Încă din 1953, odată cu înființarea acestui edificiu cultural (pe atunci Teatrul Muzical), flacăra baletului brașovean a luminat neîntrerupt — cu intensitate puternică, satisfăcătoare, s-au dând să se stingă. Ansamblul a oscilat de la o companie mare, medie, sau mică, fiind ani buni în care spectacolele instituției s-au desfășurat chiar și în doi sau maxim trei balerini și câteva balerine (perioada 2010-2014).
De-a lungul vremurilor, fie de glorie sau greutăți, repertoriul ansamblului a fost stabil, echipa de balerini și balerine fiind omniprezentă atât în spectacolele de balet cât și în cele de operă, operetă, muzical-uri, gale, recitaluri sau spectacole pentru copii.
Iar astăzi, într-o frumoasă completare a vremurilor trecute, vă prezentăm mai jos cei cinci noi tineri balerini ai Operei din Brașov, și anume: Anna Pasello, Andreea Rusu, Ariana Marcu, Daria Nicoară și Teodor Pătrașcu! Să le urăm succes!
Citește și
Dansatorii, balerinii, acrobații şi soliştii de balet se vor putea pensiona mai devreme
Top 5 din 70 de balerini care au marcat lumea dansului, potrivit publicației Ranker.com
Perioada de blocare a posturilor artiștilor a fost rezolvată prin reforme temeinic gândite de managerul interimar, Marilena Aldea și de directorul artistic – tenorul Mihai Irimia
Printre soliștii, maeștri de balet sau coregrafii remarcabili cu care a colaborat aceastăcompanie îi putem aminti pe: Oleg Danovski, Mihai Mândruțiu, Răzvan Maziliu, Corina Dumitrescu, Horațiu Cherecheș, Valentina Munteanu Cozlac, Gigel Ungureanu, Cristina Terentiev, Alexei Terentiev, Ivan Fleancu, Olga Gulievskaiași mulți alții. S-au realizat și lăudabile proiecte, spectacole cu titlu internațional, unificându-se alături de compania din Brașov și balerini cooptați din București, Cluj, Constanța sau Sibiu.
Ambigua perioadă de blocare la nivel național a posturilor artiștilor, care a durat din 2007 până aproape de 2018, a fost rezolvată parțial cel puțin în interiorul instituției în urma unor reforme temeinic gândite de managerul interimar al acesteia – doamna Marilena Aldea, cât și de directorul artistic – tenorul Mihai Irimia. O deplină înțelegere s-a obținut și din partea municipalității, oameni de bine, care au conștientizat că Brașovul nu mai este un oraș industrial, ci unul turistic, din statistici una dintre cele mai frumoase localități ale țării, cultura trebuind să îi fie cu precădere un valent accesoriu.
O foarte bună achiziție pentru colectivul de balet o constitue și încadrarea maestrului Alexandru Fotescu pe postul de coregraf și maestru de balet, care în afara faptului că a reușit să uniformizeze și să omogenizeze ansamblul conferindu-i o calitate deosebită, a scos la rampă într-o perioadă relativ scurtă mai multe spectacole de un succes amplu, precum baletul Coppelia de Leo Delibes, Anotimpurile de Vivaldi, Petrică și lupul de Serghei Prokofiev, precum și planificarea spectacolului La fille mal gardee de Ferdinand Hérold.
Dintre curiozitățile pe care le prezintă această companie, amintesc faptul că se află printre puținele companii din Europa Centrală în care toți balerinii, indiferent de vârstă, își țin cu consecutivitate orele de studii, așa că îi sfătuim pe cei ce se prezintă la audiții să vină cu temele făcute. Mulți din cei ce au minimalizat compania și s-au prezentat la audiție fără să știe pașii de bază, pașii de legătură sau alte elemente inerente întâlnite în munca de zi cu zi a balerinului, nu s-au calificat.
Printre cei ce au răzbit în acest ansamblu, în urma unor audiții riguroase, amintesc cinci noi colegi, harnici, entuziaști, dedicați cu prisosință meseriei, deosebit de responsabili. Cei intervievați vor fi prezentați în ordine alfabetică, întrebările fiind aceleași pentru fiecare în parte…
Citește și
Infernul din spatele scenei! O poveste tristă despre abuzuri, despre fața nevăzută și urâtă a baletului, și un îndemn la curaj
Top 15 cele mai importante reviste internaționale dedicate baletului! Vezi care sunt, și urmărește-le în spațiul virtual!
Vă prezentăm mai jos cei cinci noi tineri balerini ai Operei din Brașov, selectați în urma unor audiții riguroase, răspunzând întrebărilor de mai jos
De unde ești? Câți ani ai? Ce ești în horoscop? Ce hobby-uri ai?; De ce te-ai decis să urmezi calea dansului?; Unde ai terminat școala de balet?; Ce te-a determinat să faci parte din familia ansamblului de balet al Operei Brașov?; Cum ți se par colegii?; Ce părere ai despre repertoriul baletului brașovean?; Arta dansului este foarte complexă. Ce stil de dans îți place cel mai mult?; Ce rol sau spectacol te-a reprezentat cel mai tare?; Fiind la început de carieră în ce rol ți-ar plăcea să dansezi cel mai mult?; Pe ce alte scene ți-ar plăcea să evoluezi?; Câteva cuvinte despre Brașov, ca oraș!; Unde te vezi în viitor?
Sunt Anna Pasello, am 22 de ani și vin din Veneția – Italia. Semnul meu zodiacal este Capricornul, deci sunt o persoană foarte hotărâtă!
Să spunem că dansul, deoarece ocupă o mare parte din viața mea, așa că nu am multe hobby-uri, dar în afară de dans, îmi place să călătoresc, să ascult muzică și să urmăresc videoclipuri de balet pe youtube.
L-am început la vârsta de șase ani, într-o sală de studiidin orașulmeu. Mama a fost cea care m-a îndrumat către această îndeletnicire.Pentru mine a fost dragoste la prima vedere, iar profesoara mea a observat potențial la mine. Maestramea de dans a absolvit John Cranko Schule din Stuttgart; ea a fost prima care a crezut cu adevărat în mine și m-a făcut să mă îndrăgostesc de această minunată artă. M-a învățat disciplina și ce înseamnă munca grea. Deci nu este un drum usor, ci unul plin de obstacole, sacrificii…
La 16 ani am părăsit Italia și m-am înscris la „Școala de balet Elmhurst”, adică şcoala asociată Baletului Regal din Birmingham”, apoi m-am mutat la Kiev, în Ucraina, pentru câteva luni, unde am urmat cursurile facultății de coregrafie. Mi-am terminat studiile, obținând diploma de balerină profesionistă la „Hochschule fuer Musik und Darstellende Kunst-Akademie des Tanzes din Mannheim – Germania.
Când am venit la audiție în iunie 2022 m-am îndrăgostit imediat de acest oraș, mi-a plăcut mult atât abordarea maestrului de balet cât și atmosfera în teatru în general. M-am gândit imediat că aceasta ar putea fi o ocazie bună pentru mine: creștere artistică, dezvoltare personală, și într-adevăr așa și este, fiind foarte fericită să fiu aici.
Sunt înconjurată de oameni frumoși. Între noi este un suflu de frumusețe, toți sunt mereu gata să ajute, să dea sfaturi, mai ales cu mine, fiind singura straină din companie. De foarte multe ori nu inteleglimba, și tocmai de aceea sunt foarte înțelegători, mă ajută, îmi traduc mesajele și sunt întotdeauna foarte aproapiați de mine.
Repertoriul este foarte variat și se dansează foarte mult, pentru că pe lângă balet performez în aproape toate operele, operetele și spectacolelepentru copii. Repertoriul baletului este foarte clasic, și fiind mai ales o dansatoare de balet clasic îmi place nespus.Aici învăț multe, să-mi deschidmintea, să știu să dansez totul, pentru că în opere trebuiedansez lucruri diferite, pe care nu le-amexperimentat până acum, dar sunt foarte utile atât pentru a mă perfecționa în dansul clasic, cât și mai ales pentru cădansatorii trebuie să știe cu adevărat să danseze totul.
Îmi place la nebunie baletul, îmi place să dansez pe vârfuri, îmi place să fac studii… îmi place totul despre balet. De asemenea, îmi place foarte multneoclasicul și dansul contemporan, dar prefer cu întâietate dansul clasic.
Experiența pe care nu o voi uita niciodată în viață a fost cea întâlnită in compania „Ballett am Rhein” din Duesseldorf (Germania). Pe atunci aveam doar 16 ani. A fost o experiențăneașteptată, incredibilă. Am dansat „Mozartiana” de G. Balanchine, și pentru mine a fost un lucru sublim deoarece am avut onoarea să lucrez cu domnișoaraJoysanne Sidimus ( de la Balanchine Trust) și să aflu despre stilul Balanchine. Desigur, în scurta mea carieră până acum nu am avut nicio reprezentație sau un rol deosebit de semnificativ, dar pentru mine fiecare performanță estespecială și îmi clădește mereu ceva în interior, în același timpmă împinge să merg înainte, mă face săîmi îmbunătățesc și să iubesc această meserie. Îmi place să dansez pe scenă și să ofer emoții oamenilor.
Mi-aș dori foarte mult ca într-o zi să pot deveni solistă și să am ocazia să dansezîntr-un rol important. Știu că sunt mariasteptari, dar intre timp imi place sa visez si să sper că într-o zivisul meu să devenină realitate. Rolurile mele preferate sunt Aurora din baletul Frumoasa Adormită, Kitri din Don Quijote și Giselle. Sunt trei personajecomplet diferite unul față de celălalt, dar de fiecare dată când mă uit la acestebaletele trezesc ceva în mine, și aș vrea să le pot interpretasi eu intr-o zi.
Mi-ar plăcea să pot lucra într-o zi într-un teatru mare, și să pot evolua pe scene importante. Dar pentru mine chestiaimportantă acum este să am ocazia să dansez, nu contează dimensiunea companiei,ci teatrul, orașul… Cred că pentru a ajunge la obiective grozave trebuie să ai experiență și, de asemenea, pregătire fizică și psihică!
Brașovul, așa cum spuneam mai devreme, nu am știut prea multe despre el până acum trei luni, și m-am îndrăgostit de acest oraș din prima clipă. Nu esteprea mare dar nici mic, este frumos si este bine deservit de transportul în comun. Multe clădiriîmi amintesc de orașele din Austria și Tirolul de Sud.Este cu adevărat un oraș frumos și cu multe oportunități de creștere.
Am multe obiective în minte, pe care sper să le pot realiza într-o bună zi. Mi-ar plăcea foarte mult să pot ajunge într-o companie mijlocie/mare și într-o zi să pot să devin solistă. În același timp, însă, cel mai important lucru pentru mine este să potdansa mult și să mă simt bine în mediul înconjurător și alături de oamenii cu care muncesc, colegii, personalul… Printre visele mele se numără „Staatsballett” din Berlin, „Birmingham Royal Ballet”, „Opera Națională București”… Știu că sunt vise mari, dar visul nu costă nimic, iar eu sunt foarte încăpățânată, hotărâtă și îmi place să muncesc mult, așadar voi munci din greu în această încercare!
Citește în secțiunea de engleză și
“Profesional Ballet Photography Contest 2022 Edition”! JOIN the most famous ballet lovers community in Central & Eastern Europe, sharing their passion for ballet & photography
Here are the winners of “Ballerinas in Red, 2021” project. See all the special prizes offered by Ballet Magazine Romania’s partners, and who won them!
Mă numesc Ariana-Sorana Marcu, m-am născut în Cluj-Napoca. Am 20 de ani și sunt născută in zodia scorpion. Hobby-urile mele sunt călăritul, călătoriile și snorkeling-ul
Am început dansul sportiv la 3 ani și jumătate, am participat la concursuri naționale și internaționale unde am câstigat multe premii. Pasiunea pentru balet am descoperit-o în clasa a IV-a când am fost la primul spectacol de balet: Spărgătorul de Nuci, împreuna cu mama mea.
Din acel moment am decis să studiez baletul la un nivel profesionist. Începând cu clasa a V-a am intrat la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică O. Stroia, pe care l-am și absolvit în anul 2021. În același an am intrat la Academia de Muzică Gheorghe Dima la secția artele spectacolului muzical. Deoarece pandemia a închis sălile de spectacol, mai ales în România, am decis să plec din țară pentru a putea profesa în continuare, astfel am câștigat o bursă în America, unde am avut șansa să mă pregatesc și să evoluez ca belerină pe scene importante.
Oportunitatea care mi s-a ivit, să fac parte din familia Operei Brașov, a fost cea mai mare bucurie și șansa pe care nu puteam să o ratez. Am fost foarte încântată să descopăr un colectiv minunat, care m-a acceptat cu brațele deschise, colegi care îmi sunt ca o a doua familie.
Sunt bucuroasă să văd că repertoriul din acest an este foarte diversificat, fiind sigură că va umple sala la fiecare spectacol. Și spectacorii vor veni cu mare interes.
Am abordat multe stiluri de dans, îmi place samba, rumba, dar mă simt specială când pot să creez un dans contemporan, dar strălucesc cu adevărat atunci când interpretez o variație.
Rolul care m-a caracterizat cel mai mult este cel de Kitry, din spectacolul Don Quijote. Visul oricărei balerine este să interpreteze rolul lui Odile (lebăda neagră) din baletul Lacul Lebedelor de P.I. Ceaikovski. Îmi doresc să dansez pe cele mai mari scene din țară și din străinătate.
Brașovul este cel mai frumos oraș din România, cu oameni calzi și primitori. Vreau ca munca și talentul meu să îmi aducă multe satisfacții, șanse să cunosc oameni deosebiți, să dansez pe scene mari și să am parte de cele mai frumoase roluri.
Citește și
Professional Ballet Photography, 2022 Edition! Un concurs unic de fotografie specializată și o platformă profesională de excepție, pentru promovarea artei coregrafice
„Professional Ballet Photography, 2021 Edition”! Peste 70 de artiști fotografi și peste 200 de dansatori, cu renume internațional, în cel mai renumit proiect de profil
Mă numesc Andreea Rusu, sunt din Constanța, am 23 de ani și sunt zodia scorpion. Hobby-urile mele suntpracticatul diferitelor stiluri de dans, muzica și călătoriile
Am ales dansul deoarece de la primele ore de balet, din clasa I, am simțit că vreausă continui pe acest drum. Prin ceea ce fac, eu comunic: prin limbajul dansului, algesturilor, al mimicii… așa vorbim noi, dansatorii.
Școala de balet am terminat-o la Colegiul Național de Arte “Regina Maria” dinConstanța. Încă de când am venit la audiție am fost primită cu multă căldură și bunăstare decătre oamenii de aici. Așa de bine m-am simțit încât nu am mai vrut să plec, iar acestlucru s-a adeverit atunci când mi s-a oferit un contract la Opera Brașov.Toată atmosfera aceasta de familie este datorată colegilor mei de care m-am atașat și cărora le sunt foarte recunoscătoare pentru tot ajutorul pe care mi-l acordă și toate sfaturile oferite.
Consider că este important pentru o companie să păstreze o deschidere și însprealte stiluri de dans, așa cum se întâmplă și în această operă. M-am bucurat să aflu cădansăm și altceva pe lângă balet, deoarece în cariera de artist mereu ai câte ceva de învățat.
Dansul clasic este și va rămâne mereu preferatul meu. Mă bucur de fiecare rol în care sunt distribuită, fiecare rol pe care l-am interpretat, iar spectacol dansat a avut farmecul și importanța lui.
Această întrebare mă face să zâmbesc, îmi vin în minte roluri importante pe care așdori să le interpretez. Câteva dintre ele ar fi, Myrtha din baletul “Giselle”,Odette-Odile din baletul “Lacul lebedelor” și Nikiya din baletul “Bayadera”.
Pentru mine cel mai mult contează să dansez, deoarece asta mă face fericită. Atâtatimp cât pot stârni emoții publicului prin ceea ce fac, scena pe care dansez este la felde importantă ca oricare alta.
Brașovul este un oraș impresionant, liniștit, cu oameni drăguți, peisaje fantastice șiclădiri încărcate de istorie. În viitor mă văd mereu pe scenă, dansând!
Citește în secțiunea de engleză și
World Ballet Day 2022! Reginaldo Oliveira, the ballet director of the Salzburg State Theatre
World Ballet Day 2022! Tamás Solymosi, Artistic Director Hungarian National Ballet
Mă numesc Daria Nicoară, sunt din Constanța, am 20 de ani,sunt zodia leu, am ca hobby-uri călătoriile, muzica, filmele și spectacole
Am realizat că prin dans pot săîmi exprim mai ușor trăirile, sentimentele, emoțiile. Am studiat la Liceul de Artă din Constanța, dar ultimul an de liceu l-am petrecut la Academia de balet Annarella Sanchez din Portugalia.
Am dat audiții în aceeași perioada în mai multe companii, audiții de care am trecut cu bine,dar factorul decisiv care m-a făcut să aleg Opera Brașov a fost în primul rând colectivul cald și foarte primitor, plus faptul că mi s-a oferit un contract de muncă.
Referitor la colegi, nu am cuvinte să le mulțumesc pentru că sunt atât de primitori, calzi, îngăduitori,dispuși să mă ajute cu tot ce pot ei ca să mă integrez. Repertoriul interesant, puțin mai diferit diferit față de cel pe care l-am abordat în școală, dar am fost plăcut surprinsă să văd că mă descurc. Sper că asta este și parerea colegilor și a publicului, judecători supremi.
Ador dansul clasic și de asemenea am o pregătire bună pe dans contemporan. Ambele stiluri cred că mă caracterizează. Toate spectacolele în care am fost distribuită reprezintă pentru mine o experiență deosebită, dar cred că spectacolele „La calul balan” si „My fair lady” îmi sunt reprezentative pentru faptul că am întâlnit multe coregrafii și diverse tipuri de dansuri.
Am în minte o mulțime de roluri în care mi-ar plăcea să dansez, cum ar fi rolul Myrthei din Giselle, Kitri, Mercedes din Don Quijote, Romeo și Julieta, Diana și Acteon, inclusiv oricare rol din orice balet clasic sau dans contemporan. Mi-ar mai plăcea să evoluez pe oricare din scenele Operei Naționale Române București, Cluj sau Timișoara, sau, de ce nu, la Birmingham Royal Ballet.
Brașovul este al doilea oraș drag mie dupa orașul natal, Constanța. Este o localitate încărcaă de istorie, oameni calzi și primitori. Știați că cele 2 orașe au ceva in comun (Constanța si Brașovul)? Faptul că aici se găsesc cele mai înguste străzi din țară: în Constanța este Stradella Vântului, iar în Brașov este Strada Sforii. În viitor, desigur că mă văd pe scenă!…
Citește și
Top 5 din 70 de balerini care au marcat lumea dansului, potrivit publicației Ranker.com
Zece idei de cadouri de Crăciun perfecte pentru balerine
Bună, numele meu este Pătrascu Teodor,am 25 de ani. Am să încep acest interviu spunând în primul rând că sunt onorat pentru această oportunitate!
Este a2-a oară în cariera mea în care am avut ocazia să ofer un interviu! Ca și hobby, îmi place fotografia și drumețiile pe munte! Sunt săgetător ca și zodie!
De mic am fost un copil cu prea multă energie, mereu în căutare de adrenalină și de lucruri care să mă țină activ. Prin clasa a 7-a am început să urmez calea dansului, până atunci am practicat diferite sporturi, arte marțiale și parkour. În clasa a 7-a m-am apucat prima dată de dans, am început să merg la cursuri de breakdance și streetdance. Pur și simplu în dans am găsit tot ceea ce aveam nevoie și am început să fiu obsedat de acest domeniu și să îmi extind orizonturile. Îmi doream să învăt dans contemporan. Eram la final de clasa a 8-a și auzisem că există la mine în oras un liceu care are secție de coregrafie, un liceu în care dansul este o materie. Când am aflat asta, mi-a dat tot universul peste cap. Nu îmi puteam imagina că exista așa ceva, că dansul se poate învăța și practica la nivel de performanță, într-un liceu, și că mai am și posibilitatea să învăț dans contemporan. Am zis să încerc! Ajuns acolo am aflat că de fapt trebuia să învăț balet și că dans contemporan aveam o singură ora pe săptămână. De acolo a început toată nebunia asta cu baletul în viața mea. Am ajuns să cunosc tainele acestei arte și să îmi placă din ce în ce mai mult… Am aflat și faptul că este foarte târziu în clasa a 9-a să începi baletul, dar asta nu m-a descurajat, ba din contră. Aveam și am niște ambiții nebune, iar toată munca pe care am depus-o într-un regim de forță continuă a ajuns la un rezultat frumos, cel puțin așa îl consider, și sunt mândru pentru asta!
Am terminat școala de balet la Colegiul Național de Artă ”Ion Vidu” din Timișoara, sub îndrumarea doamnei profesoare Alina Mihai. O femeie și o profesoară incredibilă față de care am cel mai mare respect, o femeie care l-a luat pe copilul acela ce făcea breakdance și avea doar aberații în cap și a scos din el un balerin!
Am să mă extind puțin la ceea ce m-a determinat să vin la Brașov (și am pretenția absurdă de a-mi fi păstrat tot răspunsul!!!). Povestea cum am ajuns să fac parte din ansamblul de balet al Operei Brașov din păcate nu este una foarte drăguță, dar este una cu un final fericit din care am învățat enorm de multe. Am crescut și m-am dezvoltat artistic pe scena Operei din orașul meu natal, sunt recunoscător pentru asta și pentru oamenii pe care i-am cunoscut acolo, dar… de multe ori în acest domeniu, unele Opere din această țară ”minunată” nu știu să își aprecieze înde-ajuns artiștii. Este un lucru foarte trist, dar din păcate des întâlnit! Dacă supără pe cineva răspunsul meu la aceasta întrebare, aș vrea să îmi pară rău, dar nu îmi pare. Am trecut prin multe lucruri pe care acum le consider abuzive, dar atunci, naiv și cu drag de a face artă nu am băgat nimic din aceste lucruri în seamă. Eram doar fericit că sunt ”balerin” si că acesta este ”job-ul” meu. Însă în momentul în care cineva vine și îti zice: “luna asta nu te plătim”, ajungi să te simți exploatat, în acel moment ajungi la concluzia că nu prea există scuză pentru acest lucru, locul în care lucrezi este un mediu toxic și trebuie să schimbi acel ”job”. Am luat decizia că trebuie să părăsesc orașul natal și să merg să fac artă în altă parte, sau să mă las complet de această meserie. Cred că cu totii am avut odată în cap gândul de a abandona aceastăîndeletnicire frumoasă deoarece simtim că nu ne mai găsim locul, oricât am iubi dansul. Să abandonăm, noroc că în acele momente viața ne dă răspunsul corect. ”Cine poate să trăiască fără artă, să o faca” o vorba auzită de la profesorul meu de dans contemporan. A fost foarte greu, eram într-o stare de dezorientare psihică foarte severă, o stare în care puneam la îndoială totul, nu mai știam de ce fac ceea ce fac, toți anii în care am muncit nu aveau nici un rost… După mult timp de contemplare și încercări de a îmi găsi un loc unde să mă pot exprima artistic în continuare, fără a mă simți exploatat și înjosit, am aflat de Opera Brașov și am zis ”hai să încerc”. Așa că am intrat în contact cu maestrul de studii al Operei Brașov, Alexandru Fotescu, iar de aici încolo totul s-a legat minunat în viața mea și am ajuns să fac parte din echipa artistică a Operei Brașov care m-a primit cu brațele deschise. Opera Brașov a devenit în scurt timp un loc foarte drag mie. Nu voi regreta decizia luată niciodată, a fost una din cele mai bune decizii.De multe ori viața te duce în locuri mai bune doar dacă ai curajul să lași totul în urmă și să mergi mai departe!
Colegii sunt niște oameni minunați, cu o mare experiență de viață și scenă. Niște oameni de la care ai ce învăta, niste oameni de la care poți să furi meserie.Am fost din prima surprins de căldura cu care am fost primit încă de la ziua audiției mele aici în Opera Brașov. Toată lumea s-a purtat foarte frumos cu mine. În scurt timp am reușit să îmi fac prieteni, am cunoscut oameni foarte frumoși și foarte devotați acestei arte, am reușit să măintegrez foarte repede în colectivul Operei Brașov și sunt profund recunoscător de tot ceea ce mi se întâmplă!
Repertoriul este interesant, genul de repertoriu cu care eram obișnuit, variat, în care faci spectacole de balet clasic, operă și operetă. Un gen de repertoriu care mie personal ca și dansator îmi place foarte mult, deoarece ai ocazia să faci din toate câte puțin. Într-adevăr, spectacolele de balet clasic nu sunt așa de numeroase dar acesta nu este un lucru care să mă deranjeze neapărat, sper doar ca pe viitor sa fie cât mai multe, dar mie îmi place să dansez orice, îmi plac foarte mult și divertismentele din opere și operete. Orice aș face pe scenă o fac cu drag, cu aceeași energie și pasiune. De la începutul stagiunii am fost băgat în priză cum s-ar spune, nu am avut ocazia de a mă plictisi, am avut și o premieră de balet: ”Petrica și Lupul”, frumos spectacol! De când sunt în Opera Brașov observ cu bucurie că orice spectacol al Operei s-a jucat cu casa închisă, acest lucru spune tot ceea ce trebuie spus despre calitatea artistică a spectacolelor din repertoriul Operei Brașov!
Consider faptul că fiecarebalerin trebuie să învete să se miste nu doar în stil clasic, un balerin trebuie să fie un dansator complex care să poată în scurt timp să se simtă natural în orice stil de dans. Baletul este abecedarul dansatorul, îmi place să-l dansez!
Ce rol m-a reprezentat cel mai mult?! Au fost câteva în care m-am simțit foarte bine. Unul din ele fiind Sancho Panza, din spectacolul Don Quijote, rol pe care am avut ocazia să îl interpretez de 2 ori în niște colaborări cu școli de balet private. Îmi plac mult rolurile de compoziție, mai ales atunci când mi se oferă libertatea necesară de exprimare. Pentru un rol de compoziție nu ai nevoie doar de tehnică în baletul clasic, ai nevoie de mult mai mult de atât. Ultimul rol solistic pe care am avutonoarea să îl faca fost rolul Lupului din ultima mea premieră de balet, spectacolul Petrică și Lupul, aici, la Opera Brașov. Mi-a plăcut enorm, am putut să trec de la miscări făcute într-un mod dramatic și pline de forță, la cele comice, totul pe un fond de execuții acrobatice: salturi peste cap, sărit în public de pe scenă, a fost o nebunie frumoasăși îi mulțumesc domnului coregraf Alexandru Fotescu pentru ocazia de a mă desfășura în acest spectacol!
Mi-ar plăcea teribil de tare în această carieră a mea de balerin să reușesc să dansez cândva ”Le Jeune Homme et la Mort”. Cei care nu știu despre ce vorbesc, google it! Apare în scena de deschidere a filmului ”White Nights”!
Nu există o scenă anume pe care mi-ar plăcea să evoluez, nu contează scena dacă este de renume sau nu. Am dansat și în case de cultură și pe scene în aer liber și în opere, chiar și pe stradă. Orice spațiu delimitat pentru desfășurarea actului meu artistic îl voi numi scenă.
Brașovul după părerea mea este un oraș magic. Oriunde m-aș deplasa, o fac pe jos, în plimbare. Sunt fascinat de anumite lucruri din Brasov, toate monumentele istorice ale orașului sunt foarte bine întretinute: cetăti, ziduri, turnuri, arată efectiv superb. Un oraș plin de legende, o localitate aflată la baza muntelui Tâmpa, loc de unde se poate vedea toată panorama Brașovului.
Dacă nu inventează nimeni nimic altceva, tot în oglindă mă voi vedea și în viitor! Îmi place să trăiesc prezentul, prezentul în care mă aflu, desigur, dacă las imaginația să curgă îmi pot face tot felul de scenarii grandioase pentru a răspunde la această întrebare, pot zice că mă văd maestru de studii la Bolshoi… Dar nu este cazul!! Trăiesc prezentul și mă las purtat de val oriunde m-ar duce viitorul!
Vă mulțumesc pentru interviu! Cu stimă, Teo!…