Fodor Denisa, Școala de balet Denisse: Dacă nu aș fi făcut balet, probabil l-aș fi căutat!

by Mihaela Moldoveanu
Share the NEWS & spread the JOY!

Fodor Denisa a descoperit baletul la vârsta de 4 ani. Dar a făcut și gimnastică. Apoi dans de caracter. Apoi și-a luat licența în Educație Fizică și Sport, Kinetoterapie și Motricitate Specială. Și-a perfecționat tehnica de dans la cursul lui Alexander Monakhov, fost prim solist al teatrului ”Bolshoi”.

În timp ce preda un curs de patinaj pentru copii, a realizat că i-ar plăcea să-i învețe și baletul. Așa a apărut ideea școlii. Pe care o conduce cu pasiune. De șase ani.

La Școala de balet Denisse din Timișoara cei mai mici elevi au trei ani. Și învață dans clasic, dans de caracter, dans contemporan și modern. Denisa a dansat și dansează mult. Pentru Opera Națională Română Timișoara, iar acum în ”Ansamblul Profesionist Banatul” și în Ansamblul de dans al Casei de Cultura a Studenților Timișoara condus de maestrul Marcel Botscheller. Și nu vrea să se oprească! În prezent studiază coregrafia la Universitatea de Artă Teatrală.

 

 

Fodor Denisa:”Mătușa îmi croia costumele de balet”

Primul meu spectacol de balet a fost la vârsta de 3 ani la Clubul C.F.R. din Timișoara. Din păcate acum nu mai există acea sală de spectacole. De la 4 ani am început cursurile de balet sub îndrumarea maeștrilor Ana și Francisc Valkay. Magia spectacolelor la care participam de 2 ori pe an pe scena Operei Române din Timișoara și pasiunea pe care o simțeam când dansam, m-au condus către această carieră.

Toată familia a avut un rol în dezvoltarea mea. Părinții m-au susținut și au fost lângă mine în momentele grele. Bunica și tata erau cei care mă duceau și mă aduceau acasă de la cursuri. Mama mă motiva să mă antrenez și mai mult. Mătușa îmi croia costumele de balet. Poate și datorită ei, acum îmi place să fac singură designul costumelor pentru dansurile pe care le pun în scenă cu elevii mei.

 

Fodor Denisa: Ca șoricel în ”Spărgătorul de nuci”, am fost fascinată de frumusețea balerinelor

Acum 20 ani nu exista internetul ca să poți vedea spectacole oricând, de oriunde din lume și să ai atâtea informații la dispoziție. În jurul vârstei de 9 ani când studiam baletul la doamna Ana Valkay, am dansat pentru prima oară alături de balerinele profesioniste ale Operei din Timișoara. Am jucat un rol de șoricel în spectacolul de balet „Spărgătorul de Nuci” pus în scenă de maestrul coregraf Sabine Wake. Atunci am fost fascinată de frumusețea și eleganța balerinelor.
Acum o admir pe Natalia Osipova pentru felul în care interpretează fiecare rol. Iar din dansul contemporan îl admir pe coregraful Akram Khan.

Ați avut profesori care v-au motivat și v-au susținut?

În clasa a IX-a studiam cu două grupe dansul clasic, una condusă de doamna profesoară Lupulescu Larisa și a doua, condusă de domnul profesor Radu Alin. Care în clasa a X-a, m-a dus studiez împreună cu balerinii profesioniști la operă. Studiile erau predate de domnul Claudiu Lupu. Am fost norocoasă să am oportunitatea de a mă antrena încă din liceu alături de profesioniști, la operă.

În clasa a X-a am fost într-un turneu în Germania alături de domnul Radu Alin și balerinii operei. Am participat acolo la un curs de jazz contemporan sub îndrumarea renumitului Serge Alzetta, finalizat cu un spectacol.

În paralel cu orele de balet de la liceu și studiile de la operă, am frecventat și cursurile de balet oferite de doamna Rodica Murgu până la vârsta de 19 ani. Copilăria mea a însemnat ore peste ore de studiu. Dar pot spune că am avut o copilărie frumoasă pentru că asta am simțit să fac. Nu am lipsit nici măcar o dată de la vreun antrenament.

 

Fodor Denisa a studiat de mică dansul de caracter și dansul modern.

În liceu am descoperit dansul contemporan. Și tot atunci am început să pratic dansul popular

Povestea este mai amplă și ține de dans. Pentru că nu am studiat doar dansul clasic. Baletul a fost și este pentru mine o mare dragoste pe care o port mereu în suflet. În paralel însă, am studiat încă de mică dansul de caracter și dansul modern sub îndrumarea maestrului Marcel Botscheller. În liceu am descoperit dansul contemporan. Și tot atunci am început să să pratic dansul popular în cadrul ansamblului Timișul, condus atunci de Nicolae și Brândușa Stănescu.

După ce am terminat liceul de coregrafie, mi-am dorit să continui studiile de coregrafie. N-a fost să fie atunci. Pentru că în copilărie am practicat și gimnastică ritmică, m-am înscris la Facultatea de Educație Fizică și Sport. Am absolvit și Facultatea de Kinetoterapie și Motricitate Specială, urmată de masterate la ambele facultăți: Fitness și Performanță Motrică și Kinetoterapia în Patologia Ortopedico-traumatică.

În paralel, am absolvit și cursurile de pregătire a personalului didactic. Îmi plăcea enorm ceea ce făceam, așa că am susținut examenul de titularizare ca profesor de sport. Simțeam însă că ceva lipsește. Predam gimnastică, aerobic dar și inițiere în patinaj, un curs pe care l-am ținut timp de patru ani. La cursurile de gimnastică și patinaj am interacționat cu copii de diferite vârste, am început să îi iubesc și am descoperit că am foarte multă răbdare cu ei. Aceste experiențe cu copiii m-au făcut să mă gândesc la o școală de balet.

Studiasem dansul clasic, apoi am înțeles că tot ceea ce învățasem în facultate despre motricitate și cunoștințele de pedagogie mă pot ajuta să predau mai departe tot ce acumulasem în orele de studiu. Așa se face că am decis, acum șase ani, să deschid propria școală de balet.

Acum studiez coregrafia la Universitatea de Arte și mă gândesc la un master în domeniu. Voi susține examenul de licență cu o coregrafie proprie, un spectacol în care vor dansa și elevele mele de acum.

 

Unii copii înțeleg de mici că baletul nu e o joacă

Primesc copii de la vârsta de 3 ani. Unii copii sunt mai independenți și rămân în sală la oră. Sunt și alții care abia se despart de părinți. Copiii sunt foarte diferiți. La o vârstă așa fragedă, trebuie să știi cum să acționezi și să intuiești care metodă este cea mai potrivită pentru a le capta atenția. E necesar să înțeleagă că baletul nu este doar joacă, ci trebuie să și învețe anumite poziții, lucruri ce țin de scenă și apariția pe scenă. Eu ii atrag cu diverse jocuri și dansuri adaptate vârstei dar încerc să-i și disciplinez.

Sunt copii care atunci când dau de greu se retrag. Alții, după explicațiile mele și ajutați de părinți, înțelag că dacă își doresc foarte mult să-și urmeze pasiunea, trebuie să muncească. Ei sunt cei care își doresc să evolueze și atunci nu renunță. Mă bucură mult faptul că reușesc să le insuflu dragostea față de balet. Care poate fi văzut ca un hobby, o variantă plăcută de a-și petrece timpul liber, de a-și dezvolta un corp armonios. Poate fi însă și o carieră de-o viață.

Mă ajută pregătirea mea de kinetoterapeut. Am un ochi format, care mă ajută să observ orice postură deficitară sau incorectă a copiilor și să intervin imediat spre a o corecta.

Denisa Fodor: Sunt foarte mândră de elevii mei. Împreună cu ei am obținut premii foarte frumoase în toți acești ani.

Am participat la numeroase concursuri, DanceStar WORLD Dance Masters, Festivalul Stelele Aurii, Transilvanian Dance Competition, Vârsac Grand Prix, Young Stars Ballet Competitions. La concursul mondial din Croația DanceStar WORLD Dance Masters, elevii mei au fost calificați încă din al 3-lea an de activitate a școlii. De aici au venit acasă cu 5 premii pe podium, reprezentând România într-un concurs de foarte mare anvergură. Al 2-lea an consecutiv au fost calificați la semifinala din Cluj-Napoca cu 18 momente coregrafice pentru a participa din nou la concursul mondial.

Recent, la Transilvanian Dance Competition, am obținut titlul de ”Cea mai bună școală de balet”, burse de studiu în Italia și o invitație la un festival din Rusia, cu cel mai mare punctaj obținut la momentele prezentate. Plus un premiu special de participare total gratuită la un concurs organizat în Bulgaria.

Două eleve au participat în vara anului 2019 la o bursă de studiu în Italia. La finalul cursurilor a fost organizat un concurs internațional, prezidat de celebrul balerin Andrey Batalov. Ambele eleve au urcat pe podium.

 

Fodor Denisa: Ca profesor, mă simt împlinită când văd cu câtă pasiune și dorință elevii mei studiază și își repetă variațiile și coregrafiile

 

B.M. – Aveți și eleve care au ales să continue studiile de balet? 

– Da, am și eleve care își continuă studiile la liceul de coregrafie „Ion Vidu”. Unele dintre ele vin în continuare la cursurile școlii mele. Părinții au un rol foarte important în alegerea carierei copiilor!

B.M.- Credeți că avem suficiente școli de balet și destui copii care se îndreaptă spre balet?

Școli sunt suficiente dar nu știu dacă în toate se predă și tehnică. Copii ar fi mai mulți dacă ar fi și susținuți de părinți. Din păcate în România arta nu primește destulă susținere și părinții preferă să își îndrume copiii spre o altă carieră.

B.M.- Cum e relația cu părinții care își aduc copiii la balet?

Relația mea este una foarte bună și sinceră. Se întâmplă uneori ca părinții să aibă așteptări neconforme cu vârsta și nivelul copilului. Nu întotdeauna sunt conștienți de munca și dedicarea necesare acestei arte. Rolul meu e sa le explic de ce este nevoie de atâtea ore de studiu și repetiție. Și această clarificare îi ajută și pe părinți și pe copii.

 

Fodor Denisa: Toate activitățile mele sunt legate de dans

Dansez în continuare. Din 2017 sunt angajată ca balerin-dansator la Ansamblul Profesionist Banatul. Această poveste a început la vârsta de 15 ani, când la liceul de coregrafie „Ion Vidu” am început orele de dans popular cu domnul Grigore Munteanu. Iar în paralel, cursurile de dans popular din cadrul Ansamblului Timișul condus pe atunci de Nicolae și Brândușa Stănescu, maeștri coregrafi cu care lucrez și acum.

De 24 de ani urmez și cursurile maestrului Marcel Botscheller și fac parte din Ansamblului de dansuri al Casei de Cultură a Studenților Timișoara, pe care îl conduce. Un maestru de la care am avut multe de învățat nu doar despre dans ci și despre viață. Timpul liber e restrâns. Activitățile mele sunt toate legate de dans. Dansez împreună cu copiii, la facultate și unde sunt angajată. Tocmai acest lucru îmi oferă echilibrul de care am nevoie.

Dacă nu ați fi făcut balet, ce v-ar fi plăcut să faceți?

Dacă nu aș fi făcut balet, probabil l-aș fi căutat. Pentru că am studiat mai multe stiluri de dans, cu siguranță aș fi ajuns la un moment în viață când mi-aș fi dorit să cunosc și dansul clasic. Mă bucur enorm că am început cu el, este și o să rămână parte din viața mea.

 


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate