Închideți cinematografele și instituțiile de spectacol! Dar pe ce vă bazați?

by Ballet Magazine
Share the NEWS & spread the JOY!

Închideți cinematografele, teatrele și sălile de spectacol…acolo unde este un număr redus de spectactori, acolo unde publicul este educat și se respectă cu strictețe măsurile de distanțare socială și purtatul măștii.

Decizia de închidere a teatrelor, cinematografelor și sălilor de spectacole a fost luată! Problema este că datele pe care se fundamentează sunt cu semnul întrebării. Un fapt periculos, mai ales că prelungirea blocajului este foarte probabilă, fiind o idee în lucru.

Vă invităm să semnați și să susțineți petiția noastră pentru revenirea la normalitate: Lăsați cultura să revină acolo unde îi este locul! Printre oameni!

Nici nu au revenit bine pe scenă și artiștii primesc o nouă lovitură! De miercuri, spectacolele în spațiile închise sunt din nou stopate în București, la decizia Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență.

Restricția, valabilă cel puțin pentru următoarele 7 zile începând de miercuri, a fost luată în contextul în care, potrivit statisticilor, în ziua de Luni 5 octombrie, rata de incidenţă cumulată calculată la 14 zile în Bucureşti, a fost de 1,86. Conform recomandărilor anunțate de ministrul Sănătății, la incidență de 1.5, restaurantele ar trebui închise, iar evenimentele restrânse, în timp ce localitățile cu incidență 3 sau mai mare trebuie carantinate complet.

Citește și:

Se poate trăi fără cultură? După alegeri, care este rolul pe care-l vom da culturii în societatea românescă!

Horațiu Cherecheș: Consider că este un jaf cultural…Simțim toți că murim!

 

Închideți cinematografele și instituțiile de cultură! Dar pe ce vă bazați?

Ca o măsură de limitare a răspândirii coronavirusului, decizia ar putea avea o logică, mai ales că măsuri asemănătoare au fost și sunt luate și prin alte părți ale lumii, în țări semnificativ mai dezvoltate și mai atente la nevoile cetățenilor.

Cifrele ce fundamentează însă această decizie ridică însă serioase semne de întrebare! Iar prin comparație cu riscurile potențiale existente într-o serie de multe alte zone, blocarea activităților artistice nu pare a fi mai mult decât “o frecție la un picior de lemn”.

Această concluzie poate fi trasă dacă luăm de bune raportările Centrului Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile (CNSBT). Raportări ce arată că cele mai multe focare și cele mai multe cazuri confirmate sunt înregistrate în domenii reprezentate de unități de tipul “Centru rezidențial pentru copii sau vârstnici”, “Unități medico-sanitare” sau “Unități de producție”.  Vezi aici raportul CNSCBT: Raport saptamanal (EpiSaptamana39)

ÎnchidețiRaportări care, pentru numeroși oameni cu experiență în zona cifrelor, ridică serioase semne de întrebare cu privire la fundamentarea deciziei luate.

Și Guvernul este greu de înțeles. Oare pe ce se bazează când tot dă în cap economiei … Pe ce te bazezi? Restaurantele, sălile de jocuri, cinematografele, teatrele … sunt printre cele mai safe locuri închise. Nu o spun eu, o arată datele …

Spune Stelian Muscalu – un specialist în economie, om al cifrelor deci, și prezentatorul emisiunii “Business Club” difuzată pe Digi24.

Evident că există și contra-argumente la această percepție dată de raportul CNSCBT pentru perioada 21 septembrie – 4 octombrie, pus în discuție; și anume faptul că cifrele privind focarele sunt irelevante în contextul acestei decizii. Deoarece reflectă doar numărul angajaților infectați din respectivele domenii de activitate, și nu pe cel al cazurilor confirmate care au ca sursă respectivele domenii.

Iar pe cale de consecință, argumentul adus în susținerea raportului CNSCBT ca fundament al deciziei de închidere a spațiilor publice (restaurante, cinematografe, săli de spectacole, etc) este ideea că acestea sunt locații ce facilitează răspândirea virusului (prin faptul că foarte multe persoane din medii diferite frecventează într-un scurt interval de timp același spațiu). Ce să vezi însă? Nu există cifre în acest sens!

Închideți cultura…ramura care reprezintă identitatea națională a unui popor. Pe ce vă bazați?

Prin urmare, ideea “spațiilor de facilitare a răspândirii” nu ajută cu nimic autoritățile în justificarea hotărârii. Încurcă și mai tare lucrurile pentru înțelegerea publicului larg, pentru că fac și mai tulburi “cifrele” ce stau la baza deciziei. Și fac deci pertinentă întrebarea: “Care sunt cifrele care arată că spațiile respective (restaurante, cinematografe, teatre, săli de spectacole) sunt cele care facilitează transmiterea virusului?

 

Blocarea activității cultural-artistice prin închiderea sălilor de spectacole, fundamentată pe date rupte de realitate.

O întrebare chiar și mai pertinentă dacă sunt luate la bani mărunți și cifrele privind “rata de incidență”, după cum atrage atenția Adrian Negrescu , un fin și foarte bun analist al fenomenului din perspectivă economică.

Decizia absolut aberantă privind închiderea restaurantelor, barurilor, cinematografelor și a sălilor de spectacole din București se bazează pe ideea că în capitală a fi în jur de 2 milioane de oameni. Este o dovadă că autoritățile nu au nici o legătură cu realitatea. Bucureștiul a ajuns de mult la 4 milioane de locuitori, astfel că rata de infectare este pe undeva la 0,8%

Spune acesta combătând astfel corectitudinea fundamentelor pentru decizia de închidere luată de autorități.

Un semnal de alarmă cu atât mai important cu cât, exact aceleași date pot sta atât la baza prelungirii blocajului. Dar mai ales, la baza unei eventuale carantinări ale unor zone din interiorul Bucureștiului – dacă este să luăm în considerație declarațiile făcute de Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu. Miercuri spunea că este posibilă carantinarea sectoarelor, dacă rata de incidenţă a COVID-19 creşte.

Am precizat şi ieri, carantinarea sectoarelor este posibilă. Ieri m-a întrebat cineva dacă putem să facem carantină aşa, mai pe cartiere, e mai dificil, dar, dacă se va impune, vom face şi acest lucru“, a spus Cojanu, după şedinţa Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, întrebat de jurnalişti dacă se poate ajunge până la carantinarea unui sector dacă în acea zonă incidenţa cazurilor de COVID-19 va fi mare.

El a menţionat că va solicita o situaţie privind incidenţa infecţiilor cu SARS-CoV-2 pe sectoare. Gheorghe Cojanu a adăugat că, dacă rata de incidenţă va ajunge la 3, se vor lua “măsuri extreme”. “Starea de urgenţă va fi impusă dacă se ajunge la 3. Dar starea de urgenţă nu poate fi impusă de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Bucureşti. Este impusă de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi Guvernul adoptă acte normative în acest sens. Dar am spus, ne putem aştepta“, a explicat prefectul.

Nu închideți industriile artistice. Artiștii aduc speranță și lumină în societate! Nu închideți lumina!


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate