Prim-solistul Baletului din Stuttgart, Friedemann Vogel, este ambasadorul Zilei Internaționale a Dansului din 2021

by Mihaela Ivan
Share the NEWS & spread the JOY!

În fiecare an, o personalitate din lumea dansului este invitată să prezinte un mesaj de Ziua Internațională a Dansului, sărbătorită pe 29 aprilie.

Anul acesta, Institutul Internațional de Teatru (International Theatre Institute ITI) l-a nominalizat pe Friedemann Vogel, unul dintre cei mai valoroși balerini ai momentului, să transmită mesajul care va fi publicat pe 10 aprilie 2021.

„Este o mare onoare pentru mine să pot promova arta și îi mulțumesc Institutului Internațional de Teatru pentru această oportunitate, mai ales într-o perioadă care pune la grea încercare lumea dansului. Arta este un simbol al libertății și cred că toți dansatorii împărtășesc speranța mea de a putea sărbători în curând dansul fără restricții, în fața publicului”, a spus Friedman Vogel la primirea nominalizării.

Citește și

Ziua Internaţională a Dansului 2020, ȋntre #rezistenţă şi #adaptare

“13 under 13, 2021”! Un proiect Ballet Magazine în parteneriat cu școlile nominalizate în “Școala ta de balet”

 

Pe 10 aprilie 2021 Friedemann Vogel va prezenta mesajul Zilei Internaționale a Dansului, ce va fi sărbătorită pe 29 aprilie

Baletul din Stuttgart se mândrește cu faptul că unul dintre dansatorii săi va fi autorul mesajului pentru Ziua Internațională a Dansului deoarece, având în vedere restricțiile și închiderea instituțiilor culturale, este mai important ca oricând ca artiștii să se poată exprima.

Directorul artistic al Baletului din Stuttgart Tamas Detrich a apreciat că: “Nu-mi pot imagina un autor de mesaje mai bun pentru Ziua Internațională a Dansului decât Friedemann Vogel. Este un dansator și un artist de excepție, care dorește întotdeauna să exploreze, să-și extindă limitele, fiind deschis dansului în toate formele sale”.

Tobias Biancone, Directorul General al Institutului Internațional de Teatru, cea mai mare organizație de artă a spectacolului din lume, înființată de UNESCO în 1948, este foarte fericit că Friedemann Vogel a acceptat nominalizarea ca ambasador de Ziua Internațională a Dansului.

Biancone consideră că “Friedemann Vogel este un dansator remarcabil, extrem de talentat, care se bucură de o binemeritată popularitate și de o mare apreciere în toată lumea. Ceea ce admir la el este atenția față de ceilalți dansatori, respectul și simpatia. Le arată aceeași atenție tuturor celor din jurul lui, este un dar pe care oamenii îl apreciază și de care au nevoie astăzi mai mult ca niciodată. Cu aceste calități, el este pentru mine un fenomen unic, un formidabil ambasador pentru balet și pentru orice formă de dans”.

 

Ziua Internațională a Dansului, o sărbătoare anuală în întreaga lume. În Cuba evenimentul este parte a culturii naționale

Comitetul de Dans al Institutului Internațional de Teatru a stabilit în 1982 Ziua Internațională a Dansului pe 29 aprilie, ziua de naștere a marelui reformator al dansului Jean-Georges Noverre. Scopul este celebrarea dansului în toate formele sale, dar și depășirea granițelor politice și culturale cu ajutorul limbajului universal al dansului.

In Cuba, International Dance Day is part of the culture and can even be found referenced in Tourist Guides

Printre cei care au transmis mesaje ȋn anii precedenţi s-au numărat personalităţi incontestabile (Trisha Brown, 2017; Julio Bocca, 2010; Akram Kahn, 2009; Sasha Waltz, 2007; Mats Ek, 2003; William Forsythe, 2001; Alicia Alonso, Jiri Kylian, 2000; Kazuo Ohno, 1998; Maurice Béjart, 1997; Merce Cunningham, 1990; Iuri Grigorovici, 1984), dar şi iluştri necunoscuţi (nouă), ȋnsă politically correct, reprezentanţi ai diverselor etnii şi/sau ai influenţelor acestora asupra dansului contemporan, din Samoa & Noua Zeelandă, Taipei, Africa de Sud, Cambogia, Trinidad-Tobago, Benin şi Senegal. Din Estul Europei, doar Slovenia a fost reprezentată (ȋn chiar anul inaugural, 1982), ȋn afara Rusiei (o singură dată).


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate