Olimpia Cheța: ”Pe scenă, pot să traversez bariera către public!”

by Mihaela Moldoveanu
Share the NEWS & spread the JOY!

Primii pași i-a făcut ca gimnastă, apoi destinul a dirijat-o către balet. Olimpia Cheța a trăit emoțiile scenei cu intensitate și a îmbinat cu curaj dansul cu acrobația! Acum este profesoară, coregrafă și conduce un studio de balet.

Olimpia Cheța visează la o Academie de Balet românească recunoscută în toată lumea și se simte pregătită pentru cel mai important rol al vieții ei! 

“Gimnastica m-a învățat să-mi educ răbdarea!”

– Știu că în copilărie ați vrut să deveniți gimnastă, poate o nouă Nadia Comăneci? Cum s-a întâmplat?

– Olimpia Cheța: Când aveam cinci ani, părinții mei m-au pierdut pe plajă la Mamaia. M-au găsit într-un târziu, la locul de agrement, încercând să-mi ridic trupul la inele. Atunci au hotărât să mă înscrie la gimnastică la Clubul Dinamo din București. Acolo m-au antrenat Radu Branea și Emilia Liță.

– Când ați știut că gimnastica nu e pentru dumneavoastră?

Olimpia Cheța: Am iubit mult gimnastica, dar la finalul clasei a IV-a, după șase ani de gimnastică, profesoara de coregrafie a vorbit cu mama mea. Ea i-a sugerat să mă trimită la balet, motivând sensibilitatea și plasticitatea aparte din mișcările mele.

-Cum a apărut atracția către balet?

Olimpia Cheța: A fost primul moment de răscruce în viața mea. Mi-a fost foarte greu să mă adaptez la balet. Trecerea de la corpul de gimnastă, cu mușchii dezvoltați într-un anumit fel, la corpul de viitoare balerină a însemnat pentru mine o muncă titanică. Gimnastica mi-a fost însă de mare folos. M-a învățat în primul rând să-mi educ răbdarea, să am o disciplină și o condiție fizică foarte bune. Până la finalul clasei a VIII-a, am reușit să înțeleg și să iubesc cu adevărat baletul! Îl vedeam și în farfurie când mâncam!

-Aveați un model sau a apărut mai târziu?

Olimpia Cheța: Poate o să vă surprindă, dar nu am avut un idol și nu am un idol în balet. Îi apreciez pe toți cei care au îmbrățișat această frumoasă meserie. Fiecare are ceva aparte, fiecare m-a inspirat într-un anumit fel.

Olimpia Cheța:” Dacă mă mai nasc o dată, aș face tot balet!”

-Cum au privit părinții decizia dumneavoastră?

Olimpia Cheța: Le mulțumesc mult părinților mei pentru sprijin, Au crezut în mine și m-au susținut mereu moral și financiar. Fără ei nu aș fi realizat atâtea lucruri frumoase!

ANSAMBLU OLEG DANOVSKI GISELLE

“Vedeam baletul și în farfurie, când mâncam”

– Ați regretat vreun moment decizia luată, aceea de a face balet?

Olimpia Cheța: – Niciodată nu am regretat că am îmbrățișat această meserie și dacă mă mai nasc o dată, aș face același lucru!

– Dintre premiile obținute, care v-a stimulat cel mai mult să continuați?

Olimpia Cheța: -Toate concursurile la care am participat m-au stimulat pozitiv. Chiar și o simplă participare m-a ambiționat să continui să devin cea mai bună!

  • Numiți un profesor care a crezut în dumneavoastră și v-a susținut necondiționat?

Olimpia Cheța:– De-a lungul anilor am avut șansa să întâlnesc profesori minunați care m-au format ca balerină. Cu această ocazie, doresc să le mulțumesc și să îi amintesc cu drag pe Liliana Pavlovschi, Alinta Vretos, Rose Marie Both Stocec, Constantin Marinescu, Sergiu Anghel, Ion Tugearu.

Citește și: Interviu cu Alexandru Deneș, Prim-solist al cabaretului Moulin Rouge

– După ce ați dansat în România, au urmat scenele internaționale. Unde v-ați simțit cel mai bine? Care sunt cele mai frumoase amintiri?

Olimpia Cheța: După terminarea liceului de coregrafie, am beneficiat de o bursă specială, un an de studii la renumita academie de balet Bolșoi din Moscova, la clasa soților Vatulin, sub directa coordonare a celebrei Sofia Golovkina, directoarea academiei. Am locuit atunci la Ambasada României la Moscova și a fost o perioadă absolut minunată din viața mea.

CONCURS VARNA CU HORATIU CHERECHES

În 1994, am fost acceptată la Teatrul Oleg Danovski din Constanța, care a devenit casa mea timp de zece ani. Sub bagheta dirijorului de lebede, maestrul Oleg Danovski, m-am împlinit ca balerină. Am muncit enorm și pentru rolurile prime și pentru cele din ansamblul de balet. Cu echipa de acolo am dansat pe cele mai mari scene din Europa.

“M-am împlinit ca balerină sub bagheta dirijorului de lebede, maestrul Oleg Danovski”

Olimpia Cheța: ”Scena, baletul, rămân prima mea dragoste!”

  • Care a fost cel mai greu moment din cariera dvs.?

Olimpia Cheța: M-am dedicat cu totul baletului și atunci orice dificultate devenea o provocare frumoasă. Am primit cu optimism și încredere fiecare încercare și m-am motivat mereu să fiu foarte bună în ceea ce fac!

-Prima dragoste a fost tot din lumea baletului?

Olimpia Cheța:  Am fost mereu foarte determinată și ambițioasă, inima și mintea mea erau numai la balet, încă de mică. Sincer, nu am avut vreme de dăruit în altă parte. Nu am pus un accent deosebit niciodată pe altceva în afară de balet!

Olimpia Cheța a vrăjit publicul cu un show de balet și acrobație pe vase de croazieră

-Povestiți-mi despre întâlnirea cu circul, o lume spectaculoasă, misterioasă, puțin cunoscută, dar aflată acum în atenția tuturor datorită Cirque du Soleil. O îmbinare spectaculoasă între două lumi. Cum s-a întâmplat?

Olimpia Cheța: Am plecat din țară în 2004, când nu mă mai provoca nimic aici. Voiam să dansez și în altă parte. Mi-am dorit o schimbare și acesta a fost al doilea moment de cotitură din viața mea.

Citește și: “Interviu cu Laurențiu Daniel Ionescu, organizatorul Galei Stelelor Baletului Rus”

Din 2004 până în 2015, timp de aproape 11 ani, am lucrat ca artist dansator pe vase de croazieră. Am luat-o de la zero pe un teren necunoscut. Cu răbdare și aceeași dorință arzătoare, am îmbinat baletul cu acrobația. Am avut un partener de scenă extraordinar, Boulat Mouhametov, de la care am învățat foarte mult. Împreună am creat primul nostru show pe care îl susțineam de două ori pe seară.

Diana

Timp de 40 de minute, noi, doar doi dansatori, reușeam să captivăm publicul! Pot să vă spun că nu a fost ușor deloc. Să combini balet cu acrobație, silk, cerc și straps. A fost o încercare și o îndrăzneală. Păstrez amintirea acestei lumi fascinante, o combinație de dans și acrobație și a curajului extraordinar pe care l-am avut, motivată de dorința de a avea propriul show.

Olimpia Cheța: ”Visez să devin Ministrul Culturii în următorii ani!”

-Când ați luat decizia de a reveni în țară?

Olimpia Cheța: Al treilea moment de răscruce din viața mea m-a obligat să aleg între carieră și familie. Viața reală, cum zice mama mea.

În 2016, când băiețelul meu avea 4 ani, m-am întors în România. Nu mai puteam trăi fără el, simțeam că nu mai pot sta departe. El e totul în viața mea, tot ce am mai de preț!

-Decizia de a înființa o Școală de Balet a apărut imediat sau a mai trecut ceva timp?

Olimpia Cheța: Atunci am decis să și rămân, și să deschid studioul de dans Olimpia Ballet, la Bragadiru. N-a fost ușor să trec de la a fi pe scenă, la a lucra din spatele scenei. Am luat-o ca pe o provocare de a preda ștafeta noilor generații.

Am construit acest studio cu mintea mea și am început singură de la zero cu dorința de a preda tot ceea ce învățasem până atunci. Cu energie și o determinare de fier, am obținut multe performanțe cu elevii mei în trei ani de zile

– Unde vă vedeți peste doi ani de-acum?

Olimpia Cheța: – Am două visuri. Primul este să am cea mai mare Academie de Balet Românească, recunoscută peste tot în lume! Vreau ca și copiii români talentați să danseze pe cele mai mari scene ale lumii, să ajungă cei mai buni și să fie recunoscuți în lumea baletului!

Diana

Al doilea vis este să devin în următorii ani Ministrul Culturii din România. Am o licență în Științe Politice și mă consider un bun manager, bazându-mă pe rezultatele de până acum. Îndrăznesc să cred că am abilitățile și calitățile necesare pentru a conduce acest important segment al statului român, Cultura!

 

 

 

 

 

 

 


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate