Aspirație către frumos, eleganță, sacrificiu și voință. Nu doar un hobby, o meserie sau un stil de viață, ci o artă născută și făcută din pasiune. Toate acestea, într-un singur cuvânt: balet! Din secolul al XVI-lea, de la curtea reginei Caterina de Medici, baletul a evoluat la o artă omniprezentă. Spectacolele pline de însuflețire care au loc în zilele noastre pe cele mai mari scene ale lumii, ne arată că totul este posibil. Privit fie ca un hobby fie ca o viitoare meserie, baletul este, fără dar și poate, o artă care merită atenția tuturor.
Vezi și lista instituțiilor publice de învățământ de profil
Lista lungă a beneficiilor baletului. Sănătate și armonie
Pe lângă realizarea ținutei și expresiei estetice, baletul ajută la dezvoltarea musculaturii, la întărirea sistemului osos și a capacității de concentrare. De asemenea, un copil care a pășit într-o școală de balet va fi mai sigur pe sine, integrarea într-un colectiv nu va fi niciodată o problemă și va căuta întotdeauna să se autodepășească, așa cum a învățat prima dată în sala de repetiții.
Cei care visează de la început să facă o carieră în balet sau la un moment dat decid să treacă de limita baletului practicat ca hobby și au aptitudinile necesare, au posibilitatea să-și câștige traiul într-un mod captivant și vor realiza că toate sacrificiile au meritat. Fiecare persoană care a îmbrățișat viața de balerin știe că talentul nu este suficient, ci presupune ore de muncă, perseverență și dedicație, partea esențială fiind repetiția. Din acest punct de vedere, un copil care intră în lumea baletului la vârsta de 4-5 ani are din start un avantaj.
Vezi toate școlile private din România care oferă cursuri de balet
Fie că vă doriți performanță sau o activitate extrașcolară care să aducă un plus în viața copilului, alegerea potrivită a școlii de balet sau a profesorului este primul pas. Cum viitorii balerini au vârste fragede, rolul de „deschizător de drum” îi revine părintelui ori tutorelui. Însă, acest lucru nu înseamnă că doar copiii pot păși într-o sală de balet. Multe școli de gen țin ore de balet și pentru adulți. Așa că, niciodată nu e prea târziu pentru această lume spectaculoasă!
Cum alegem școala de balet potrivită? Cea mai bună școală de balet!
Proximitatea! În general, când opțiunile sunt variate, părinții aleg cea mai apropiată școală de balet. Nu uitați că la câteva minute distanță de acel studio puteți găsi locul ideal pentru copil sau pentru dumneavoastră. Alegerea potrivită se bazează pe documentare, pe câteva click-uri sau câteva apeluri date în plus. Important este să acordați atenție tuturor variantelor.
Citește și “Lista Facultăților și a secțiilor de coregrafie”
Vârsta și experiența profesorului! Dacă profesorul are o experiență de zeci de ani, nu înseamnă automat că rezultatele vor fi extraordinare. Important este ca profesorul pe care îl are școala de balet, indiferent de vârstă, să se adapteze constant la nevoile și aptitudinile cursanților, iar metodele și tehnicile folosite să fie „în trend” cu societatea din zilele noastre.
Timpul! Un alt criteriu la fel de important în alegerea școlii de balet potrivită este programul. Luați în calcul orarul de la școală al copilului și disponibilitatea dumnevoastră de a-l duce la orele de balet. În general, cursurile sunt împărțite pe categorii de vârstă și/sau experiență.
Dotările sălii! Școala de balet ideală trebuie să pună la dispoziția cursanților o sală primitoare, iluminată, încălzită, cu oglinzi, bare, sistem de sonorizare, cu grupuri sanitare și vestiare separate.
Prețul! În mod normal, prețul ar trebui să reflecte calitatea. Însă, lucrurile nu stau astfel de fiecare dată. Asigurați-vă că viitoarea balerină sau viitorul balerin are parte de cea mai bună introducere în această artă și că are posibilitatea de a evolua la școala de balet aleasă.
Încearcă o școală de balet! Dacă nu-ți place, caută altă școală!
Pentru copil, cel mai important este să se simtă confortabil la orele de balet și să fie ambiționat, să vrea să continue din proprie inițiativă. Această activitate nu trebuie să îi aducă stres sau anxietate, ci dimpotrivă, să le combată. Alegeți o școală, explicați-i ce se va întâmpla acolo și dacă nu i-a plăcut, încercați și în altă parte. Poate un alt profesor sau un alt colectiv va fi pe placul său. Iar pentru dumneavoastră, asemenea.
În continuare, vă întindem o mână de ajutor și vă prezentăm opțiunile pe care viitorii balerini le au în România. Școli publice sau private, profesori care mai de care mai experimentați și rezultate pe măsura așteptărilor.
Citește și “Învățămȃntul de balet de stat din Romȃnia”