Încălzirea corpului înaintea orei de balet este vitală

by Sena Vladoiu
Share the NEWS & spread the JOY!

Încălzirea corpului este vitală în ceea ce privește prevenirea leziunilor și o utilizare musculară corectă.

Astăzi, balerinii, dar în special elevii, preferă să se îmbrace cu echipamente de încălzire precum salopete, hanorace, jambiere, booties… și să-și înceapă ora direct la bară. Pe parcurs, de la un exercițiu la altul, își scot hainele și rămân în echipamentul clasic.

De fiecare dată ora de balet ar trebui să înceapă cu o încălzire la sol, întrucat previne eventuale luxații, întinderi de ligamente, accidente.

Încălzirea și pregătirea corpului înaintea orei de balet, face mai mult decât să-ți pună sângele în mișcare. Pregătește mintea și corpul, este foarte importantă și nu ar trebui în nici o zi omisă. Te pregătește pentru un antrenament productiv și te ferește de accidentări. De asemenea, o încălzire corectă optimizează postura și sănătatea întregului corp – mușchi, țesut conjunctiv și sistem nervos.

Citește și: Adrian Însurățelu: “Mișcarea trebuie să ne mențină pofta de joc”

 

Dacă se face o rutină adecvată de încălzire înainte de oră, balerinul capată flexibilitate. Obține elasticitate, se întăresc articulațiile, se dezvoltă forța musculară. Va putea să se miște mai eficient în timpul studiilor și va avea mai puține șanse de a suferi daune. În plus, ca beneficiu, va putea suporta efortul fizic mai bine pe parcursul orei de balet.

Încălzirea

Încălzirea înainte de antrenament crește temperatura corpului, astfel încât impulsurile nervoase să poată călători mai rapid.

O încălzire corectă ar trebui:

  • să mărească temperatura corpului
  • să mărească ritmul cardiac și circulația sângelui
  • să întindă grupele musculare mari și să încălzească articulațiile. Pe măsură ce corpul se încălzește, capacitatea de a întinde mușchii se îmbunătățește. Un mediu cald, permite o transmisie mai rapidă a impulsurilor nervoase și o viteză mai mare de contracție musculară.
  • să îmbunătățească viscozitatea lichidului sinovial (are rolul de a umecta şi hrăni suprafaţa articulaţiilor mobile), încurajând o acțiune articulară mai lină.

 

Cu cât antrenamentul care urmează este mai intens, cu atât încălzirea trebuie să fie mai riguroasă.

După ce a încălzit categoriile mari de mușchi ai corpului și a mobilizat articulațiile majore, fiecare elev se poate concentra pe o zonă care are o importanță deosebită pentru el. După aproximativ 10-15 minute, elevul va fi mai alert din punct de vedere fizic și mental. Se va simți mai energizat și gata de acțiune.

Încălzirea este, de asemenea, importantă în ceea ce privește pregătirea mentală și capacitatea de a se concentra asupra mesajelor interne transmise de corp.

Încălzirea de fiecare dată înaintea antrenamentului este un timp prețios de învățare pentru ca un balerin să-și cunoască corpul și să înțeleagă cel mai bine cum să-l lucreze.

 

Poate că profesorii nu vor avea timp într-o lecție de balet normală să ofere elevilor o încălzire profundă și completă. Poate că de câteva ori pe lună, ar trebui să-i învețe pe elevi ce să facă și cum să facă exerciții, inclusiv să le explice importanța fiziologică a acestui lucru.

 

Bibliografie

Eivind Thomasen, Rachel-Anne Rist, Anatomy and Kinesiology for Ballet Teachers


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate