Profesori de dans clasic în vremea pandemiei. Cum ne adaptăm

by Florin Chiritescu

În ziua de astăzi, când tehnologia reprezintă 70-80% din sistemul educațional mondial, profesorii de dans clasic, fie că vorbim de sectorul public sau privat, au nevoie de o adaptare rapidă la alternativa educației online, teleșcoală. Îl pot numi de asemenea un impediment, deoarece dansul clasic face parte din aria artelor conservatoare.

De multe ori, noi ca și profesori de balet avem o ușoară reținere asupra educației la distanță. Putem spune că acest lucru provine și din mentalitatea școlii rusești de dans. Între timp s-a schimbat și ea, acest lucru avand lucruri bune, dar și rele. Arta cu cât este mai conservatoare, cu atât continuatea ei este limitată și instabilă.

Aici putem vorbi de mai mulți factori. Cel mai decisiv din punctul meu de vedere este acela că, în majoritatea artelor conservatoare, cunoștiințele și experiența se transmit mult mai mult prin viu grai, decât prin documente scrise. De exemplu, în cazul Operei și teatrului există foarte multe resurse materiale ce pot fi explorate.

Cărțile, izvor de inspirație pentru viitorii profesori

Trăim vremuri complet diferite de acum 20 de ani. Ceea ce atunci se găsea doar în format tipărit, în aceste zile cu ușurință putem găsi aceleași titluri în format digital. Avem foarte multe platforme care ne ajută: Scribd; Amazon Kindle etc. Este vital pentru viitorii profesori să studieze cărțile de metodologie, de istoria dansului și a artei, muzicologie și corepetiția dansului clasic, anatomie și biomecanica mișcării.

Din păcate, multe dintre materiile de mai sus nu se studiază local decât parțial în învățământul superior. De aceea, ele trebuiesc studiate suplimentar. În acest articol puteți găsi câteva titluri ce ar trebui parcurse. Cărțile sunt un adevărat izvor de inspirație pentru profesorii de dans clasic. Putem găsi în interiorul lor diferite metode psihopedagogice, anumite exerciții uitate ce pot fi aplicate cu succes la clasă. Astfel, redescoperim multe lucruri pe care o dată cu trecerea timpului le-am uitat.

Aplicațiile de meeting-uri online, o alternativă la clasele de studii în situațiile de criză

Din păcate ne aflăm într-un moment mai puțin fericit, la nivel mondial, din cauza pandemiei de Covid-19. Însă, de noi depinde cum se va termina această etapă.  Este datoria artiștilor și a profesorilor să nu își uite principalele atribuții. Acestea sunt: de a bucura spectatorul și de a crea personalități. Am observat foarte multe școli de renume de balet care și-au închis porțile, dar au trecut încet, încet la alternativa predatului online.

Comunicarea între profesori și elevi este vitală

Există foarte multe aplicații precum Hangouts, Zoom, Skype, FaceTime etc, care ne ajută să menținem legătura cu elevii și clasele noastre, indiferent de domeniul de activitate al profesorilor. Din punctul meu de vedere, este vitală comunicarea și continuitatea studiilor pentru viitorii balerini.

Să nu uităm și de partea financiară, întrucât dacă școlile private de dans își opresc activitatea total și nu există o astfel de alternativă sau dacă părinți nu sunt de acord, sunt foarte mari sanșe ca elevul să nu mai aibă cum să se reîntoarcă la respectiva școală. Este foarte probabil ca aceste școli să fie nevoite să își oprească activitatea total din cauze financiare.

Desigur că predatul online nu este la fel de consistent ca cel tradițional. Acest tip de clase, după cum am spus și mai sus, asigură o continuitate a studiilor, a școlii și a evoluției elevilor. Cred că în astfel de momente este vital să lăsăm orgoliul la o parte, gândindu-ne astfel la viitorul copiilor și la nevoia acestora de educație și cultură.

Citește și

Florin Chirițescu: “Un copil care face balet și se înfometează va fi afectat emoțional”

Monica Popescu, cursuri de balet live pe Facebook: “Să ne bucurăm de ce avem”

 

 

 

 

 

Related Posts

Leave a Comment

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate