Profesori de dans clasic în vremea pandemiei. Cum ne adaptăm

by Florin Chiritescu
Share the NEWS & spread the JOY!

În ziua de astăzi, când tehnologia reprezintă 70-80% din sistemul educațional mondial, profesorii de dans clasic, fie că vorbim de sectorul public sau privat, au nevoie de o adaptare rapidă la alternativa educației online, teleșcoala. Aceasta poate fi un impediment, deoarece dansul clasic face parte din aria artelor conservatoare.

De multe ori, noi ca profesori de balet avem o ușoară reținere față de educația la distanță. Putem spune că aceasta provine și din mentalitatea școlii rusești de dans. Între timp s-a schimbat și ea, acest lucru având lucruri bune, dar și rele. Arta, cu cât este mai conservatoare, cu atât continuatea ei este mai limitată și instabilă.

Aici putem vorbi de mai mulți factori. Cel mai decisiv din punctul meu de vedere este acela că, în majoritatea artelor conservatoare, cunoștiințele și experiența se transmit mult mai mult prin viu grai decât prin documente scrise. Dimpotrivă, în cazul operei și teatrului există foarte multe resurse materiale ce pot fi explorate.

Cărțile, izvor de inspirație pentru viitorii profesori

Trăim vremuri complet diferite față de acum 20 de ani. Ceea ce atunci se găsea doar în format tipărit, în aceste zile putem găsi cu ușurință în format digital. Avem foarte multe platforme care ne ajută: Scribd, Amazon Kindle etc. Este vital pentru viitorii profesori să studieze cărțile de metodologie, de istoria dansului și a artei, muzicologie și corepetiția dansului clasic, anatomie și biomecanica mișcării.

Din păcate, multe dintre materiile de mai sus nu se studiază la noi decât parțial în învățământul superior. De aceea, ele trebuiesc studiate suplimentar. În acest articol puteți găsi câteva titluri care ar trebui parcurse. Cărțile sunt un adevărat izvor de inspirație pentru profesorii de dans clasic. Putem găsi în interiorul lor diferite metode psihopedagogice, anumite exerciții uitate ce pot fi aplicate cu succes la clasă. Astfel, redescoperim multe lucruri pe care odată cu trecerea timpului le-am uitat.

Aplicațiile de meeting-uri online, o alternativă la clasele de studii în situațiile de criză

Din păcate, ne aflăm într-un moment mai puțin fericit, la nivel mondial, din cauza pandemiei de Covid-19. Însă, de noi depinde cum se va termina această etapă.  Este datoria artiștilor și a profesorilor să nu își uite principalele atribuții. Acestea sunt: de a bucura spectatorul și de a crea personalități. Am observat foarte multe școli de baletde renume care și-au închis porțile fizic, dar au trecut încet, încet la alternativa predatului online.

Comunicarea dintre profesori și elevi este vitală

Există foarte multe aplicații precum Hangouts, Zoom, Skype, FaceTime etc, care ne ajută să menținem legătura cu elevii și clasele noastre, indiferent de domeniul de activitate al profesorilor. Din punctul meu de vedere, comunicarea și continuitatea studiilor sunt vitale pentru viitorii balerini.

Să nu uităm și de partea financiară, întrucât dacă școlile private de dans își opresc activitatea total și nu există o astfel de alternativă sau dacă părinți nu sunt de acord, sunt foarte mari sanșe ca elevul să nu mai aibă cum să se reîntoarcă la respectiva școală. Este foarte probabil ca aceste școli să fie nevoite să își oprească activitatea total din cauze financiare.

Desigur că predatul online nu este la fel de consistent ca cel tradițional. Acest tip de clase, după cum am spus și mai sus, asigură o continuitate a studiilor, a școlii și a evoluției elevilor. Cred că în astfel de momente este vital să lăsăm orgoliul la o parte, gândindu-ne astfel la viitorul copiilor și la nevoia acestora de educație și cultură.

Citește și

Florin Chirițescu: “Un copil care face balet și se înfometează va fi afectat emoțional”

Monica Popescu, cursuri de balet live pe Facebook: “Să ne bucurăm de ce avem”

 

 

 

 

 


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate