“Lacul lebedelor”, în regia și coregrafia marelui maestru Oleg Danovski, pe scena Operei Naționale București

by Sena Vladoiu
Share the NEWS & spread the JOY!

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 19 noiembrie, ora 18:30, premiera spectacolului de balet „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, regia și coregrafia Oleg Danovski, adaptarea și punerea în scenă Oleg Danovski Jr., scenograf costume Viorica Petrovici, scenograf decoruri Adrian Damian. Conducerea muzicală Iurie Florea.

Titlu de referință în istoria baletului, „Lacul lebedelor” a avut premiera mondială pe 20 februarie 1877, la Teatrul Bolshoi din Moscova, unde nu a fost bine primit.

In 15 ianuarie 1895, cu o nouă coregrafie realizată de Marius Petipa și Lev Ivanov spectacolul a avut un succes enorm la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg.

Premiera celebrului balet “Lacul lebedelor” a fost prezentată pe scena Operei din Bucureşti, în luna noiembrie, 1957,  în versiunea inegalabilă a maestrului Oleg Danovski, ovaţionată deopotrivă, în turnee de anvergură, la Teatrul Bolshoi din Moscova, dar şi în Italia, Grecia, Cuba şi multe alte ţări cu îndelungată tradiţie în arta coregrafică.

Citește și

Familii de balerini de top din istoria dansului: Petipa

Cum alegem o școală de balet? Lista școlilor de profil, private și publice, din România

 

Povestea din spatele celei mai celebre dintre compozițiile de balet este una cât se poate de captivantă și a reprezentat, de-a lungul timpului, subiectul de discuție al multor critici

Unul dintre fondatorii baletului rusesc, Fyodor Lopukhov, a numit „Lacul lebedelor” drept o operă națională, având în vedere simbolistica centrală – lebăda, simbolul acesteia fiind foarte des întâlnit în lirica populară; atât subiectul operei cât și imaginea lebedelor reprezintă ideea dragostei veșnice în cultura Rusiei. Una dintre cele mai frumoase povestiri folclorice rusești, „Rața albă”, a influențat într-o mare măsură „Lacul lebedelor”. Contemporanii lui Ceaikovski au afirmat că acesta a prezentat de-a lungul vieții un mare interes pentru viața lui Ludwig II al Bavariei, a cărui tragica poveste este simbolizată prin lebăda din opera compozitorului.

Legenda despre prințese transformate în lebede de un vrăjitor rău, în care vraja lui poate fi spulberată numai prin iubirea unui prinț, rămâne și în zilele de astăzi poate cea mai frumoasă poveste de balet ce a fost lăsată posterității.

Toate reprezentațiile lunii noiembrie și decembrie ale spectacolului “Lacul lebedelor”pe scena Operei Naționale București, sunt #soldout!


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate