Lorelei Vișinescu Bari este una dintre cele mai cunoscute și apreciate profesoare de balet, fondatoare a academiei de balet ”La Sylphide” Absolventă a Liceului de Artă ”George Enescu”, din Bucureşti, secţia Coregrafie, a studiat o paletă largă de discipline precum dans clasic, pas de deux, dans de caracter, dans românesc, dans modern, istoria baletului, pian, arta actorului.
Din 1985, a fost balerină a Operei Române din Bucureşti. După doi ani însă a făcut trecerea spre o carieră didactică. Timp de şase ani, a fost maestru de balet şi asistent-coregraf al Teatrului Naţional de Operă şi Balet din Rijcka, Croaţia. Următorii trei ani a fost maestră de balet şi coregraf la Scuola di Danza ‘Kinderballet’ din Trinitapoli, Italia. În această perioadă a pregătit elevi cu vârste între 5 şi 20 de ani. De asemenea, a predat cursuri de dans clasic, contemporan şi modern.
Citește și
YAGP Paris 2021! 3 premii pentru 3 balerine La Sylphide și Outstanding Teacher pentru maestra Lorelei Bari
DWC Romanian Qualifier 2021: 60 de burse de studiu acordate tinerilor dansatori. Interviu cu Lorelei Bari, director artistic
Ca maestră de balet, Lorelei Vișinescu Bari și-a perfecționat o metodă de predare pentru a forma dansatori bine pregătiți și competitivi
Ballet Magazine: Ați făcut foarte repede trecerea de la balerină la maestru de balet. Când v-ați dat seama că vă atrage mai mult o carieră didactică?
De cand eram foarte mică mi-am dorit să fiu profesor. Vin dintr-o familie de dascăli: bunicul meu a fost preot și profesor, mama a fost profesor – așa că probabil felul lor de a-mi explica diverse lucruri și de a-mi răspunde la întrebări mi-au insuflat respectul și dorința să le calc pe urme.
Ballet Magazine: Cu ce provocări se confruntă proprietarii unei școli private de balet?
Provocările sunt multiple: de la găsirea unui spațiu adecvat, la a le explica tuturor cu ce te deosebești de multe alte școli (sau așa-zise școli) de pe piață, trecând prin multiple probleme financiare cărora trebuie să le faci față permanent. În plus, trebuie să demonstrezi continuu că ceea ce faci este de înaltă calitate.
Ballet Magazine: Care sunt satisfacțiile pe care le oferă o școală de balet?
Satisfacția cea mai mare e să-ți vezi elevii progresând și dezvoltându-se din mici copilași care visează să devină balerini/balerine până la adevărați profesioniști care te încântă pe scenă și ajung să danseze pe scenele din întreaga lume
Citește și
La Sylphide, o Academie de balet de nivel internațional pentru copiii care vor să facă din balet o meserie
Lorelei Bari, profesor de balet: ”Îmi doresc să văd cât mai mulți dintre elevii noștri pe marile scene ale lumii!”
Satisfacția cea mai mare e să-ți vezi elevii progresând și dezvoltându-se din mici copilași care visează să devină balerini sau balerine până la adevărați profesioniști
Ballet Magazine: Ne puteți spune câteva povești de succes ale unor foști elevi pe care i-ați format? Care a fost parcursul lor profesional după ce au absolvit cursurile școlii ”La Sylphide”?
Mulți dintre copiii pe care i-am format sunt acum în străinătate în școli de renume mondial sau pe scene faimoase, dintre care voi enumera câțiva: Mara Tudose – solistă la Eifman Ballet St Petersburg, Natalia Cîmpeanu – absolventă a facultății Royal Academy of Dance, Nora Stancu – de anul acesta studenta la Martha Graham School of Contemporary Dance, Sofia Barzac – elevă la Vaganova Ballet Academy, Carina Giorgiu – elevă la École de Danse de l’Opéra de Paris, Teodora Neacșu – elevă la Zurich Ballet Academy, Ana Maria Zamfir – elevă la European School of Ballet Amsterdam.
Doar în acest an școlar (care a început în Septembrie 2022) elevii noștri care au participat la YAGP Paris au primit peste 10 burse pentru a studia în Europa
Ballet Magazine: Ce calități ar trebui să aibă un copil care își dorește să facă o carieră în dans?
Orice copil care visează la o carieră în dans trebuie să aibă – pe lângă calitățile fizice necesare acestei meserii – tenacitate, pasiune reală pentru dans și o putere de muncă fantastică.
Ballet Magazine: Care sunt concursurile și stagiile de pregătire pe care le-ați recomanda copiilor care vor să facă performanță? Din experiența dumneavoastră, credeți că există anumite programe care netezesc drumul spre succes?
Eu le-aș recomanda copiilor să se axeze mai mult pe studiu decât pe concursuri. Acestea au partea lor bună – se dansează pe scenă, se pot compara cu alți copii de vârsta lor și astfel își pot aprecia nivelul tehnic. Însă concursurile nu ar trebui să devină cea mai importantă preocupare a celor care vor să facă din balet o carieră.
Lucrul zilnic, studiul elementelor tehnice și artistice – aceasta ar trebui să fie cea mai importantă activitate. De asemenea, ii sfătuiesc ca atunci când au ocazia să participe la masterclass-uri susținute de maeștri internaționali să o facă și să încerce să învețe cât mai mult de la fiecare profesor cu care intră în contact. La audiția de angajare într-un teatru profesionist nimeni nu va intreba câte premii a luat un elev, ci îl vor examina într-o oră de studiu.
Ballet Magazine: Dacă ar fi să faceți o comparație între o școală de balet de stat și una particulară, care credeți că sunt diferențele? Există și similitudini?
Similitudinea constă în faptul că în ambele se studiază dansul și se încearcă să li se dea elevilor cea mai bună pregătire. Diferența majoră este faptul că școlile private trebuie să se autofinanțeze 100%, ceea ce face mult mai grea pentru ele supraviețuirea. În plus, programul pe care li-l poate face copiilor o școală privată depinde de orarul școlar al acestora, deci este mult mai complicat de organizat față de o scoală de stat.
Ce este însă important este că avem în România mulți copii talentați și muncitori, iar datoria noastră ca dascăli este să ii ajutăm cât de mult putem să-și realizeze visele.