Prințesa Diana și pasiunea sa nemărginită pentru balet

by Sena Vladoiu
Share the NEWS & spread the JOY!

Prințesa Diana, pe numele său real Diana Frances Spencer, s-a născut la 1 iulie 1961, la Sandringham, Marea Britanie, la Park House, casa Reginei Elisabeta a II a, pe care părinţii săi au închiriat-o,  fiind a patra născută din cei cinci copii ai familiei Spencer.

Prințesa Diana -“Prințesa inimilor”

Cu demnitate, cu încercari de eliberare, cu dorințe firești și reale de a găsi drumul spre fericire, cu dorința de a se ridica la așteptările înalte ale unui popor întreg și ale unui soț exigent, Lady Diana a reușit, a avut o existență scurtă, dar fascinantă!

 

Viața tumultoasă, dar și moștenirea lăsată de ea, au rămas extrem de importante în istorie, atrăgând fascinația puternică a întregii lumi.

 

Trebuie menţionat faptul că, timp de secole întregi, mebrii familiei Spencer au fost apropiaţi de familia regală britanică.  Bunica Dianei din partea mamei, Ruth Burke Roche, Baroană de Fermoy, a fost prietenă şi doamnă de companie pentru regina-mamă Elisabeta.

Baletul a fost una dintre primele pasiuni ale Prințesei Diana

 

Prinșesa Diana

În perioada copilăriei petrecute în orașul Norfolk, Anglia, Diana Spencer a strălucit în diverse discipline.

Lady Di excelat la înot, scufundări și hochei, însă pasiunea ei cea mai mare a fost baletul

A studiat baletul clasic la nivel de amator și a visat să devină balerină la Royal Ballet. În anul 1977, la 16 ani, Diana continuă cursurile de balet pentru scurt timp la Institutul Alpin Videmanette din Elveţia. Din păcate, a realizat repede că nu va putea face o carieră în balet din cauza înălțimii ei de 1.78 centimetri. Depășea cu aproape zece centimetri limita impusă balerinelor de anumite companii de balet.  Totodată, dansul nu era o carieră care ar fi fost permisă cuiva din poziția ei, Diana fiind membră a uneia dintre cele mai proeminente familii ale nobilimii britanice.

Citește și: Celebrități care au făcut balet. Multe staruri au fost la început balerine.

Deși nu a putut urma o carieră din cauza înălțimii de 1.78 cm, pasiunea ei pentru balet a rămas vie

La 18 ani i-a scris domnișoarei Betty Vacani, legendara profesoară de dans care a învățat trei generații de copii regali și a întrebat dacă există un loc de muncă pentru a preda balet la nivel de amator. Astfel, pentru o scurtă perioadă, a lucrat ca instructor de dans până a suferit un accident la ski.

A luat lecții de balet chiar și după căsătoria cu Charles

Chiar și după ce s-a căsătorit cu prințul Charles în 1981, a luat lecții de balet în privat cu Anne Allan – pe atunci profesor la English National Ballet. Pe data de 8 decembrie 1982, Prințesa Diana și Prințul Charles participă la spectacolul Konservatoriet Ballet de la Royal Opera House, unde Diana îl întâlnește pe extraordinarul balerin Rudolf Nureyev.

Prințesa Diana și Rudolf Nureyev
Foto: Tim Graham

    

 

Prințesa Diana a găsit modalități de a rămâne aproape de arta baletului

 

YouTube video

Lady Di a fost cunoscută pentru interesul și generozitatea ei în sprijinirea artei baletului. A fost un susținător major al baletului național englez, fiind numită “patronul” aceste companii. Era deseori prezentă la orele de studii, spectacole de balet, dar și în culise cu artiștii. A organizat acte de caritate și a făcut eforturi mari în vederea strangerii de fonduri.

 

Prințesa Diana

Prințesa Diana

 

 

Fiind iubită și apreciată de colectivul de balerini,  prințesa Diana a primit din partea lor o pereche de poante. Acest cadou a făcut-o extrem de fericită. În prezent, aceste poante pot fi admirate în expoziția dedicată Prințesei Diana.

În anul 1985, Diana a avut două apariții publice în care și-a demonstrat pasiunea și talentul pentru dans.

Primul moment a avut loc în cadrul unui eveniment la Casa Albă, în care Diana a dansat cu John Travolta.

YouTube video

Prințesa Diana a surprins publicul cu un spectacol în care a participat

Iar al doilea, în luna Decembrie a aceluiași an, a surprins publicul, inclusiv familia regală, la Royal Opera House, cu un moment artistic compus din ballet și jazz, de trei minute, pe melodia “Uptown Girl” a lui Billy Joel, alături de prietenul și fostul prim solist al Royal Ballet, Wayne Sleep.

YouTube video

Amintindu-și despre această șansă unică, Wayne mărturisea că a fost cel mai important moment din cariera sa. Dar a venit la pachet cu o presiune imensă.

Wayne Sleep ,,Îmi spuneam că nu trebuie s-o scap pe jos pe viitoarea regină a Marii Britanii. Ei i-a plăcut, dar a fost mai încântată de faptul că a ținut totul secret și că Charles n-a știut nimic, și că repetițiile noastre nu au fost descoperite de paparazzi”, povestește fostul balerin.

După moartea ei, renumitul balerin și coregraf Peter Schaufuss a creat un spectacol de balet, numit Diana — Prințesa. Peter Schaufuss a fost director artistic al English National Ballet (ENB) pe vremea când Diana a luat lecții acolo și a devenit “patronul” companiei.

În anul 2017, profesoara de balet Anne Allan, a vorbit despre pasiunea Dianei în documentarul Diana in Her Own Words

Când am întâlnit-o pentru prima dată, oricine ar fi putut vedea că era de o timiditate uriașă. Dar cu timpul, cu cât orele de balet se petreceau, mi-am dat seama cât de mult înseamnă dansul pentru ea. Avea dansul în sufletul ei. Am realizat pur și simplu bucuria pe care i-a oferit-o. Iubea libertatea de a se putea mișca și dansa. I-a plăcut. Am putut să văd cum baletul a ajutat-o și i-a ușurat viața emoțională. Acest lucru a fost greu pentru ea atunci.”

 


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate