Familia Petipa, cea mai importantă ȋn istoria baletului din secolul XIX
Răspândită din Franţa ȋn Rusia, familia Petipa a fost cea mai importantă ȋn istoria baletului din secolul XIX şi s-a ȋntins pe mai multe generaţii, cel mai celebru exponent al ei fiind, desigur, Marius Petipa (1818-1910).
Născut la Marseille, Marius Petipa era al treilea dintre cei șase copii ai lui Jean Petipa, un renumit profesor și maestru de balet și ai unei actrițe. A ȋnceput să studieze baletul cu tatăl său, pe cȃnd locuiau la Bruxelles. După ce familia s-a mutat la Bordeaux, unde tatăl său era invitat ca maestru de balet, a continuat să se pregătească cu Auguste Vestris.
Marius Petipa, premier danseur și coregraf debutant
La 21 de ani, a fost numit premier danseur la Ballet de Nantes, unde și-a ȋncercat și talentul de coregraf. După cȃțiva ani a revenit la Grand Théȃtre de Bordeaux, apoi a fost invitat la Madrid, la Teatro del Circo. Aici s-a afirmat ca un excelent dansator de caracter, interpret și partener și a avut ocazia să cunoască ȋndeaproape dansul spaniol.
Marius Petipa a trebuit să părăsească Spania ȋn grabă din cauza unei aventuri sentimentale, care era să-l coste libertatea și viața. Din fericire, ȋn 1847 a primit un angajament ȋn Rusia, ca premier danseur la Sankt Petersburg. A rămas acolo pȃnă la moarte, dar n-a ȋnvățat niciodată fluent limba rusă.
A avut succes ca interpret și a ȋnceput să monteze curȃnd, colaborȃnd uneori cu tatăl său Jean sau cu Jules Perrot, sosiți și ei cu contract.
Marius Petipa, patriarhul unei familii de artişti
Primul copil al lui Marius Petipa s-a născut dintr-o scurtă legătură cu o tȃnără care a murit după doar cȃțiva ani. Marius Mariusovici Petipa a fost crescut de tată și de prima sa mamă vitregă și a devenit un actor cunoscut. A avut la rȃndul lui trei copii și toți au devenit actori.
Petipa a fost căsătorit mai ȋntȃi cu balerina Maria Surovșcikova, care a fost și ȋntâia sa muză și cu care a avut doi copii: Marie și Jean. Marie a avut o carieră respectabilă ca solistă a Baletelor Imperiale. Jean a fost ofițer și a murit tȃnăr. Cuplul s-a separat după 13 ani.
Cele două soții ale lui Marius Petipa au fost balerine
A doua soție a lui Marius Petipa a fost balerina Liubov Savițkaia, cu 36 de ani mai tȃnără. Au avut șase copii: Nadejda, Evghenia, Victor, Liubov „Luba”, Marius „Mari” și Vera. Victor și Mari au ȋmbrățișat tot actoria, ca și fratele lor vitreg.
Marius Petipa și-a dorit cariere ȋn balet pentru fiicele lui, dar nu pentru băieți. Nadia și Evghenia au fost și ele pregătite acasă, ȋn studioul particular. Nadia a făcut parte din Baletul Imperial, apoi s-a căsătorit și a avut cinci copii (dintre care o fiică a devenit balerină), iar mai tȃrziu a deschis o școală privată de balet.
Toate fiicele lui Marius Petipa au studiat baletul
Evghenia, care era cea mai talentată dintre fetele Petipa, a suferit de cancer osos, i-a fost amputat un picior și a murit la 15 ani. În urma acestei tragedii, Marius Petipa și-a desființat studioul de acasă și le-a trimis pe Luba și Vera la Şcoala Imperială de Balet.
Luba avea un viitor promițător ȋn dans, fiind distribuită ȋntr-un rol principal imediat după angajarea ȋn Baletul Imperial, dar a renunțat la scenă după doar un an, pentru un mariaj care s-a dovedit nefericit și a murit la doar 37 de ani.
Ultima muză a lui Petipa a fost fiica sa cea mică Vera. După ce debutase la rȃndul ei ȋn roluri principale, Vera s-a ȋmbolnăvit de tuberculoză. A supraviețuit, dar boala a forțat-o să renunțe la dans, devenind actriță și a continuat să joace ȋmpreună cu frații ei, Victor și Mari.
De la „epoca de aur a baletului rus” la căderea cortinei
Petipa a creat primele sale balete ȋn Rusia pentru soția sa Maria, dar nu a fost numit maestru de balet decȃt după plecarea lui Arthur Sant-Léon. Au urmat trei decenii glorioase, cȃnd compania se mȃndrea cu cei mai buni balerini și pedagogi din lume.
Cea mai productivă perioadă a coincis cu cea ȋn care la conducerea Teatrelor Imperiale s-a aflat Ivan Vsevolojski. Petipa a montat sau revizuit unele dintre cele mai mari balete, singur sau ȋn colaborare cu Lev Ivanov (Frumoasa din pădurea adormită 1890, Spărgătorul de nuci 1892, Coppelia 1894, Lacul lebedelor 1895, Fiica faraonului 1898, Raymonda 1898, Corsarul 1899, Esmeralda 1899, Baiadera 1900).
Ultimii săi ani au fost dificili, din cauza conducerii noi a Teatrelor Imperiale. Totuși, a continuat să monteze, distribuind ȋn roluri prime pe Ana Pavlova sau Vaslav Nijinski. Cȃnd sănătatea sa a ȋnceput să se șubrezească, Marius Petipa s-a mutat cu familia ȋntr-o stațiune din Crimeea.
A trăit 92 de ani. În 1948, rămășițele lui au fost transferate ȋn cimitirul unei mănăstiri din Sankt Petersburg, alături de Ceaikovski și Glazunov.

Lucien, un balerin nu mai puțin faimos decȃt fratele său Marius Petipa
Lucien Petipa (1815-1898), fratele lui Marius Petipa a studiat dansul cu tatăl lor Jean și a dansat la Bruxelles și Bordeaux. La Opera din Paris a creat roluri principale la premiera unor balete precum Giselle sau Paquita, dansȃnd cu Fanny Elssler sau Carlotta Grisi. A montat cȃteva balete și divertismente din opere. S-a retras devreme, ca urmare a unei răni suferite la vȃnătoare și a devenit un maestru de balet foarte apreciat, la Opera din Paris și la Théȃtre de la Monnaie din Bruxelles.
Marie Petipa, o viață tumultoasă și un sfȃrșit nedrept
Marie Petipa (1857-1930) a studiat cu tatăl ei Marius Petipa și a dansat pȃnă la 50 de ani, ocazional și mai tȃrziu, cu precădere roluri de caracter. A făcut numeroase turnee ȋn străinătate și a primit premii importante. A fost căsătorită civil cu Serghei Legat, care era cu mult mai tȃnăr decȃt ea și s-a retras după ce acesta s-a sinucis.
După Revoluția din 1917, Marie Petipa a pierdut totul, iar statul a refuzat să o ajute. Autoritățile sovietice i-au denigrat amintirea, ȋnvinovățind-o de moartea soțului. În 1928 s-a mutat la Paris, unde a trăit extrem de modest. La cȃțiva ani după ce a murit, Marie Petipa a fost reȋnhumată ȋntr-o groapă comună.