Început de mandat! Domnul Lucian Romașcanu (re)vine la Ministerul Culturii. El a mai deținut funcția de ministru al Culturii în Guvernul Mihai Tudose

Lucian Romașcanu este un susținător al parteneriatului public - privat, invitând actorii privați să se implice mai puternic în finanțarea proiectelor culturale

by Ballet Magazine
Share the NEWS & spread the JOY!

Lucian Romaşcanu, care a mai deţinut funcţia de ministru al Culturii în Guvernul lui Mihai Tudose (iunie 2017 – ianuarie 2018), este ministrul propus pentru portofoliul Cultură, și a primit miercuri aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate din Parlament reunite. Acesta a avut 15 voturi “pentru”, 3 “împotrivă” şi o abţinere.

Lucian Romaşcanu a absolvit Facultatea de Comerţ din cadrul ASE Bucureşti (1991) şi programul Executive MBA – University of Washington, Seatlle/ Asebuss Bucureşti (2002).

Citește și 

Final de mandat! Declarația de presă a domnului Bogdan Gheorghiu, la încheierea mandatului de ministru al Culturii

Se poate trăi fără cultură? După alegeri, care este rolul pe care-l vom da culturii în societatea românescă!

 

Lucian Romașcanu este noul ministru al Culturii

În primele declarații făcute, Lucian Romașcanu a trecut în revistă priorităţile mandatului său, subliniind importanța finanțării sectorului cultural, remarcand faptul că acest sector este și un important contributor la PIB, cu circa 3,5%.

Indiferent de guvern, cea mai importantă este finanţarea”. Obiectivul este 0,1% din PIB, de care Ministerul Culturii s-a apropiat doar în Anul Centenarului, când finanţarea a fost suplimentată pentru evenimente, după cum a explicat el. “Deşi anul care urmează are nişte cifre destul de limitate, mi-aş dori să îmi conving colegii din Guvern să ajungem măcar la 0,1% din PIB, iar în următorii opt ani sperăm, visăm, la un 1%

Lucian Romașcanu vine cu o serie de idei foarte bune și îndraznețe pentru finanțarea culturii, cum ar fi și aceea ca Loteria Națională să organizeze extrageri suplimentare, cu destinaţie strict culturală.

Din primele sale declarații reiese că este și un puternic susținător al parteneriatului public – privat, invitând actorii privați să se implice în finanțarea proiectelor culturale, menționând chiar oportunitatea modificării cadrului fiscal, care să fie făcut mai favorabil pentru aceasta.

 

Ministrul Lucian Romașcanu, scurt istoric profesional

Din 2006 până în 2009 a fost director executiv, membru al board-ului de directori la Ringier Romania SRL. Activitatea în media a continuat cu funcţiile de director general la Cancan Media SRL (2009-2012), director executiv la Dogan Media International – Kanal D Romania (2012-2014), consilier management al PDG la Societatea Română de Televiziune – TVR (2014-2015). A fost Acting Country Manager la Tailwind Romania (2015-2016).

Ales senator PSD în Circumscripţia electorală nr. 10 Buzău, la 11 decembrie 2016, validat la 21 decembrie 2016. Preşedinte al Comisiei pentru cultură şi media (5 ianuarie 2017 – 31 august 2017), membru în Comisia pentru afaceri europene (22 decembrie 2016 – 3 septembrie 2017), preşedinte al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri şi a Războiului pentru Întregirea Neamului (28 iunie 2017 – 12 septembrie 2017).

Lucian Romașcanu este membru în Grupul parlamentar de prietenie cu Slovenia, Grupul parlamentar de prietenie cu Turcia şi Grupul parlamentar de prietenie cu Israel, de la 26 aprilie 2017.

La 28 iunie 2017, Lucian Romaşcanu a fost propus ministru al Culturii şi Indentităţii Naţionale în guvernul Mihai Tudose, fiind învestit în funcţie la 29 iunie 2017. La 15 ianuarie 2018, Mihai Tudose şi-a înaintat demisia din funcţia de prim-ministru al României, după retragerea sprijinului politic în cadrul Comitetul Executiv Naţional al PSD, iar la 16 ianuarie 2018 preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că l-a desemnat premier interimar pe Mihai-Viorel Fifor, ministru al Apărării Naţionale.


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate