Maestrul Vasile Solomon, lansare de carte: “ABC-ul dansului clasic”! O carte îndrumar pentru arta baletului.

Vasile Solomon, Maestru și Coregraf la Opera Națională Cluj, a studiat pedagogia de balet și la Moscova timp de 3 ani, iar din 1985 a avut un periplu în spațiul ex-iugoslav, unde a activat ca maestru de balet, coregraf și șef de balet

by Sena Vladoiu
Share the NEWS & spread the JOY!

Maestrul Vasile Solomon s-a născut în Roman, în anul 1944. În 1954, o comisie condusă de Octavian Stroia, fondatorul școlii de balet din Cluj (care îi poartă acum numele), i-a descoperit aptitudinile fizice și muzicale și l-a chemat la Cluj, pentru a deveni, la 10 ani, elev al Liceului de Coregrafie, pe care l-a absolvit în 1963.

Citește și

Opera Națională Română Cluj-Napoca a sărbătorit 100 de stagiuni

Opera Națională Română din Cluj-Napoca, mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a Dansului

“ABC-ul dansului clasic” de Vasile Solomon, o “Carte Îndrumar” pentru arta baletului

Imediat după terminarea liceului a fost angajat ca balerin la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, unde momentan este maestru de balet și coregraf. Vasile Solomon a studiat pedagogia de balet și la Moscova, timp de 3 ani, iar după activitatea desfășurată în cadrul Operei Române din Cluj-Napoca, a început în 1985, un periplu în spațiul ex-iugoslav, unde a activat ca maestru de balet, coregraf și șef de balet. Prima dată Sarajevo, a urmat Ljubljana, apoi Maribor, Zagreb și Rijeka.

În calitate de coregraf a montat numeroase spectacole în țară și în străinătate, prin intermediul cărora și-a exprimat ideile și sensibilitatea artistică, în limbaj clasic și neoclasic.

Vasile SolomonAnul acesta, maestrul Vasile Solomon va lansa cartea ABC-ul dansului clasic. Vom reveni cu detalii despre data punerii în vânzare.

CUVÂNT ÎNAINTE: 

ABC-ul dansului clasic se dorește a fi o Carte Îndrumar în care sunt cuprinse o serie de norme, reguli și recomandări practice din domeniul baletului. 

Lucrarea este structurată pe capitole, care apoi se împart în categorii și grupe de mișcări. În carte, în afară de tema principală, dansul, sunt incluse și recomandări utile de anatomie, psihologie, de muzică sau pedagogie care sunt teme indispensabile pentru o abordare elaborată a subiectului principal. 

Cartea se adresează în principal elevilor din clasele superioare ale liceelor de coregrafie, tinerilor balerini, care vor să-și facă ordine în acumulările practice și balerinilor cu experiență scenică, care doresc să îmbrățișeze o carieră pedagogică. 

Pentru elaborarea acestei cărți mi-a fost de mare folos experiența acumulată în 65 de ani de “hoinăreli” prin sălile și scenele unde baletul este prezent; ca elev, balerin, profesor, maestru de balet sau coregraf. Anii petrecuți la Moscova pe lângă renumiți profesori și metodiști, mi-au ordonat acumulările precedente și mi-au luminat calea pentru a reuși să deslușesc și să înțeleg mecanismele prin care se pot obține poziții, mișcări și pași, care apoi combinate logic pot deveni creații coregrafice. 

Tot la Moscova, distinul profesor P.A. Pestov mi-a deschis ochii să pătrund în esența tehnicii dansului, răsturnându-și tolba cu știința predării metodice, pe care eu am cules-o cu grijă în caiete de notițe, de care nu m-am despărțit niciodată. 

De-a lungul carierei, m-am condus după spusele profesorului Tarasov că pedagogia de balet nu este o dogmă, ci că ea se îmbunătățește și se adaptează conform noilor evoluții și curente ce apar continuu. 

De aceea, îi îndemn pe cei care se pregătesc pentru o carieră pedagogică sau deja o practică, ca acest Îndrumar de balet să fie punctul de plecare fără de care orice evoluție nu este posibilă, iar apoi, de asemeni treptat să-și personalizeze modul de predare și în același timp să fie atent la noile evoluții pe plan mondial și să preia tot ce crede că se potrivește manierei sale de predare.


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate