Loreta Alexandrescu Stein, celebra coregrafă de origine română de la Scala din Milano, a pierdut lupta cu boala

Loreta Alexandrescu Stein, o îndrăgită profesoară la Şcoala de balet a Academiei Teatrului Scala din Milano, Italia, s-a stins după luni întregi de suferință. Anunțul trist a fost făcut vineri, pe pagina de Facebook a Academiei

by Ballet Magazine
Share the NEWS & spread the JOY!

Loreta Alexandrescu Stein, coregraful de la Scala din Milano, a murit! Românca ce s-a remarcat în baletul mondial a pierdut lupta, după opt luni de chin, cu o boală incurabilă.

Loreta Alexandrescu Stein, născută la Cluj și stabilită în Italia de foarte mulți ani, este una dintre cele mai cunoscute figuri din lumea baletului mondial. A încetat din viață pe 18 februarie 2022.

Citește și

Călin Hanţiu, maestrul baletului din Constanţa, a murit. A fost prim-solistul faimoasei trupe a lui Oleg Danovski în perioada acestuia de glorie

Carla Fracci, cea mai cunoscuta balerina din Italia, a incetat din viata. A dansat cu Rudolf Nureyev, Mikhail Baryshnikov, dar și cu românul Gheorghe Iancu

 

Loreta Alexandrescu Stein, un profesor și coregraf de renume mondial

De-a lungul activității sale ca profesoară, Loreta Alexandrescu Stein a format mai multe generații de balerini care au făcut istorie pe toate marile scene de profil ale lumii. Printre elevii ce s-au făcut remarcați se află nume mari ale scenei, precum Roberto Bolle, Massimo Murru, Marta Romagna, Beatrice Carbone sau Nicoletta Manni.

După o carieră impresionantă de balerină pe scena diverselor teatre din Italia, Loreta Alexandrescu Stein a început să lucreze ca profesioară de balet și coregrafă. Remarcată pentru abilitățile sale, românca a ajuns, în 1988, să fie angajată ca profesoară a Şcolii de balet a Academiei Teatrului Scala din Milano, fiind una dintre cele mai iubite şi apreciate maestre.

Profesoară de balet clasic, dans istoric şi dans de caracter, Loreta Alexandrescu Stein a lucrat și ca asistent coregraf al unor spectacole produse de Academia Teatrului Scala din Milano, unul dintre cele mai importante teatre ale lumii din domeniul baletului.

 

Lumea baletului mondial în doliu după moartea coregrafei Loreta Alexandrescu Stein

“Teatrul Scala se alătură cu adâncă emoție studenților, profesorilor și întregii Academii La Scala amintindu-și de Loreta Alexandrescu, în ziua trecerii ei în neființă. Timp de mai bine de 30 de ani ca profesoară de balet a instruit generații de dansatori care astăzi sunt interpreți de frunte în teatrul nostru și pe scene din întreaga lume. Vor purta mereu în suflet lecțiile fundamentale pe care ea le-a predat în acel moment special de formare și de creștere profesională, artistică dar și umană

Când a ajuns în Italia, la sfârșitul anilor 70, deja se alăturase activității didactice pentru care a demonstrat abilități rare. Din anul 1988 şi până la sfârşitul vieţii sale, a fost profesoară a Şcolii de balet a Academiei Teatrului Scala din Milano.

A instruit generații de dansatori care astăzi evoluează pe cele mai importante scene ale lumii. Lasă în urmă un gol imens și va rămâne în amintirea noastră ca o persoană generaosă, zâmbitoare și luminoasă, mereu atentă și gata să asculte. Drum bun, Loreta”, au transmis, pe 18 februarie 2022, reprezentanții Academiei Teatrului Scala din Milano, una dintre cele mai respectate instituții culturale din lume.

 

Loreta Alexandrescu a absolvit cursurile Liceului de coregrafie din Cluj-Napoca în anul 1975, datorită directorului Octavian Stroia

Născută la Sinaia, Loreta Alexandrescu a absolvit cu note maxime cursurile Liceului de coregrafie din Cluj-Napoca în anul 1975. Școala din Cluj a urmat-o datorită directorului Octavian Stroia care o remarcase la un curs de balet din cadrul Casei de cultură de la Sinaia. Pe lângă acesta, la formarea Loretei Alexandrescu au contribuit profesori precum Roman Moravski sau Vasile Solomon, nume importante ale artei coregrafice clujene.

După ce a terminat studiile de la Cluj, Loreta Alexandrescu a fost repartizată ca solistă la Teatrul Rapsodia din Bucureşti, iar în anul 1978 a ajuns în Italia, ţară în care a decis să și rămână și să se stabilească definitiv.


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate