Nikolai și Serghei Legat, fii de balerini, fraţi de balerini
Provenind dintr-o familie cu ascendenţă franceză şi suedeză, frații Nikolai (1869-1937) și Serghei Legat (1875-1905) s-au nǎscut la Moscova, unde tatǎl lor Gustav Legat şi soţia sa Maria Granken fuseseră trimişi să contribuie la dezvoltarea Școlii de balet a Teatrului Bolşoi. Gustav Legat era balerin, absolvent al Școlii de balet din Sankt Petersburg și maestru de balet. Dintre cei 13 copii ai lor, 5 au fost angajaţi ai Teatrului Mariinsky: Nikolai, Serghei, Ivan, Vera şi Evghenia.
Nikolai şi Serghei au studiat cu tatǎl lor, cu Lev Ivanov și Enrico Cecchetti
Nikolai şi Serghei Legat au studiat la Şcoala Imperială de Balet cu tatăl lor și cu alți profesori renumiți din epocă, printre care și Lev Ivanov. Serghei Legat a primit primul rol ȋncă pe când era elev, interpretând Prințul ȋn Spărgătorul de nuci. După absolvire, la interval de șase ani, ambii frați s-au alăturat Baletului Imperial și au ajuns doi dintre cei mai mari balerini ai lumii. Considerați pionieri ai tehnicii masculine, au contribuit la răspândirea metodei profesorului lor Enrico Cecchetti.
Au devenit pe rând premier danseur, au creat roluri principale din repertoriul Petipa/Ivanov, au compus câteva cunoscute variații clasice masculine.
Au fost partenerii celor mai mari balerine ale timpului: Pierrina Legnani, Olga Preobrajenskaia, Matilda Kșeșinska, Ana Pavlova.
Nikolai a ȋnceput sǎ-și demonstreze talentul de pedagog de timpuriu, asistându-l pe unul dintre profesorii săi la clasă și apoi urmându-i, după pensionarea acestuia. În 1903, frații au montat o nouă versiune a baletului Zâna păpușilor de J.Bayer.
Cei doi aveau și alte ȋnclinații, iar talentul lor de desenatori s-a concretizat ȋn publicarea unui album de caricaturi ale colegilor și profesorilor dar și ale lor ȋnșiși, intitulat Baletul rus ȋn caricaturi.
Serghei Legat s-a căsătorit civil cu Marie, fiica lui Marius Petipa. Nikolai nu aproba acest mariaj, ȋntrucât Serghei era cu 18 ani mai tânăr decât soția sa.
Nikolai a fost căsătorit timp de 10 ani cu balerina Olga Ciumakova. După ce au divorțat, s-a căsătorit cu sora ei Antonia, cu care a avut o fiicǎ, dar s-au separat după doar doi ani. Mai târziu, s-a căsătorit din nou, cu Nadejda Nikolaieva, care avea jumǎtate din vârsta lui.
Citește și Familii de balerini de top din istoria baletului: Petipa
Alǎturi de Ana Pavlova, Mihail Fokin și de balerinii Teatrului Imperial, frații Legat au participat la grevele din 1905
În 1905, dupǎ ce Petipa fusese silit să se pensioneze, balerinii Teatrului Imperial au intrat ȋn grevă ȋmpotriva directorului, cerând salarii mai mari și revenirea lui Petipa ca maestru de balet. Frații Legat au participat la greve, alături de Ana Pavlova și Mihail Fokin. Situația l-a marcat profund pe Serghei Legat, care ascundea o boală mentală ereditară și, nerezistând presiunii și incertitudinii, s-a sinucis la doar 30 de ani.

Nikolai a devenit maestru de balet al Baletului Imperial și s-a străduit să mențină moștenirea artistică a lui Petipa, dar a fost silit și el să se retragă dupǎ câțiva ani. A plecat ȋn Occident cu soția și a fost angajat la Baletele Ruse ale lui Diaghilev. După primul război mondial s-a ȋntors ȋn Rusia dar, nemaigăsind de lucru, a plecat definitiv și s-a stabilit la Londra.
Cuplul a fondat propria școală de balet din Kent, unde Nikolai a câștigat o reputație excelentă ca profesor. Printre elevii lui s-au numărat Olga Spesivțeva, Alexandra Danilova, Ninette de Valois, Serge Lifar, Alicia Markova, Anton Dolin, Moira Shearer și Margot Fonteyn.
Tatiana Legat, continuatoarea familiei Legat peste decenii
Tatiana Legat (n.1935), nepoata lui Nikolai Legat din căsătoria cu Antonia Ciumakova a absolvit Școala de Balet din Leningrad. A fost imediat angajată a Teatrului Kirov (Mariinsky), dansând ca solistă până ȋn 1980. În 1962 i-a fost conferit titlul de Artist emerit al URSS.
A desfăşurat o bogată activitate ca asistent coregraf la Teatrul Kirov şi la Teatrul Stanislavsky şi Nemirovici-Dancenko din Moscova. Timp de aproape 20 de ani a fost profesoară la Boston Ballet School, SUA. După 2010 a revenit ȋn Rusia, activând şi ȋn prezent ca maestru de balet, la 85 de ani, la Teatrul Mihailovsky din Sankt Petersburg.
A fost căsătorită cu Iuri Soloviev (1940-1977), coleg de generaţie cu Rudolf Nureev, care ȋl considera un balerin mai bun decât el ȋnsuşi, ȋn pofida rivalităţii lor profesionale şi care s-a sinucis din motive neclare la 37 de ani.
Fiica lor, Elena Solovieva şi soţul acesteia au fost, de asemenea, balerini şi profesori de balet, ȋn Rusia şi SUA.
