Ziua Internațională a Dansului, ce va fi celebrată pe 29 aprilie, este o sărbătoare internațională marcată cum se cuvine și la Brașov. Pentru a marca acest eveniment, Opera Brașov oferă publicului premiera spectacolului „Anotimpurile”. Un spectacol de balet pe muzică de Antonio Vivaldi și Astor Piazzolla.
Evenimentul, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Braşov, va avea loc Sâmbătă, 17 aprilie 2021, de la ora 18.30, va fi transmis online, pe canalul oficial de YouTube al Operei Brașov și va putea fi urmărit gratuit.
Anotimpurile, un spectacol ce va începe cu „Primăvara” italiană și se va încheia cu „Primăvara” argentiniană
Spectacolul îmbină, în mod armonios, baletul clasic și pe cel neoclasic, având inserții de tango argentinian, un plus de originalitate și atractivitate în desfășurarea sezoanelor. Muzica celor doi compozitori, Vivaldi și Piazzolla, se va succeda alternativ, începând cu „Primăvara” italiană și încheindu-se cu „Primăvara” argentiniană, pentru a face un cerc al vieții și al ciclurilor naturii.
Citește și
Invitați speciali în acest spectacol sunt Raluca Aldea și Csongor Kicsi, dansatori de tango argentinian, cu numeroase și însemnate premii internaționale în domeniu.
Raluca Aldea obține calificarea în semifinala Campionatului European de Tango Argentinian de la Roma – 2012, finala în show-ul concurs „România Dansează”, prima ediție, 2013, semifinala Campionatului European – categoria Tango Salon și finala aceluiași Campionat European – categoria Tango Escenario – Cervia, Italia 2016, titlul de Campioană a categoriei Tango Escenario la UK Tango Championship – Londra, 2017 și semifinala la categoria Tango Escenario a Campionatului Mondial de Tango Argentinian – Buenos Aires, 2017, alături de partenerul sau, Lucian Stan.
În 2015, Csongor Kicsi, alături de partenera sa Laura Iaru, câștigă titlul de Campion European al categoriei Tango Salon a Campionatului European de Tango Argentinian din Todi, Italia, devenind, la 19 ani, cel mai tânăr Campion European de Tango. Cu acest rezultat impresionant ajunge în finala Campionatului Mondial de Tango Argentinian organizat în Buenos Aires, Argentina, în același an.
Cei doi dansează împreună din 2018, când au început o colaborare pentru proiecte naționale de tango, fiind invitați în diverse orașe ale țării (Constanța, Deva, Târgu Mureș, Brașov, București), atât în calitate de profesori, cât și în calitate de artiști. Au avut colaborări artistice cu Analia Selis și Mariano Castro pentru spectacole de tango simfonic și au fost invitați la Televiziunea Națională pentru a prezenta un moment de tango cu ocazia Zilei Naționale a Tangoului Argentinian, în 2020.
Un spectacol de excepție în regia și coregrafia maestrului Alexandru Fotescu, la al treilea contact cu “Anotimpurile”
Regia și coregrafia îi aparțin maestrului Alexandru Fotescu, care, nu întâmplător, a ales acest titlu pentru a îl pune în scenă, împreună cu soliștii și ansamblul de balet al Operei Brașov.
Primul contact pe care acesta l-a avut cu „Anotimpurile” a fost la doar 17 ani, fiind încă elev al Liceului de Coregrafie din București, când a fost solist în spectacolul cu același nume, în coregrafia artistei emerit Alexa Mezincescu, pe scena Operei Naționale București.
A urmat distribuirea, tot ca solist, într-o montare cu o altă viziune de la Landestheater din Salzburg, semnată de coregraful austriac Peter Breuer. Muzica purta semnăturile lui Antonio Vivaldi și Michael Nyman.
O a treia întâlnire cu „Anotimpurile” și cea care l-a marcat, în mod deosebit, pe Alexandru Fotescu este spectacolul având aceeași muzică splendidă a lui Vivaldi și a lui Piazzolla, realizat la Theater Meiningen (Germania), în coregrafia lui Xin Peng Wang, și unde a fost tot solist.
Soliști balet: Valentina Mirică, Anamaria Boancă, Mihaela Pop, Melania Condoiu, Dorin Mirea, Eduard Toma, Ștefan Dascălu
Ansamblul de balet al Operei Brașov: Anca Branea, Iulia Coșeriu, Diana Drăgan, Meda Enăcache, Ramona Mezei, Cristina Rotundu, Nicoleta Sasu-Galian, Alexandra Scriminț, Raluca Șut, Matei Rada, Adrian Scriminț
Coregrafia: Alexandru Fotescu
Scenografia: Rodica Garștea
Asistenți coregrafie: Anca Branea, Iulia Coșeriu
Regie scenă: Dan Antipa