În premieră, la 73 de ani, Liceul de Coregrafie are o zi a lui! Ziua de naștere a balerinei Floria Capsali, cea care i-a dat viață și nume!

Tot de anul acesta, liceul Floria Capsali are și un manager nou. Mădălina Giurgescu, care are în spate zece ani de balet și mai mulți de matematică. Are planuri concrete și vise îndrăznețe

by Mihaela Moldoveanu
Share the NEWS & spread the JOY!

Liceul de coregrafie din București s-a înălțat pe fundația construită cu pasiune și devotament de maestra Floria Capsali . Anul acesta liceul sărbătorește  73 de ani de viață. Și pentru prima dată în istoria sa, începând din acest an, ziua de naștere a balerinei Floria Capsali, 25 februarie, devine și ziua liceului  “Floria Capsali ” din București!

Și tot de anul acesta, liceul are un manager nou. Mădălina Giurgescu, care are în spate zece ani de balet și mai mulți de matematică. Are planuri concrete și vise îndrăznețe, despre care ne-a vorbit la acest moment aniversar.

Citește și

Teachers for SwanZ, un proiect de excepție! Un laborator de dans pentru profesori și elevi, inițiat și coordonat de Liceul de Coregrafie Floria Capsali

Cine sunt cei care fac posibile performanțele și succesul micilor balerini? Ballet Magazine dă startul proiectului “Școala ta de balet”!

 

Mădălina Giurgescu : ”Vrem să-i ajutăm pe elevii Școlii de balet din Kiev să-și continue studiile la noi”

B.M. – O aniversare într-un an încă marcat de pandemie și mai nou de un conflict armat chiar la granița României. Cum ați sărbătorit baletul în acest context ?

Mădălina Giurgescu – Fiind încă în pandemie, am sărbătorit în cadrul familiar al școlii noastre. Am avut invitați extraordinari care ne-au emoționat cu poveștile și amintirile de pe vremea când au frecventat acest liceu, vizionări de spectacole de balet, o prezentare de carte din domeniul dansului, dezbateri despre ce înseamnă să ajungi un balerin profesionist, dar și un recital oferit de catedra de pian. Deși a fost o zi de sărbătoare pentru noi, am fost marcați și am discutat despre conflictul armat din Ucraina. Am hotărât și noi să strângem donații pentru cei care acum trec prin această teribilă încercare.

De asemenea, vrem să facem demersuri pentru a aduce în România elevi și profesori ai Școlii de Balet din Kiev, să le oferim cazare și sa-i ajutăm să-și continue pregătirea în școala noastră. Sperăm să reușim!

B.M. – Începutul directoratului dumneavoastră se leagă de aniversarea a 73 de ani de existență a  liceului Floria Capsali. Un moment frumos, de sărbătoare, tocmai bun pentru un nou început. Cum a fost această experiență pentru dumneavoastră?

M.G.-   Mi-am început activitatea în calitate de director la Liceul de Coregrafie ” Floria Capsali”, prin concurs, în data de 17 ianuarie 2022. Am venit aici cu forțe proaspete, cu scopul de a face lucruri frumoase pentru această școală. Unul din primele mele proiecte  a fost ca Liceul de Coregrafie ” Floria Capsali” să aibă o zi aniversară. Evident că nu putea fi alta decât 25 februarie, ziua în care s-a născut marea noastră balerină Floria Capsali.

Am început demersurile necesare către ISMB și am obținut aprobarea pentru a avea propria zi a liceului. Imediat după ce am primit aprobarea, am început să ne organizăm.

Am sărbătorit frumos cei 73 de ani de la înființarea primei școli vocaționale de balet din România. Ne-au fost invitați personalități de seamă din lumea dansului. Maestrul Ioan Tugearu ( absolvent al liceului nostru, ultimul elev al Floriei Capsali ), Andra Ionete ( absolventă a liceului și prim-balerină la ONB ), Delia Elena Hanțiu ( fostă elevă și profesoară a liceului, prim-solistă la Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski), Greta Niță ( absolventă a liceului și solistă la ONB ),  Iacob Macrea ( fost profesor de dans românesc al liceului ), Julia Baro ( balerină la ONB ).

Au fost momente emoționante pentru elevi, profesori, invitați și evident și pentru mine. Este o adevărată plăcere să asculți acești oameni care au atât de multe de povestit și  de oferit! Care au împărtășit cu noi experiența lor din această lume fascinantă a baletului! Este o adevărată onoare să îl asculți pe maestrul Tugearu cum povestește plin de emoție, despre ascensiunea dumnealui, despre cum a fost îndrumat de către marea balerină Floria Capsali! Pentru mine a fost o experiență unică, pe care îmi doresc să o repet.

B.M. – Cum au trăit elevii acest moment aniversar?

M.G.- A fost o atmosferă încărcată de emoție, pentru toți cei prezenți, dar mai ales pentru elevi. Invitații noștri i-au cucerit pe toți, reușind să le pătrundă în inimă. În ochii elevilor am văzut admirație, pasiune și ambiție! Era suficient să îi privești ca să îți dai seama că sunt total captivați de poveștile de viață ale invitaților și să vezi cât de tare își doresc să își urmeze visul și să devină balerini precum cei din fața lor!

 

“Am avut șansa de a-i fi aproape Floriei Capsali decenii la rând, până în ultimele clipe ale vieții ei!”, Ioan Tugearu

Mihaela Țigănuș Vasilovici, șef catedră balet: ” Cu ocazia zilei Liceului de Coregrafie “Floria Capsali”, invitatul de onoare al elevilor şi profesorilor, a fost maestrul Ioan Tugearu

Fost prim balerin al Operei Naționale Bucureşti, coregraf de prestigiu şi profesor de balet ,maestrul Ioan Tugearu ne-a evocat personalitatea ctitorului acestei şcoli, marea doamnă a baletului românesc Floria Capsali.

O mărturie emoționantă despre cea care a marcat arta coregrafică din România evocată de  un mare discipol format şi “adoptat” de cea pe care el o numeşte şi astăzi “Maestra mea dragă”.

Ioan Tugearu, maestru de balet: ” M-am bucurat de şansa de a-i fi aproape Floriei Capsali, decenii la rând, până în ultimele clipe ale vieții ei.

Acest moment aniversar a fost o lecție interactivă în care episoade inedite din viața artistei au fost  transformate în momente magice, în care copiii au putut urmări pe viu modul în care Floria Capsali transfigura o mişcare coregrafică. Am trăit astfel, alături de copii, clipe cu adevărat fascinante, într-un univers al creației în care s-au format nu doar cariere artistice, dar şi caractere, acel aliaj inefabil din care se modelează marii artişti.  Ieri si azi, la noi și pretutindeni! ”

 

Mădălina Giurgescu, director: ” Ca manager al acestei școli am un avantaj!”

B.M. – Care este proiectul dumneavoastră pentru liceu în perioada următoare? Ce obiective și ce speranțe aveți pe listă?

M.G. – Am venit cu gânduri mari aici. Îmi doresc să cresc acest liceu! Atât pe partea de cultură generală, unde îmi doresc rezultate foarte bune la examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat, rezultate foarte bune la olimpiadele școlare, pentru că avem elevi foarte bine pregătiți, inteligenți și ambițioși. Dar, îmi doresc să cresc liceul, și pe partea de specialitate. Îmi doresc mai multe parteneriate atat la nivel național cât și internațional,  mai multă promovare, mai multe apariții la spectacole, în mass-media, la concursuri, cu rezultate excelente, evident.

De asemenea, imi doresc să fac anumite demersuri de succes pentru o mai bună dotare a liceului. Dar și demersuri pentru a asigura formarea cadrelor didactice. Mi-aș dori ca această școală  să devină un centru de referință din punct de vedere educațional și cultural, pentru comunitate.

Citește și: 

Salvați Liceul de Coregrafie Floria Capsali! Ballet Magazine vă invită să semnați petiția susținută de copiii, părinții și de profesorii din Liceu!

Premianții și premiile „Ballerinas in Red, 2021”! Vezi care sunt premiile speciale oferite și cine le-a câștigat!

B.M. – Ce înseamnă acum baletul pentru dumnaevoastră și faptul că vă puteți lăsa amprenta în istoria acestui liceu atât de iubit de copiii care visează să facă balet de performanță?

 

Mădălina Giurgescu : ”Am făcut zece ani de balet apoi am ales matematica!”

M.G. – Nu vă ascund faptul că și eu am făcut balet în copilăria și adolescența mea, timp de 10 ani. A fost și a rămas o pasiune a mea, chiar dacă am ales să mă îndrept către alt domeniu, și anume matematica.

Dar, iată că viața m-a readus în sfera baletului, dar în postura de manager al unei școli de balet. Pentru că am făcut balet, consider că am un avantaj. Anume acela că înțeleg mult mai bine elevii și profesorii acestei școli. Ca să poți face un management de calitate, trebuie să înțelegi foarte bine, trebuie să simți nevoile celorlalți membri ai echipei. Așa cum am mai spus, targetul meu este acela de a transforma această școală într-o a doua casă atât pentru elevi, cât și pentru profesori, de a face din acest liceu într-o instituție de referință pentru cultura și educația românească.

Citește și: 

Interviu cu Ioana Daria Kimm, elevă la Liceul de Coregrafie “Floria Capsali”

Maria Theodora Rogojan, elevă a Liceului de Coregrafie “Floria Capsali”

David Duțu, elev al Liceului de Coregrafie “Floria Capsali”

Octavia Cristea: elevă a Liceului de Coregrafie “Floria Capsali”


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate