momemt dat mi-am exasperat colegii cu avalanșa de evenimente la care voiam să participăm. Mi-am propus rezultate la olimpiade și concursuri. Și am avut, atât pe partea de coregrafie, cât și pe partea de cultură generală. Mi-am propus parteneriate noi și am încheiat.
Mi-am propus să ajutăm elevii de la școala de balet din Kiev și am reușit. În acest moment avem doi elevi de clasa a 12- a care au finalizat la noi și încă patru elevi de gimnaziu. Cu toții s-au bucurat alături de elevii noștri, dansând pe scenă în cadrul evenimentelor școlii.
B.M. – Ce planuri aveți pentru vacanța de vară? Vreun proiect special pentru elevi?
M.G. – Da! Am planuri și pentru vacanța de vară. Planificăm evenimentul Summer Camp la sfârșitul lunii iunie care va avea loc în localitatea 2 Mai, Constanța. La acest eveniment vor susține workshopuri atât profesorii liceului, cât și coregrafi celebri, cum ar fi: Mihaela Soare, Varvara Ștefănescu, Damiano Bisozzi, Susan Nannette, precum și alți invitați pe partea de coregrafie, actorie, pictură.
Pe lângă “tradiționala” Gală de Crăciun, Liceul Floria Capsali ar putea oferi publicului și un concurs internațional
B.M. – Considerați că Gala de la Operă a fost un succes? Vă gândiți deja la următoarea? Poate de Crăciun?
M.G. – Ca de obicei, Gala Extraordinară de la ONB a fost de un real succes. Este un eveniment de final de an școlar, care încununează și răsplătește munca elevilor și profesorilor noștri. Este un eveniment care confirmă, certifică valoarea Liceului de Coregrafie ” Floria Capsali”.
Să știți că deja am început să mă gândesc la alte evenimente pentru anul viitor. Într-adevăr, mă gândesc la o Gală de Crăciun și de ce nu, la un concurs internațional