Institutul de Cercetare Multidisciplinară în Artă (ICMA) din cadrul Universității Naționale de Arte ”George Enescu” (UNAGE) din Iași derulează în perioada octombrie – noiembrie 2022, proiectul de cercetare artistică OPUS I – IV, coordonat de lector univ. dr. Sandra Elizabeth Mavhima.
Proiectul are în vedere lansarea cărții “Limbajul coregrafic în filmul experimental”, o lucrare de cercetare în domeniul Cinematografie și Media, asupra practicilor coregrafice care s-au dezvoltat în decursul secolelor XX-XXI în Europa și Statele Unite ale Americii. Lansarea cărții a fost, și va fi însoțită. de prezentarea spectacolului de dans contemporan OPUS I-IV.
Citește și
De cȃtǎ „deschidere” e nevoie ȋn balet? Cum a evoluat etalarea picioarelor
Laurenţiu Guinea, de la prim-balerin la profesor universitar de matematică. „Nonconformismul este unul dintre factorii primordiali în cariera unui balerin”
“Limbajul coregrafic în filmul experimental” un proiect coordonat de lector univ. dr. Sandra Elizabeth Mavhima
Cartea are la baza lucrarea de doctorat cu același nume publicată in 2021 de Sandra Mavhima, ce a pornit de la ideea că filmul experimental reprezintă una din tendințele de dezvoltare a artei coregrafice.
Dance for Camera, Screendance, Dance Video sunt doar câteva dintre denumirile pe care le-a capătăt în decursul timpului arta dansului în relația sa cu filmul. La prima vedere s-ar părea că lucrurile nu s-au schimbat față de perioada de început, pentru că dansul și filmul co-există pe aceeași suprafață încă de la nașterea artei cinematografice. Stau mărturile în acest sens realizările unor cineaști, coregrafi și dansatori deschizători de drumuri precum Frații Lumière1 , Oskar Schlemmer2 , Hilary Harris3 , Maya Deren4 , Leni Riefenstahl5 .
Lucrarea Sandrei Mavhima arată că astăzi însă se petrece ceva complet nou și diferit față de trecut. Coregrafia, și împreună cu ea dansul, se afirmă ca arte autonome, ies din parametrii în care au fost configurate și își extind preocupările către alte domenii. Dacă până acum arta coregrafică a fost privită ca fiind Cenușăreasa artelor, azi, analizând cu obiectivitatea pe care o dă trecerea timpului, inițiativele unor coregrafi precum Loïe Fuller , Daniel Nagrin, Merce Cunningham , Sergiu Anghel, se poate constata clar realitatea conform căreia coregrafia a atins maturitatea necesară unei arte de prim rang, ca efect firesc al evoluției polenizate de contextul socio-cultural, dar și de descoperirile științifice ale secolului XX.
Citește și
7 curiozități despre balet care merită a fi împărtășite! Știați că președintele Turkmenistanului a interzis baletul și opera, în 2001?
6 mari compozitori celebri în istoria muzicii de balet
Lansarea cărții “Limbajul coregrafic în filmul experimental” a fost însoțită de prezentarea spectacolului de dans contemporan OPUS I-IV
Spectacolul este o transpunere coregrafică a scurtmetrajelor de animație abstractă OPUS I-IV, realizate între anii 1921-1925 de către pictorul și cineastul Walter Ruttmann. Prin gest, sunet, mișcare și interacțiune umană, acțiunea formelor abstracte din film capătă viață prin intermediul a patru portrete coregrafice ce redau patru momente din viața unui om. Spectatorul este invitat pe această cale, să pătrundă cu imaginația în universul formelor și să se lase purtat de ele pentru a descoperi noi sensuri despre propria viață.
Coregrafia spectacolului este semnată de Sandra Elizabeth Mavhima, coregraf asociat al Teatrului de Balet Sibiu și creatoare a scurtmetrajul ”Collective Identity” selectat de Essential Dance Film – TenduTv (SUA) pentru colecția celor mai reprezentative filme de dans din lume în anul 2012. Muzica spectacolului este realizată de către compozitorul Bogdan Marinescu, light design-ul aparține lui Andrei Emilian, iar costumele sunt create de către Anastasia Bannaia și Alexandru Floarea (Papucei.ro). Dansează Juan Cruz Luque, Bianca Secrieru, Alina Postolache, Ilinca Agafiței, Anna Van Haaren, studenți ai programului Coregrafie, Facultatea de Teatru (UNAGE).
Citește și
Top 10 cele mai bune filme despre balet. Merită să le vedeți pe toate
Top 10 cele mai bune școli de dans din S.U.A. în 2019-2020
Proiectul OPUS I-IV este realizat cu sprijinul Institutului de Cercetare Multidisciplinară în Artă din UNAGE Iași în cadrul granturilor finanțate din fondurile de cercetare ale UNAGE pentru anul 2022
Lansările de carte și prezentările spectacolului vor avea loc în datele:
• 04 noiembrie 2022, ora 18:00, Muzeul de Artă Contemporană”George Apostu” Bacău;
• 15 noiembrie 2022, ora 17:30, Holul de Onoare al Palatului Culturii, Iași;
• 18 noiembrie 2022, ora 19:00, Centrul Cultural ”Ion Manu”, Otopeni.
Despre ICMA – Institutul de Cercetare Multidisciplinară în Artă
Constituind un departament în cadrul Universităţii Naţionale de Arte ”George Enescu”, aflată sub conducerea curatorului prof. univ. dr. Cristian Nae, ICMA încurajează analiza formelor și practicilor cunoștințelor artistice, dezvoltate în arta modernă și contemporană, și într-un sens mai larg, în cultura și societatea contemporană. Institutul acționează ca un catalizator pentru cunoștințe avansate și experiment artistic promovând cercetarea multidisciplinară în istoria și teoria artelor vizuale, muzicii și artelor spectacolului, precum și în domeniul cercetării artistice.
—
Parteneri instituționali: Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Centrul de Cultură ”George
Apostu” Bacău, Centrul Cultural ”Ion Manu” Otopeni.
Parteneri media: Revista Timpul, modernism.ro, BZI.ro, Ballet Magazine Romania