Martha Savin: Când l-am văzut pe Serghei Polunin în ”Take me to church”, i-am spus mamei că vreau să dansez!

by Mihaela Moldoveanu
Share the NEWS & spread the JOY!

De la înot de performanță la balet. De performanță! Martha avea nouă ani și jumătate când viața i s-a schimbat. În momentul în care l-a văzut pe Serghei Polunin dansând, a simțit o emoție căreia nu i-a putut rezista. I-a spus mamei că vrea să danseze, a găsit o școală de dans și de atunci, sub supravegherea atentă a profesoarei Oana Ioniță, în numai doi ani a câștigat premii după premii! O carieră frumoasă izvorăște din dansul Marthei, din hotărârea și pasiunea cu care își scrie viitorul.

 

Premiul I la finala mondială “Youth America Grand Prix”, New York

– Felicitări, Martha, pentru o carieră atât de promițătoare. Anul 2019 a fost cel mai bun de până acum, daca ne luăm după premiile câștigate. Îți doresc ca cei care vin să fie și mai plini de satisfacții! Spune-mi, cum s-a schimbat viața ta după toate aceste premii?

M.S – Mulțumesc mult pentru felicitări. Anul care a trecut a fost un an extraordinar, am reușit niște performanțe unice pentru România. Premiul I la YAGP Finals New York mi-a adus foarte multă bucurie, în rest viața mea nu s-a schimbat, am același program, merg la aceeași școală, am aceeași prieteni, continui să fac ceea ce îmi place.

– Cum arată programul tău pe următoarele luni, la ce concursuri vei mai participa, unde mai ești invitată, unde călătorești?

M.S. – Momentan mă aflu la Princesse Grace Dance Academy din Monaco, în urma invitației de a participa la un stagiu de pregătire. În aprilie urmează să plec la Finala YAGP New York 2020, în vară voi merge la workshop-urile la care am fost invitată, respectiv două săptămani la D&D Dance Barcelona, o săptămână la Royal Ballet School din Londra (unde am devenit International Scholar), două săptămâni la Anarella Ballet School din Portugalia. Din păcate nu am timpul necesar să dau curs tuturor invitațiilor.

Baletul trebuie făcut din pasiune, numai așa poți să transmiți emoție!

– Ce calități crezi că te-au ajutat să ajungi unde ești astăzi? Și ce sfaturi le-ai da tinerelor ca tine care fac balet?

M. S. – În primul rând mă ajută flexibilitatea. Spun asta pentru că am observat că în concursuri, pe lângă performanțele artistice, juriul este impresionat de datele mele native pentru balet. Dar sunt conștientă că trebuie permanent să-mi mențin aceste atuuri. De asemenea disciplina, puterea de concentrare, pasiunea și dragostea pentru dans. Și nu în ultimul rând profesoara de balet Oana Ioniță mă ajută să fiu cine sunt astăzi.

– Cum arată programul tau de antrenament?

M.S. – Deocamdată programul meu cuprinde 4 ore de balet pe săptămână la nivel de grup. În preajma concursurilor mă antrenez în plus 2 ore pe săptămână în care repet variațiile pentru concurs. De curând am început să fac primii pași în poante și, ca antrenament, sâmbăta petrec două ore în poante!

– Cum reușești să împaci școala cu dansul?

M.S- Sunt elevă în clasa a VI-a la școala generala nr. 11, Ion Heliade Radulescu, învăț după amiaza, temele le fac dimineața, iar luni și miercuri merg la antrenament de la orele 19 la 21. Am terminat clasa a V-a cu premiul de excelență și așa îmi doresc să termin și anul acesta.

Serghei Polunin m-a inspirat să dansez!

– Bănuiesc că ai un model, o balerină care te inspiră sau o personalitate din alt domeniu?

M.S. – Aveam 9 ani și jumătate, făceam înot de performanță, un sport pe care îl adoram, însă într-o zi l-am văzut pe Serghei Polunin în videoclipul “Take me to Church”. Acela a fost momentul în care i-am spus mamei “vreau să dansez”! Emoția pe care am simțit-o când l-am văzut pe Serghei dansând, m-a făcut să-mi doresc să dansez. În următoarea lună, am renunțat la înot și m-am înscris la Academia de balet “Dance Planet”.

Cea mai frumoasă amintire de până acum?

M.S. – Momentul în care am dansat Casta Diva ( coregrafia Oana Ioniță), la Metropolitan Opera din New York, în deschiderea galei ”Stars of Today meet the Stars of Tomorrow ”

”Defectul” meu e dorința de a fi perfectă

– E și ceva în personalitatea ta care e mai greu de controlat, vreun defect, vreo adicție, ceva care te distrage uneori când trebuie să te antrenezi?

M.S. – Momentan poate “defect” aș numi dorința mea de perfecțiune, presiunea la care mă supun pentru a fi perfectă. Nu am adicții și în general reușesc să fac ceea ce îmi propun.

– E greu pentru tine să te menții în formă? Poți să ne împartășești care este dieta ta, cum te relaxezi, dacă mai faci vreun sport ?

M.S. – Nu urmez nicio dietă, îmi place sportul foarte mult, înainte de balet am facut doi ani și jumătate de înot de performanță, iar în rest merg foarte mult pe jos, fac o oră de pilates pe săptămână. Am în general un program foarte activ. Când vreau să mă relaxez mă uit la variații de balet și îmi place să mă uit la concursuri de făcut prăjituri!

– Mâncarea preferată?

MS. – Pastele carbonara.

Cel mai mare vis e să dansez!

– Ce hobby-uri ai? Ce îți place să faci în timpul liber?

M.S.- Adevărul e că dansul este hobby-ul meu. În plus, îmi place foarte mult să călătoresc cu familia mea, am călătorit împreună în toată lumea.

– Ai atins succesul foarte repede, în doar doi ani de când te-ai apucat de balet. Familia ta cum vede acest lucru? Cine te ajută cel mai mult?

M.S.- Părinții sunt mereu alături de mine, mama mă ajută foarte mult iar tata este cel mai mare fan al meu. Ei ma susțin, mă încurajează, sunt foarte mândri de mine și merg cu mine la toate concursurile naționale și internaționale.

– Care e visul tău cel mai mare?

M.S.- Să reușesc să fac ceea ce-mi place, iar mie îmi place să dansez!

– Primii trei cei mai importanți oameni din viața ta?

MS.- Mama, tata și sora mea, Petra, și ea o mică balerină!

 


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate