Prim-balerina Iana Salenko vine la Gala de Balet “Carmen Sylva”

by Alexandra Nastase
Share the NEWS & spread the JOY!

Ne pregătim de un eveniment cultural grandios, care va avea loc luni ( 20 ianuarie) la Teatrul Național București (TNB). Gala de Balet „Carmen Sylva” aduce în România nume mari ale baletului. Balerina Iana Salenko dansează în spectacol.

Iana Salenko coboară de pe marile scene ale lumii pe cea de la TNB

Nume mari ale baletului vin în România pentru un spectacol unic, dedicat reginei Elisabeta a României (Carmen Sylva). Iana Salenko este prim solistă la Staatsballet Berlin și una dintre invitatele permanente la The Royal Ballet din Londra.

Celebra balerină este chemată constant pe marile scene ale lumii, de la Covent Garden din Londra, la Florența, Munchen, Moscova, Tokyo, Hong Kong sau Roma. Aceasta nu este prima ei vizită în România. Iana Salenko a mai fost la București în 2013, pentru “La Sylphide”.

Citește și: “Margot Fonteyn și Rudolf Nureyev, cuplul secolului XX”

Pe scenă vor mai urca artiști precum Dinu Tămăzlăcaru, partenerul Ianei Salenko, dar și prim-balerini la Staatsballett Berlin. Este vorba despre Francesca Velicu, demi-solistă la English National Ballet, pentru prima dată pe o scenă din România după ce a câștigat premiul Olivier în 2018, Julian MacKay, prim-balerin la Mikhailovsky Theatre, Marina Minoiu, balerină la Royal Danish Theatre și prim-balerinul Brooklyn Mack, care în prezent dansează la English National Ballet.

Brooklyn Mack, prezent la Gala de Balet “Carmen Sylva”

Brooklyn Mack este un celebru balerin american, despre care Washington Post scrie că este „o prezență electrizantă” și că străbate în trei pași scena de la Metropolitan Opera House, una dintre cele mai mari din lume, vine la Gala de balet „Carmen Sylva”.

Brooklyn Mack

Vor fi interpretate coregrafii de Sir Frederick Ashton, Johan Kobborg, Mauro de Candia.

Citește și: “Pârâul limpede în oglinda „baletului tematic”

Gala de Balet Carmen Sylva, un eveniment Ars Gratia Regalia

„Mă bucur că am ocazia să mă reîntâlnesc cu publicul din România, de care mă leagă amintirea debutului și a primelor mele spectacole de la Opera Națională din București. Cu acest public drag mie îmi doresc să simt emoția și bucuria de a fi din nou împreună”, a declarat Francesca Velicu, demi-solistă la English National Ballet.

Alice Minoiu, organizatoarea evenimentului, care face parte și din distribuția spectacolului, a dansat pe Arena din Verona, alături de celebrii Sergei Polunin și Alina Cojocaru, în spectacolul de balet „Romeo și Julieta”, în regia lui Johan Kobborg.

Citește și: “Balerinii Teatrului „Oleg Danovski”, ambasadori ai artei coregrafice românești în lumea germană

Marina Minoiu

„Fiecare reîntoarcere acasă, fie pe scenă sau în afara scenei, este pentru mine încărcată de bucurie și emoție. Rădăcinile românești, cu care m-am născut, reprezintă pentru mine, în fiecare zi, o sursă de frumusețe și inspirație în tot ceea ce fac. Valorile pe care le-am acumulat aici și trăsăturile cu care ne-am născut ca români mă ghidează oriunde merg în lume”, a declarat Marina Minoiu, balerină la Royal Danish Theatre.

Totul despre Gala de Balet “Carmen Sylva”

Gala de Balet „Carmen Sylva” va pune în scenă un adevărat labirint al emoțiilor, marcat de tot ceea ce înseamnă pentru cultura noastră personalitatea Reginei Elisabeta (Carmen Sylva).

Se vor regăsi fragmente ale baletului clasic, sub semnătura unor mari și importanți coregrafi ca Sir Frederick Ashton, Johan Kobborg, Mauro de Candia, coregrafii inspirate din magia pădurii și momente ale marilor povești de iubire. De asemenea, coregraful Andrei Cozlac va crea, în premieră, un moment dedicat reginei artiste.

Citește și: “Teorie sau practică în lumea dansului clasic. Ce este mai important?”


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate