Familii de balerini de top din istoria dansului: Nijinsky

by Vivia Sandulescu
Share the NEWS & spread the JOY!

De câteva săptămâni vă prezentăm familii de balerini de top din istoria dansului clasic, iar acum iată că am ajuns la Nijinsky. Născut la Kiev din părinți polonezi, Vaslav Nijinsky (1889-1950) s-a considerat ȋntotdeauna polonez, deși nu vorbea fluent limba. A avut o soră, Bronislava și un frate, Stanislav. Părinții lui erau ambii balerini (tatăl, Thomas era premier danseur iar mama, Eleanora era solistă).

Vaslav Nijinsky a ȋnceput studiul dansului cu tatăl său, apoi a intrat la Şcoala Imperialǎ de Balet din Sankt Petersburg. A lucrat cu Serghei și Nikolai Legat și a obținut roluri solistice ȋnainte de absolvire, în baletele lui Petipa. A fost angajat imediat la Baletul Imperial (Mariinsky) direct cu rang de corifeu.

Vaslav Nijinsky

În 1909 s-a alăturat Baletelor Ruse ale lui Diaghilev, căruia i-a fost iubit pentru o perioadă. A avut un succes enorm ca interpret și i s-a oferit de timpuriu ocazia de a monta balete.

Vaslav Nijinsky, mai cunoscut ca balerin decȃt în calitate de coregraf

Lucrările lui Vaslav Nijinsky erau revoluționare, de aceea dificil de asimilat de către companie. Coregrafiile au stârnit scandal și controverse: După-amiaza unui faun, Sărbătoarea primăverii, Jocuri, Till Eulenspiegel.

În 1913, Nijinsky s-a căsătorit cu Romola de Pulszky, fiica unui conte ungur și a unei actrițe faimoase, ȋn timpul unui turneu ȋn America de Sud. Cuplul a avut două fete: Kyra și Tamara.

YouTube video

 

Căsătoria sa a determinat ruptura cu Diaghilev, ȋn urma căreia Nijinsky a încercat să-și formeze propria sa companie, dar fără succes. În timpul primului război mondial s-a aflat sub arest la domiciliu în Budapesta, întrucât nu avea cetățenie maghiară. I s-a permis să părăsească țara pentru un turneu ȋn America abia ȋn 1916, după o serie de intervenții la nivel foarte înalt.

După ȋncă un turneu ȋn America de Sud în 1917, familia s-a stabilit ȋn Elveția. În același an a murit fratele său Stanislav, care fusese internat ȋncă din adolescență ȋntr-un sanatoriu de boli mintale.

Cariera lui Vaslav Nijinsky a fost fulminantă, dar scurtă

Datorită dificultăților create de război și a instabilității sale crescânde, starea lui Nijinsky s-a deteriorat, a fost diagnosticat cu schizofrenie și ȋn 1919 a fost internat ȋntr-un azil. Şi-a petrecut următorii 30 de ani mai mult internat și nu a mai dansat niciodată.

Vaslav Nijinsky in Petruska

În 1947 familia s-a mutat ȋn Anglia. A fost ȋnmormântat la Londra, dar ȋn 1953 trupul i-a fost strămutat ȋn Cimitirul Montparnasse din Paris, alături de Gaétan Vestris, Théophile Gautier și Emma Livry.

Nu există filme cu Vaslav Nijinsky dansând, fiindcă Diaghilev nu permitea ca spectacolele Baletelor Ruse să fie filmate.

Legenda spune însă că, în urma unor testări medicale necesitate de o accidentare, se constatase că oasele sale aveau o structură poroasă neobișnuită, apropiată de cea a păsărilor, ceea ce ar fi explicat înălțimea săriturii sale. Aceasta s-ar fi datorat unei mutații genetice, cum am numi-o astăzi, întrucât Vaslav era de fapt a cincea generație de dansatori din familia sa.

YouTube video

 

Bronislava Nijinska, o soră umbrită de faima fratelui ei

Bronislava Nijinska (1890-1972) a început studiul dansului acasă, după care a urmat cursurile Şcolii Imperiale din Sankt Petersburg. A debutat ȋn carieră la Teatrul Mariinsky, apoi s-a alăturat Baletelor Ruse la Paris, ȋn 1910. A fost asistenta fratelui ei la După-amiaza unui faun și l-a ajutat la montarea Sărbătorii primăverii.

În 1912 s-a căsătorit cu balerinul Alexandr Kocetovski, cu care a avut doi copii, Irina și Leo.

Bronislava Nijinska in Petruska, alaturi de sotul ei, Alexandr Kocetovsky

Revenind ȋn Rusia, a supraviețuit cu greu dificultăților materiale la Sankt Petersbug și Kiev ȋn timpul primului rǎzboi mondial și ȋn anii următori.

După ce a divorțat, s-a ȋntors la Paris ȋn 1921, unde a ȋnceput să creeze coregrafii, printre care Nunta pe muzica lui Igor Stravinski, ȋn 1923, care a devenit lucrarea sa cea mai cunoscută.

A avut un rol de pionierat ȋn coregrafia contemporană, pregătind totodată drumul către stilul neoclasic. 

La ȋnceputul celui de-al doilea război mondial s-a mutat ȋmpreună cu fiica sa Irina la Los Angeles, unde a continuat să lucreze ca director artistic, coregraf și a predat la școala proprie, Nijinska’s Hollywood Dance Studio.

În anii ’60 a montat la Royal Ballet „Covent Garden” reluări ale unor creații din vremea Baletelor Ruse.

YouTube video

 

Kyra Nijinsky a fost marcată toata viața de numele de familie

Kyra Nijinsky (1914-1998), fiica cea mare a lui Vaslav și a Romolei a luat lecții de balet în copilărie cu tatăl și mătușa ei Bronislava. Apoi a studiat cu Nikolai Legat la Londra și, mai târziu la Paris, cu Lubov Egorova.

A dansat la ȋnceput ȋn Suedia, la cabaret și a dus o viațǎ nomadă. A apărut ȋn balete montate de mătușa ei și de Ida Rubinstein, iar Marie Rambert a angajat-o ȋn compania Ballet Rambert la Londra, unde a primit roluri solistice ȋn coregrafii de Frederick Ashton şi Antony Tudor. 

Kyra Nijinsky

În 1936 s-a căsătorit cu dirijorul ucrainean Igor Markevici, care colaborase cu Baletele Ruse spre sfârșitul anilor ’20 și fusese ultimul iubit al lui Diaghilev. S-a retras, a avut un fiu (Vaslav), a divorțat dupǎ câțiva ani. Băiatul a fost crescut de Igor Markevici și de cea de-a doua soție a acestuia și a devenit pictor.

Până ȋn 1958 a lucrat la Roma ca asistentă și  traducătoare ȋntr-un mare magazin de modǎ, apoi s-a mutat la San Francisco, unde a dus o viață solitară, ocupându-se cu poezia și pictura.

 În 1981 a fost realizat un film despre viața Kyrei Nijinsky, intitulat She Dances Alone.

Citește și:  Familii de balerini de top din istoria baletului. Taglioni și Elssler

Tamara Nijinsky nu și-a văzut niciodată tatăl dansând

Tamara Nijinsky (1920-2017), fiica cea mică a cuplului Vaslav – Romola s-a născut la Viena.  A crescut mai întâi cu părinții la Paris, apoi cu bunica maternǎ în Ungaria și nu și-a văzut niciodată tatăl dansând.

În 1956 a emigrat ȋn Canada, apoi s-a stabilit ȋn SUA. A fost căsătorită cu evreul iugoslav Lazlo Weininger.

A fost pe rând actriță, profesoară și bibliotecară. Mai târziu a fost director executiv al Fundației Vaslav și Romola Nijinsky, ȋnființată de mama sa.

A publicat Caietele necenzurate ale tatălui sǎu și a fost un promotor susținut al operei acestuia.

YouTube video

 

Irina Nijinska = Irina Istomina

Irina Nijinska (1913-1991) s-a născut la Sankt Petersburg. După divorțul părinților, Bronislava a luat copiii cu ea la Paris, unde Irina a studiat dansul cu profesori de origine rusă și cu bunica ei paternă Eleanora.

A debutat ȋn trupa Olgăi Spesivțeva ȋn 1930. Mai târziu, a dansat ȋn alte companii cu care colabora mama ei, sub numele de scenă Irina Istomina. Ca și celelalte rude din familie, era cunoscută pentru ȋnălțimea săriturii sale.

În 1935 s-a retras, din cauza rănilor provocate de un accident de mașină ȋn care fratele ei Leo a murit. Încă din timpul convalescenței, a devenit asistenta mamei sale pentru montări ale acesteia la New York sau Buenos Aires și, mult mai tȃrziu, la Roma sau Florența.

Descendenții lui Vaslav Nijinsky s-au străduit să-i promoveze numele și coregrafiile

Irina Nijinska s-a mutat ȋmpreună cu Bronislava la Los Angeles ȋn 1940 și a predat timp de un deceniu la școala ei. A fost căsătorită cu Gibbs S. Raetz, cu care a avut doi copii, Natalie și George.

După moartea mamei ei, a editat și tradus prima parte a autobiografiei acesteia, Early Memoirs. Între 1972-1991 a produs numeroase montări ale lucrărilor Bronislavei la companii din Europa, America și Asia.

Natalie Raetz (1950-2011) a studiat dansul cu mama ei Irina Nijinska, apoi pictura la Universitatea Santa Barbara din California. A contribuit la păstrarea și transmiterea moștenirii artistice a bunicii ei Bronislava, promovând reluări la mari companii din lume.

Citește și alte materiale din categoria Familii de balerini de top:

Familii de balerini de top din istoria baletului: Legat


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate